Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Zeeland krijgt geld voor woningbouw en verbeteren mobiliteit

Zeeland krijgt geld voor woningbouw en verbeteren mobiliteit

MIDDELBURG - De provincie Zeeland krijgt van het Rijk geld om onder meer de woningbouw te versnellen en het openbaar vervoer te verbeteren.

Dat is de uitkomst van het jaarlijks overleg Meerjarenprogramma Infrastructuur Ruimte en Transport. Gedeputeerde Harry van der Maas van de provincie Zeeland zat namens Zeeland aan tafel. Hij sprak met minister Mark Harbers (Infrastructuur en Waterstaat), staatssecretaris Vivianne Heijnen (Infrastructuur en Waterstaat) en minister Hugo de Jonge (Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening).

Openbaar vervoer

Tijdens het overleg vertelde Van der Maas over de Regionale Mobiliteitsstrategie Zeeland die de provincie en Zeeuwse gemeenten het afgelopen jaar vaststelden. Dat is een belangrijk onderwerp voor Zeeland, omdat het publieke vervoer de komende jaren een andere vorm krijgt. ‘Dit is nieuw voor Zeeland en tegelijkertijd uniek in Nederland’, aldus de provincie. ‘Ondersteuning van het Rijk is gewenst om te komen tot een volwaardig duurzaam mobiliteitssysteem. Daarom is afgesproken dat in 2023 het Rijk samen met Zeeland een conferentie organiseert over de invoering van het nieuwe vervoerssysteem en de uitdagingen die het met zich meebrengt.’ 

Daarnaast is afgesproken dat het Rijk via twee subsidiemomenten in 2022 en 2023 maximaal 500.000 euro beschikbaar stelt voor de realisatie van deelmobiliteitshubs in Zeeland, om de inzet van deelmobiliteit en anders reizen in Zeeland te verbeteren. 

Ook stelt het Rijk 3,9 miljoen euro beschikbaar om het trein- en busstation in Goes tot ontwikkelen tot mobiliteitshub waar de reiziger kan verblijven en overstappen tussen verschillende vormen van mobiliteit.

Woningbouw en bereikbaarheid

Verder is er gesproken over wonen en bereikbaarheid. ‘Het kabinet stelt de komende 10 jaar 7,5 miljard euro beschikbaar als kwaliteitsimpuls voor mobiliteit, bereikbaarheid en de mobiliteitstransitie in Nederland. Nieuwe woonwijken worden en blijven bereikbaar met openbaar vervoer, fiets en auto. Voor Zeeland zijn tijdens dit overleg definitieve afspraken gemaakt over financiële bijdragen voor de versnelling van grootschalige woningbouw op drie locaties door bereikbaarheids- en infrastructuurmaatregelen. Het gaat om bijdragen voor locaties in Zierikzee (6,8 miljoen), Terneuzen (6,3 miljoen) en Hulst (1,1 miljoen). Met deze bijdragen en de inbreng van lokale overheden kunnen deze projecten versneld opgepakt worden.’

Meer uit Beveland

Nisse viert zaterdag Kossemisse

NISSE - Het Dorpsplein van Nisse is zaterdag weer het sfeervolle decor voor het kerstfeest Kossemisse. 

44 minuten geleden
'Iedereen in dorp gaat voor behoud basisschool De Regenboog'

HOEDEKENSKERKE - 'Help ons onze school open te houden.' Met die hartenkreet overhandigden leerlingen van basisschool De Regenboog in Hoedekenskerke vorige week een brief met handtekeningen van alle leerlingen aan burgemeester Gerben Dijksterhuis van de gemeente Borsele. Ouders boden een petitie aan met 384 handtekeningen voor het open houden van de school. De burgemeester beloofde de ouders en kinderen in gesprek te gaan over de toekomst van de enige school in het dorp.

5 uur geleden
Winterconcert Messiah door Boi Akih in Grote Kerk Goes

GOES - Boi Akih brengt een vernieuwende swingende en actuele uitvoering van de Messiah op donderdag 21 december om 20.00 uur in de Grote Kerk in Goes.

1 dag geleden
Schrijfsel burgemeester Dijksterhuis: 'Gaat u ook de politiek in?'

Politiek heb ik altijd interessant gevonden. Zo hebben we twee weken geleden weer Tweede Kamer verkiezingen gehad. Ik volg alle opkomstcijfers en peilingen op zo'n dag dan op de voet. Ik vind het ook erg mooi om te zien dat er alleen al in de gemeente Borsele zoveel mensen zijn die helpen op de stembureaus. Maar niet alleen landelijke politiek vind ik interessant, ook de lokale politiek blijft me boeien. Anders was ik natuurlijk ook geen burgemeester geworden.

1 dag geleden
Nieuwe kinderburgemeester Borsele: 'Zet zich in tegen pesten en discriminatie'

BORSELE - De gemeente Borsele heeft een nieuwe kinderburgemeester gekozen. Bregje Boonman mag zich heel 2024 kinderburgemeester van Borsele noemen. De jury koos afgelopenvrijdagmiddag de winnaar.

2 dagen geleden
Brandweer komt af op gaslucht Oostsingel in Goes

GOES – Vanwege een gaslucht in een pand in het centrum van Goes werd de brandweer vrijdagavond ingezet.

2 dagen geleden
Provincie vraagt aandacht voor Zeeuws spoor in brief aan ProRail

MIDDELBURG - Op 8 december 2023 heeft de Provincie Zeeland een brief gestuurd aan ProRail om aandacht te vragen voor de problematiek op het Zeeuwse spoor. De afgelopen periode hebben treinreizigers in Zeeland veel overlast ervaren. De Provincie roept op om snel met een oplossing te komen.

2 dagen geleden