Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Zeeland telt recordaantal toeristen in 2022

Zeeland telt recordaantal toeristen in 2022

Uit voorlopige cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat het aantal geregistreerde overnachtingen in Zeeland in 2022 uitkwam op bijna 12 miljoen. Een stijging van 8% ten opzichte van 2021. Nooit eerder vonden in Zeeland zoveel toeristische overnachtingen plaats. HZ Kenniscentrum Kusttoerisme heeft de cijfers voor Zeeland nader geanalyseerd.

Dit recordaantal overnachtingen heeft Zeeland voornamelijk te danken aan een stijging van 76% in het aantal overnachtingen van buitenlandse toeristen ten opzichte van 2021. Het aantal overnachtingen van Belgen steeg ten opzichte van het jaar ervoor met 54%, het aantal Duitse overnachtingen steeg zelfs met 82%. Het aantal overnachtingen van Nederlandse toeristen in Zeeland bleef echter achter en daalde met 23% ten opzichte van 2021.

Nasleep
De verschuiving in het herkomstland van gasten over 2022 is een nasleep van de coronamaatregelen. Waar het begin van 2022 nog in het teken stond van deze maatregelen, werden in maart de laatste maatregelen afgeschaft. Dit betekent dat vanaf dat moment buitenlandse toeristen onbeperkt naar Zeeland konden afreizen. Voor de Duitsers geldt dat het aantal overnachtingen in 2022 nagenoeg gelijk is aan het aantal overnachtingen vóór corona. Voor de Belgen geldt dat zij in vergelijking met 2019 minder de weg naar Zeeland wisten te vinden (-16%). Waar het aantal overnachtingen van de Nederlanders ten opzichte van 2021 bijna met een kwart daalde, steeg dit aantal juist in vergelijking met pre-coronajaar 2019. In een vergelijking tussen 2022 en 2019 is een stijging van 20% te zien in het aantal overnachtingen van Nederlandse toeristen.

Spreiding in tijd
Eerder maakte HZ Kenniscentrum Kusttoerisme al een analyse van de overnachtingscijfers over de periode januari – augustus 2022 (lees hier het artikel). In deze terugblik werd in het voorjaar van 2022 (de maanden maart, april en mei) een recordaantal overnachtingen geconstateerd. Nederlanders, Duitsers en Belgen kwamen in deze periode massaal naar Zeeland. Deze trend zette niet door in de zomer. Juli en augustus 2022 waren minder druk dan dezelfde maanden in de jaren 2020 en 2021. In de periode september – december 2022 bleef het aantal overnachtingen van Duitsers en Belgen nagenoeg gelijk. Daarentegen brachten Nederlanders in deze maanden beduidend minder overnachtingen door in Zeeland: 21% minder ten opzichte van 2021.

Beeld per accommodatietype
Ingezoomd op de verschillende vormen van logiesaccommodaties is te zien dat voornamelijk kampeerterreinen in 2022 meer bezocht werden. In 2022 zagen kampeerterreinen in Zeeland een groei in het aantal overnachtingen van 10% ten opzichte van 2021 en 15% ten opzichte van pre-coronajaar 2019. Ook de hotels hadden in 2022 weer meer overnachtingen dan het jaar ervoor. Zij registreerden in totaal 28% meer overnachtingen ten opzichte van 2021. Waar kamperen en hotels aan overnachtingen wonnen bleef het aantal overnachtingen op huisjesterreinen in 2022 ten opzichte van 2021 nagenoeg gelijk. Ten opzichte van 2019 is met 6% een kleine groei te zien. Groepsaccommodaties hadden in 2021 nog altijd 34% minder overnachtingen dan in 2019. Zij zien in 2022 pas echt herstel van de coronapandemie. Dit accommodatietype heeft in 2022 een stijging van 107% in het aantal overnachtingen ten opzichte van 2021. Dit terwijl in de eerste 3 maanden van 2022 zelfs nog coronamaatregelen van kracht waren. Ten opzichte van pre-coronajaar (-3%) is voor de groepsaccommodaties in 2022 bijna volledig herstel te zien.

