Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Zeeland kent nog steeds maar één CliniClown en die woont in Scherpenisse!

Zeeland kent nog steeds maar één CliniClown en die woont in Scherpenisse!

SCHERPENISSE - Ondanks een campagne in het begin van 2021 is het bijna een jaar later nog steeds niet gelukt om nieuwe CliniClowns te werven in Zeeland. Daardoor blijft Martin Hoevenaars uit Scherpenisse als Clown Mimus de enige CliniClown in de provincie.

‘’Het talent is zeker wel aanwezig, maar in Zeeland heb je gewoon weinig plekken waar je dat verder kunt ontwikkelen,’’ vertelt Martin. Volgens hem is dat één van de redenen waarom het moeilijk is om een nieuwe CliniClown te vinden in de provincie. Doordat hij de enige CliniClown in Zeeland is, komen er bijvoorbeeld geen CliniClowns naar het ziekenhuizen in Terneuzen. ‘’Dat is te ver reizen voor mij. Daardoor haal ik het niet met mijn andere afspraken die ik dan heb.’’ 

Strenge eisen

Het is dan ook geen makkelijk pad om CliniClown te worden. Wie denkt dat dat wel is, heeft het goed mis. Bij zijn aanmelding in 2016 werden maar vijftien van de honderd mensen uitgenodigd voor een auditie. ‘’Uiteindelijk werden ik en twee anderen aangenomen.’’ Nadat hij aangenomen werd, begon zijn opleiding van een half jaar tot CliniClown. Daarna was het vooral rondlopen met andere CliniClowns. ‘’In 2017 kon ik pas echt aan de slag.’’ 

Hij koos ervoor om CliniClown te worden zodat hij zijn ervaring in de maatschappelijke zorg en zijn passie voor acteren kon combineren. Hij volgde tijdens zijn werk in de maatschappelijke zorg een opleiding tot fysieke acteur op de Antwerpse Mimestudio. ‘’Het mooiste aan mijn werk is, dat als ik binnenkom, ik kan praten met het gezonde deel, het lichte deel van het kind. Dat ik daar overheen kan gaan en hun lichtheid aanraak. Dat als je vertrekt, je de hele sfeer hebt kunnen veranderen.”

Wanneer hij aan mensen vertelt dat hij CliniClown is, vragen ze vaak aan hem of het niet emotioneel zwaar is. ‘’Met het emotionele gedeelte heb ik eigenlijk weinig last van’’, vertelt hij. Martin zegt dat Clown Mimus een deel van hem is. ‘’Ik zie mezelf daarom ook niet als verzorger of CliniClown als ik werk, ik laat het kinderlijke deel van mezelf zien.’’ Wat hij wel moeilijk vindt, is het improviseren. ‘’Je gaat daar binnen met een collega zonder iets bedacht te hebben, het is pure improvisatie.’’ Hoe het kind of de dementerende dan reageert, bepaalt het ‘spel’. ‘’Het is nooit hetzelfde, dat maakt het dan ook weer leuk.’’

Corona

Door de coronapandemie moest hij deels zijn werk thuis doen. In de kunstkamer in Scherpenisse, dat hij samen met zijn vrouw beheert, heeft hij zijn eigen atelier. Die heeft hij verandert tot z’n eigen privéstudio. Daar maakt hij iedere week een video over schilderen op de Cliniclowns app. Dan leert hij de kinderen op alfabetische volgorde over kunstenaars en verschillende kunststijlen. ‘’Ik kom dan bijvoorbeeld uit op de letter G. Dan heb ik het over Van Gogh.’’ Verder is hij ook wekelijks een uur lang beschikbaar om met video ingebeld te worden door kinderen. 

Het liefst wil hij zo lang mogelijk doorgaan als CliniClown. ‘’Zo lang ik me als meer waarde voel als CliniClown, ga ik ermee door.’’ Het lijkt Martin leuk om na een aantal jaar ervaring mensen training te geven. ‘’In samenwerking met scholen bijvoorbeeld lessen kunnen geven in de kunstkamer, dat lijkt me fantastisch.’’

Meer uit Tholen

Landbouwverkeer Poortvliet krijgt eindelijk een eigen weg

POORTVLIET - Provincie Zeeland heeft woensdag het figuurlijke startschot gegeven voor de aanleg van een landbouwweg naast de provinciale weg in Poortvliet. “Dit project is een langgekoesterde wens van Tholen”, zei wethouder Corniel van Leeuwen op deze feestelijke middag. Eindelijk krijgt het landbouwverkeer een eigen weg en hoeft het straks niet meer door het dorp.

9 uur geleden
Nest van Aziatische hoornaars gevonden in Tholen-Noord

THOLEN - In Tholen-Noord is deze week vrijwel zeker een nest van de Aziatische hoornaar ontdekt. Een nest van dit insect kan onderdak geven aan zo’n 1500 hoornaars. De gemeente en de provincie zijn op de hoogte. “Het nest in Tholen bevindt zich hoog in de bomen, wat typerend is voor deze soort”, zegt Theo Zeegers van EIS Kenniscentrum Insecten.

13 uur geleden
Renovatie van eeuwenoud haventje Strijenham eindelijk gestart: 'Het was gewoon op'

POORTVLIET - De vervallen haven van Strijenham wordt na jarenlange inzet van Watersportvereniging Strijenham (WSV) eindelijk gerenoveerd. Het waterschap heeft groot onderhoud in gang gezet om het laatst overgebleven getijdenhaven in de Oosterschelde te herstellen naar zijn oorspronkelijke staat. “Het houtwerk was zo verrot. Het was gewoon op.”

15 uur geleden
Door rekenfout moet Tholen 95.130 euro extra betalen aan VRZ

THOLEN - Door een rekenfout in de boekhouding van Veiligheidsregio Zeeland (VRZ) moet Tholen bijna een ton extra betalen aan de organisatie. De fout werd ontdekt tijdens de opstelling van de begroting van VRZ voor het jaar 2024. Andere Zeeuwse gemeenten moeten ook bijbetalen of krijgen juist geld terug.

19 uur geleden
Nog geen spoor van verdachten explosie bij woning aan Slachtveld

THOLEN - De politie heeft nog geen daders op het oog van de explosie woensdagnacht bij een woning aan het Slachtveld. Door zwaar vuurwerk zijn een woning en auto beschadigd geraakt. De politie zoekt naar getuigen en beeldmateriaal om de verdachten te achterhalen. De bewoner van het pand heeft aangifte gedaan.

1 dag geleden
Tholen biedt financiële steun voor restauratie en onderhoud van erfgoed

THOLEN - Eigenaren van gemeentelijke monumenten op Tholen kunnen binnenkort een subsidie aanvragen bij de gemeente voor het behoud van hun erfgoed. Deze nieuwe regeling biedt deze mensen de kans om financiële ondersteuning te ontvangen voor noodzakelijke restauratie- en onderhoudswerkzaamheden. 

1 dag geleden
Explosie veroorzaakt schade bij woning aan het Slachtveld in Tholen

THOLEN - Bij een woning aan het Slachtveld in Tholen is in de nacht van dinsdag op woensdag een explosie ontstaan. Als gevolg van de ontploffing heeft de woning schade opgelopen. De politie doet momenteel onderzoek naar het incident.

1 dag geleden