Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Zeeland slaat klimaatalarm op 14 maart

Zeeland slaat klimaatalarm op 14 maart

MIDDELBURG – Drie dagen voor de Tweede Kamerverkiezingen slaan mensen van Groningen tot Maastricht luid en duidelijk het Klimaatalarm. Ook de Klimaatcoalitie van Middelburg en Hoek doen mee.

“Minder vlees eten, vaker met de fiets en lokale producten kopen. We kunnen het nog zo goed doen met zijn allen, maar als de overheid en bedrijven niet voor mensen en het klimaat kiezen, blijft de klimaatcrisis bestaan. Daarom slaan we in heel Nederland, ook in Middelburg en Hoek, 14 maart om 15:00 uur Klimaatalarm”, zegt Ay Ling Thung van Klimaatcoalitie Zeeland. “Wij willen een eerlijk en daadkrachtig klimaatbeleid.” 

Programma
Mensen die op 14 maart willen meeprotesteren kunnen zich vooraf individueel aanmelden via klimaatmars2021.nl. Vanaf 14:00 start een staande manifestatie op de Markt in Middelburg en bij de molen in Hoek. In Middelburg zal tussen 14:00 en 14:30 het nationale programma via speakers te horen zijn. Vanaf 14:30 schakelt de organisatie over naar het lokale programma. Barbara Oomen, hoogleraar mensenrechten van het University College Roosevelt, is te gast. Om 15:00 uur wordt door heel Nederland het klimaatalarm geluid. In Hoek zal het gehele nationale programma worden gevolgd. Tijdens het alarm wordt Marty Fieret verwelkomd, die op dezelfde dag 200 km heeft gefietst voor het klimaat. Tijdens zijn tocht in Zeeuws-Vlaanderen heeft hij bloemenzaad verspreid ter promotie voor biodiversiteit en de ondersteuning van bestuivende insecten. 

Regenlaarzen
Klimaatprotesteren vanuit huis kan ook: zet je regenlaarzen voor de deur, maak lawaai om 15:00 en volg het landelijke programma via klimaatmars2021.nl. In het verleden zijn er verscheidene initiatieven gelanceerd om duurzaamheid en het klimaat onder aandacht te brengen bij de Zeeuwen. Onder anderen de Young Energy Society Challenge (YESC), en de van Brussel tot Bruinisse bijeenkomsten om de mogelijkheden van de European Green Deal voor Zeeland te bespreken, met bekende politici, wetenschappers en belanghebbenden te gast. Barbara Oomen benadrukte de urgentie van klimaatactie bij het meest recente evenement: “In Zeeland weten we ook hoe het is als het water komt, we zitten er dichtbij. Wij voelen nu al de verdroging, ook de mislukte oogsten van afgelopen zomers.”

Kerken
Ook de kerken in Middelburg luiden zondag 14 maart om 15.00 uur de noodklok voor het klimaat. Tegelijkertijd maken de initiatiefgroepen Klimaatalarm Middelburg en Hoek 2021 zoveel mogelijk lawaai met potten, pannen, toeters en telefoons. “Het is de hoogste tijd om in actie te komen om de klimaatcrisis een halt toe te roepen, als we willen dat onze (klein)kinderen in een gezonde wereld opgroeien. Wij eisen echte oplossingen. De regering heeft genoeg getreuzeld. Een eerlijk en daadkrachtig klimaatbeleid komt er niet zomaar. Met onze acties we willen meer bewustwording creëren rondom de klimaatcrisis in Zeeland”, aldus Jessica Tax van Klimaatcoalitie Zeeland. Veiligheid staat voorop, we houden ons in overleg met gemeenten aan de coronamaatregelen. We roepen alle inwoners van Zeeland op zich aan te melden.  Wil je op de hoogte blijven van de organisatie van het evenement? Kijk dan regelmatig bij het Facebookevenement voor Middelburg en Hoek.