Meer uit Beveland

'Begrip in de bouw' Jan Rijn uit Goes gaat vrijdag met pensioen

GOES - Zal Jan Rijn vrijdag nog hard moeten werken? De Goesenaar weet het niet. Hoe dan ook is het zijn laatste werkdag, want zondag wordt Jan 67 jaar en de verkoper van bouwmaterialen gaat met pensioen. "Na 47 jaar, drie maanden en drie weken bij hetzelfde bedrijf", vertelt Jan.

8 uur geleden
Feest in Kamperland voor 101-jarige Andrea Krijnberg-Terbeek

KAMPERLAND - Andrea Krijnberg-Terbeek woont nog zelfstandig in Kamperland en haar huis zat dinsdag gezellig vol visite voor haar 101-jarige verjaardagsfeest. Kinderburgemeester Noor van de gemeente Noord-Beveland trakteerde de jarige op zelfgebakken cupcakes met eentjes en nulletjes erop. Die liet de jarige zich goed smaken. "Zal ik er even mee rondgaan?", vroeg ze kwiek. Op haar respectabele leeftijd zit ze nog vol grapjes, positiviteit en complimentjes. "Je ziet er voornaam uit, als een echte burgemeester, met je mooie, kanten jurk en ketting", zei ze tegen Noor.

9 uur geleden
Profielwerkstukprijs voor Hilde van Doorn en Anne-Marthe Westmaas van Calvijn College Goes

GOES - Hilde van Doorn en Anne-Marthe Westmaas van het Calvijn College in Goes hebben met hun profielwerkstuk de jaarlijkse Jan Penprijs van de Rijksuniversiteit Groningen gewonnen. De leerlingen van vwo 6 vielen donderdag in de prijzen met hun werkstuk over vroegkinderlijk trauma in de klas.

14 uur geleden
Provincie Zeeland zegt 'ja' tegen wolfwerende maatregelen

MIDDELBURG - De wolf hoort niet thuis in Zeeland. Dat is de boodschap van het college van Gedeputeerde Staten . Maar de wolf is Europees beschermd. Daarom zijn er maatregelen nodig om landbouwhuisdieren te beschermen tegen de wolf. Reden voor de Provincie Zeeland om nu een subsidiebedrag van 95.000 euro beschikbaar te stellen. 

15 uur geleden
Dode bij botsing auto en lijnbus in Heinkenszand

HEINKENSZAND - In Heinkenszand heeft dinsdag aan het einde van de ochtend een ernstig verkeersongeluk plaatsgevonden. Bij de botsing tussen een lijnbus en een personenauto is de bestuurder van de auto om het leven gekomen, zo bevestigt de politie.

1 dag geleden
N57 bij Oosterscheldekering paar dagen half uur dicht voor hijswerk

KAMPERLAND - Op donderdag 25 en maandag 29 april en woensdag 1 en vrijdag 3 mei is de N57 van De Banjaard, bij Kamperland, tot de Kraaijensteinweg, bij Westenschouwen, tussen 9.00 en 15.00 uur een half uur afgesloten vanwege werkzaamheden aan de Oosterscheldekering. 'We hijsen deze dagen vier bewegingswerken uit voor groot onderhoud', laat Rijkswaterstaat weten. 'Autoverkeer leiden we tijdens de daadwerkelijke afsluiting om via de Zeelandbrug en moet rekening houden met 30 minuten extra reistijd.'

1 dag geleden
Bewonersinitiatief Borsele geeft gemeente een tien

HEINKENSZAND - Vertegenwoordigers van gemeenten en bewonersinitiatieven geven de onderlinge samenwerking in de energietransitie een 6,4 - en op onderdelen zelfs een onvoldoende. Dit blijkt uit de nationale buurkracht monitor 2024, die op 11 april gepresenteerd werd tijdens het netwerkevenement Samen sterk met buurkracht in Utrecht. "Dat betekent dat er nog veel werk aan de winkel is", aldus Roel Woudstra, directeur van Buurkracht. "Om de energietransitie tot een succes te maken, is die samenwerking cruciaal. Gelukkig zien we dat de wil er is. Tijdens ons evenement gingen gemeenten en bewoners met elkaar in gesprek." Daarbij kwamen inspirerende voorbeelden langs van gemeenten waar het wél goed gaat. Bewonersinitiatieven uit de gemeenten Borsele en Boekel beoordeelden hun gemeente met het cijfer tien. Zij kregen een oorkonde en vertelden hun verhaal.

2 dagen geleden