Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Zeeland slaat klimaatalarm op 14 maart

Zeeland slaat klimaatalarm op 14 maart

MIDDELBURG – Drie dagen voor de Tweede Kamerverkiezingen slaan mensen van Groningen tot Maastricht luid en duidelijk het Klimaatalarm. Ook de Klimaatcoalitie van Middelburg en Hoek doen mee.

“Minder vlees eten, vaker met de fiets en lokale producten kopen. We kunnen het nog zo goed doen met zijn allen, maar als de overheid en bedrijven niet voor mensen en het klimaat kiezen, blijft de klimaatcrisis bestaan. Daarom slaan we in heel Nederland, ook in Middelburg en Hoek, 14 maart om 15:00 uur Klimaatalarm”, zegt Ay Ling Thung van Klimaatcoalitie Zeeland. “Wij willen een eerlijk en daadkrachtig klimaatbeleid.” 

Programma
Mensen die op 14 maart willen meeprotesteren kunnen zich vooraf individueel aanmelden via klimaatmars2021.nl. Vanaf 14:00 start een staande manifestatie op de Markt in Middelburg en bij de molen in Hoek. In Middelburg zal tussen 14:00 en 14:30 het nationale programma via speakers te horen zijn. Vanaf 14:30 schakelt de organisatie over naar het lokale programma. Barbara Oomen, hoogleraar mensenrechten van het University College Roosevelt, is te gast. Om 15:00 uur wordt door heel Nederland het klimaatalarm geluid. In Hoek zal het gehele nationale programma worden gevolgd. Tijdens het alarm wordt Marty Fieret verwelkomd, die op dezelfde dag 200 km heeft gefietst voor het klimaat. Tijdens zijn tocht in Zeeuws-Vlaanderen heeft hij bloemenzaad verspreid ter promotie voor biodiversiteit en de ondersteuning van bestuivende insecten. 

Regenlaarzen
Klimaatprotesteren vanuit huis kan ook: zet je regenlaarzen voor de deur, maak lawaai om 15:00 en volg het landelijke programma via klimaatmars2021.nl. In het verleden zijn er verscheidene initiatieven gelanceerd om duurzaamheid en het klimaat onder aandacht te brengen bij de Zeeuwen. Onder anderen de Young Energy Society Challenge (YESC), en de van Brussel tot Bruinisse bijeenkomsten om de mogelijkheden van de European Green Deal voor Zeeland te bespreken, met bekende politici, wetenschappers en belanghebbenden te gast. Barbara Oomen benadrukte de urgentie van klimaatactie bij het meest recente evenement: “In Zeeland weten we ook hoe het is als het water komt, we zitten er dichtbij. Wij voelen nu al de verdroging, ook de mislukte oogsten van afgelopen zomers.”

Kerken
Ook de kerken in Middelburg luiden zondag 14 maart om 15.00 uur de noodklok voor het klimaat. Tegelijkertijd maken de initiatiefgroepen Klimaatalarm Middelburg en Hoek 2021 zoveel mogelijk lawaai met potten, pannen, toeters en telefoons. “Het is de hoogste tijd om in actie te komen om de klimaatcrisis een halt toe te roepen, als we willen dat onze (klein)kinderen in een gezonde wereld opgroeien. Wij eisen echte oplossingen. De regering heeft genoeg getreuzeld. Een eerlijk en daadkrachtig klimaatbeleid komt er niet zomaar. Met onze acties we willen meer bewustwording creëren rondom de klimaatcrisis in Zeeland”, aldus Jessica Tax van Klimaatcoalitie Zeeland. Veiligheid staat voorop, we houden ons in overleg met gemeenten aan de coronamaatregelen. We roepen alle inwoners van Zeeland op zich aan te melden.  Wil je op de hoogte blijven van de organisatie van het evenement? Kijk dan regelmatig bij het Facebookevenement voor Middelburg en Hoek.

Meer uit Middelburg

Weekverwachting: vaak aangenaam zomerweer

De nieuwe week kent een zomerse start met 22 tot 27 graden en veel zon. 's Avonds stijgt wel de kans op (onweers)buien. Dinsdag is tijdelijk een mindere dag met flink wat buien bij maxima rond 22 graden. Vanaf woensdag is het een aantal dagen vrij aangenaam Hollands zomerweer met zon en oplopende temperaturen. Woensdag is het 22 tot 24 graden en donderdag 24 tot 27 graden.

1 uur geleden
Geluk in het voedselbos

NIEUW- EN SINT JOOSLAND - Aan de rand van Nieuw- en Sint Joosland ligt voedselbos de Langhe Laere. Op een stuk grond van 2,4 hectare werkt Wobby de Langelaar samen met een team vrijwilligers aan een prachtig ecosysteem vol natuur. Maar waarom een heel bos en niet gewoon een moestuintje? 

19 uur geleden
Woensdag 17 juli vliegeren, muziek en een rondje met de paardentram in Westkapelle

WESTKAPELLE - Op 17 juli is het Westkapelle Woensdag. Tussen 11.00 en 17.00 uur is er in de tuin van het Polderhuis een 'Creatief van eigen bodem' markt. 

1 dag geleden
De zomervakantie is begonnen: dag basisschool, hallo middelbare!

MIDDELBURG - Vorige week namen de leerlingen van groep 8 afscheid van de basisschool. Hebben ze zin om naar de middelbare school te gaan? En wat gaan ze doen deze vakantie? 

1 dag geleden
Klimaatburgemeester(s) in gemeente Middelburg en gemeente Veere gezocht

DEN HAAG/MIDDELBURG/DOMBURG - Van 11 november tot en met 17 november wordt voor de vierde keer de Nationale Klimaatweek (NKW) georganiseerd. Op allerlei manieren laten Nederlanders (Klimaatburgemeesters) zien wat je kan doen om duurzamer te leven tijdens de Nationale Klimaatweek. Het doel? Zoveel mogelijk Nederlanders inspireren om zich in te zetten voor een beter klimaat. Daarom zoeken het ministerie van Klimaat en Groene Groei en Klimaatstichting HIER nieuwe Klimaatburgemeesters in zo veel mogelijk gemeenten in Nederland. Zo ook in gemeente Middelburg en gemeente Veere.Klimaatburgemeesters kunnen gemeenten helpen bij het stimuleren van anderen om duurzaam te gaan leven. Zij zijn de verbinding en inspiratiebron voor mede-inwoners. Met activiteiten en initiatieven brengen Klimaatburgemeesters anderen in beweging voor het klimaat, met als hoogtepunt de Nationale Klimaatweek (11-17 november 2024).

2 dagen geleden
De zomervakantie is begonnen: dag basisschool, hallo middelbare!

MIDDELBURG - Vorige week namen de leerlingen van groep 8 afscheid van de basisschool. Hebben ze zin om naar de middelbare school te gaan? En wat gaan ze doen deze vakantie? 

2 dagen geleden
Zaterdag 14 september Open Monumentendag 2024 in gemeente Veere

DOMBURG - Net als voorgaande jaren doet de gemeente Veere weer mee aan de landelijke Open Monumentendag op zaterdag 14 september. Bent u eigenaar of beheerder van een monument in de gemeente Veere en wilt u de deuren van uw monument van 10.00 tot 17.00 uur openstellen voor publiek? Dan hoort de gemeente dat graag uiterlijk 19 juli 2024 van u. Aanmelden Open Monumentendag

2 dagen geleden