Meer uit Middelburg

Zicht op meer geld voor het Bibliotheekwerk in de gemeenten Noord-Beveland en Veere

DOMBURG - De Rijksoverheid heeft besloten dat elke gemeente met ingang van 2025 moet zorgen voor een bereikbare en toegankelijke Bibliotheekvoorziening. Noord-Beveland en Veere zijn de enige gemeenten in Nederland waar geen Bibliotheekgebouw is, maar inwoners gebruik kunnen maken van de Bibliobus. Bibliotheken hebben hun maatschappelijke functies succesvol verbreed en hun impact is vergroot. Het gevolg daarvan is dat de dienstverlening die door de Bibliobussen wordt geboden verder aangevuld dient te worden. Naast het lezen en de educatieve functie voor de scholen, gaat ook de maatschappelijke functie van de Bibliotheek meer aandacht krijgen in deze gemeenten.

16 uur geleden
Boekpresentatie 'Luchtoorlog boven Zeeland, deel 6a, Walcheren' in Museum Veere

VEERE - Op donderdag 30 maart 2023 verzamelden genodigden zich in de Schotse Huizen teVeere voor de boekpresentatie van ‘Luchtoorlog boven Zeeland, deel 6a, Walcheren’. De schrijvers presenteerden met trots het eerste deel in de reeks over Walcheren. De burgemeester van gemeente Veere, Frederiek Schouwenaar, opende de bijeenkomst. 

1 dag geleden
Oleg Kharch (Oekraïne) exposeert in ruimteCAESUUR

MIDDELBURG - Oleg Kharch (Oekraïne) exposeert in ruimteCAESUUR in Middelburg, van zaterdag 1 april tot en met zondag 21 mei 2023. De expositie wordt zaterdag om 16.00 geopend in de galerie in de Lange Noodstraat.

1 dag geleden
Museum Arnemuiden weer open voor publiek

ARNEMUIDEN - Vanaf zaterdag 1 april is het Museum Arnemuiden weer open voor bezoekers. Het museum is op woensdagmiddag en zaterdagmiddag open van 13.00 tot 17.00 uur. Ga op ontdekkingstocht in het verleden van Arnemuiden en leer meer over de visserij, bewonder de streekdracht compleet met -sieraden en breng een bezoekje aan ’t Uusje van Eine.

1 dag geleden
(Her) huisvesting Oekraïners binnen gemeente Veere

DOMBURG - De gemeente Veere heeft twee nieuwe locaties gevonden voor het (her)huisvesten van een deel van de Oekraïense vluchtelingen die al in de gemeente wonen. Aan de Keiweg in Koudekerke en de Mezgerweg in Domburg worden voor 1 juli ongeveer 19 tijdelijke woonunits in elke kern geplaatst. Op 6 april en 11 april organiseert de gemeente informatieavonden voor omwonenden.  

1 dag geleden
Project Dorpsdijk Vrouwenpolder afgerond

VROUWENPOLDER - Eind februari 2023 zijn de werkzaamheden rondom de Dorpsdijk in Vrouwenpolder volgens planning en naar tevredenheid van de gemeente Veere afgerond. Na het al eerder heringerichte deel van de Dorpsdijk in 2012-2013, is nu ook het laatste deel van de Dorpsdijk voorzien van groot onderhoud. Dat vierde wethouder Marcel Steketee gisteren samen met de betrokkenen.

1 dag geleden
Middelburg roept inwoners op om tegels te wippen

MIDDELBURG - De gemeente Middelburg heeft zich aangesloten bij het initiatief NK Tegelwippen en roept haar inwoners op om massaal mee te doen aan deze actie. Het NK Tegelwippen is een landelijke actie waarbij gemeenten samen met inwoners strijden om zoveel mogelijk tegels te vervangen door groen. Middelburg wil met deze actie haar inwoners inspireren en motiveren om bij te dragen aan een groenere en gezondere leefomgeving.

1 dag geleden