Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Zeeland stuurt brandbrief naar minister over zoet water

Zeeland stuurt brandbrief naar minister over zoet water

GOES - De Zeeuwse gemeenten en waterschap Scheldestromen vragen het Rijk in een brandbrief om meer geld om de beschikbaarheid van zoet water te verbeteren. ‘Minister Mark Harbers van Infrastructuur en Waterstaat stelt dat acceptatie van verzilting onvermijdelijk is en dat baart Zeeland grote zorgen’, schrijven de overheden vrijdag in hun brief. ‘Verzilting beïnvloedt indirect de leefbaarheid van het Zeeuwse platteland en maakt de toekomst van onze provincie onzeker.’

Zeeuwse bestuurders trekken aan de bel bij hun Haagse connecties over het huidige beleid. ‘Minister Harbers verwacht door klimaatverandering onder andere dat de hoeveelheid zoet water in bepaalde periodes niet voldoende is om de verzilting te bestrijden.’ 

Onmisbaar

Zeeuwse boeren zijn volgens de brievenschrijvers volop op zoek naar alternatieven in het (grond)waterbeheer en hun bedrijfsplannen om in te spelen op verminderde beschikbaarheid van zoet water. ‘Deze omschakeling vraagt veel geld, dat in een kleine provincie als Zeeland niet voor het oprapen ligt.’ De gemeenten en het waterschap vragen daarom hoe de doelstellingen van een vitaal en leefbaar platteland met voedselproductie als belangrijke pijler zich verhoudt met het beleid in Den Haag. ‘Financiering vanuit het Rijk is nodig voor maatregelen om de zoetwaterbeschikbaarheid te verbeteren. De minister verwijst naar gelden vanuit het Nationaal Programma Landelijk Gebied, maar voor behoud van de leefbaarheid van het Zeeuwse platteland is de landbouwsector onmisbaar en zijn meer middelen nodig.’

De Zeeuwse overheden hebben hun brief ook naar minister Piet Adema van het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, staatssecretaris Vivianne Heijnen van Infrastructuur & Waterstaat en naar de Tweede Kamercommissie Infrastructuur & Waterstaat verstuurd. 

Meer uit Beveland

Scooterrijdster valt tegen ruit bij voordeur in Goes

GOES - Een scooterrijdster is dinsdagmiddag naar het ziekenhuis gebracht nadat zij tegen een ruit in de voordeur van een woning in Goes was gevallen.

3 uur geleden
Veere legt plan voor Neeltje Jans ter inzage

NEELTJE JANS - Met het oog op de nieuwe Omgevingswet heeft de gemeente Veere dinsdag het plan voor Neeltje Jans zes weken ter inzage gelegd. In deze periode kunnen belanghebbenden het plan inzien en erop reageren.

7 uur geleden
Esprit vraagt faillissement aan voor kledingwinkels in Nederland

GOES - Modeketen Esprit heeft faillissement aangevraagd voor haar Nederlandse activiteiten, inclusief de winkels. 

7 uur geleden
Motorrijder gewond bij ongeluk Assenburgweg Borssele

BORSSELE - Een motorrijder is dinsdagochtend gewond geraakt bij een eenzijdig ongeluk op de Assenburgweg in Borssele. Van ernstig letsel bleek geen sprake te zijn. De motor is weggetakeld.

8 uur geleden
Goes verwelkomt 40.000e inwoner: baby Bobbi

GOES - Burgemeester Cees van den Bos heette maandag de 40.000e inwoner van de gemeente Goes welkom: Bobbi Pahlad van Tiggelhoven. Zij is op 2 juni geboren.

1 dag geleden
Tweede JARO stratenmijl Goes-Zuid vindt plaats op 3 augustus

GOES - Op zaterdag 3 augustus houdt de Goese hardloopliefhebber Jan Roose een hardloopwedstrijd op de skeelerbaan in Goes-Zuid. Deze wedstrijd gaat over 1 Engelse mijl oftewel 1609,35 meter. 'Op deze baan is dat ongeveer 4,5 rondes en aangezien er op asfalt wordt gelopen, is het een wegwedstrijd en kunnen er records verbeterd of gevestigd worden', laat Roose weten.

1 dag geleden
Aan de keukentafel bij Vita Anthonisse: 'Een slechte dag is nog geen slechte week'

GOES - Werken van 9.00 uur 's ochtends tot 3.00 uur 's nachts. Mensen verklaarden Vita Anthonisse voor gek, maar zij kreeg daar juist energie van. Als kroegbaas ging de Goese vroeger ook nooit op vakantie. Nu is ze ouder en moeder en kan ze haar cafés De Snor en La Moustache beter loslaten. "Ik ga lekker op vakantie met Puck."

1 dag geleden