
'Zeeland is duurzame en gezonde voedselproducerende provincie'
In het kader van de nationale Dutch Food Week, die plaatsvindt van 7 tot en met 14 oktober, hebben bureau Food Delta Zeeland en Scalda-opleidingen de handen ineengeslagen en een receptenboekje ontwikkeld. Tijdens de Dutch Food Week worden door middel van honderden activiteiten verspreid over heel Nederland consumenten bewust gemaakt van het belang van gezond en duurzame voeding.
Het thema van de Dutch Food Week is dit jaar: ‘weet wat je eet’. Op 10 oktober worden de gerechten uit het boekje bij Scalda geserveerd aan genodigden onder wie gedeputeerde Jo-Annes de Bat van de provincie Zeeland. Ook kunnen de recepten worden gedownload via een QR-code die opgenomen is in advertenties en flyers. “We nodigen hiermee mensen uit na te denken over hoe zij eten”, vertelt Johan Dourleijn van bureau Food Delta Zeeland. Wij zijn een netwerk van bedrijven, scholen en overheden dat samenwerkt rondom de foodsector. De foodsector moet vernieuwen en Zeeland kan hier, als belangrijke voedselproducerende provincie een grote rol in spelen”.
Plantaardig
Met het receptenboekje wordt er aandacht gevraagd voor een voedseltransitie. “Er vindt een verschuiving plaats waarin er minder dierlijke en meer plantaardige producten geconsumeerd worden. Dat is niet alleen gezonder, maar ook een stuk duurzamer. De recepten zijn ontwikkeld volgens de richtlijnen van dit ‘nieuwe eten’ en bevatten ook veel producten uit de zee en met een hoog eiwitgehalte. We willen ook laten zien waar de grondstoffen vandaan komen. Zeeland is een belangrijke speler op het gebied van de productie van gezond en duurzaam voedsel. Bewuster gaan eten is zowel gezond voor de mens als voor de aarde”, aldus Dourleijn.
Ambitieus
Volgens Michiel Hardy van Scalda Horeca-opleidingen is het boekje onderdeel van een veel ambitieuzer plan. “We willen hiermee een start maken met een digitale receptenbank voor heel Zeeland. Samen met lokale leveranciers en producenten kijken we naar gezonde voeding in de schijf van vijf. Proteïnerijke producten zoals bonen en zuivel willen we meer op de voorgrond zetten. De recepten bevatten geen kant-en-klare producten, maar zijn combinaties van topproducten uit de regio. Niet alleen willen we consumenten door de recepten meer bewust maken van gezonde voeding. We richten ons ook op de toekomstige horeca-ondernemer, kok en gastvrouw om in te spelen op de groeiende vraag vanuit de maatschappij naar duurzame en gezonde voeding.”
Meer uit Beveland
GOES - Europa Kinderhulp biedt vakanties bij vakantiegezinnen aan voor kinderen uit diverse Europese landen. Maar er is ook een groeiende groep kinderen uit Nederland die een onbezorgde vakantie goed kunnen gebruiken. In o.a. Zeeland wordt er daarom nu alvast gezocht naar gezinnen die komende zomer een kind willen uitnodigen.
5 uur geledenBORSSELE/RILLAND - Netbeheerder Tennet heeft de nieuwe 380 kV-hoogspanningsverbinding tussen Borssele en Rilland officieel in gebruik genomen. 'De transportcapaciteit van de bestaande 380 kV-verbinding tussen Borssele en Rilland is hiermee meer dan verdubbeld', laat Tennet weten. Nu de nieuwe masten klaar zijn, kan het afbreken van de oude beginnen.
7 uur geledenBORSELE - Woon je in de gemeente Borsele en zorg je wekelijks voor een naaste? Dan kun je je inschrijven als mantelzorger bij het Welzijnshuis Borsele. Inschrijven kan al vanaf 6 jaar via www.welzijnshuisborsele.nl.
9 uur geledenGOES - Vogelwerkgroep KNNV heeft hulp nodig om roepende jonge ransuilen te inventariseren tijdens de periode dat ze het nest verlaten. In de maand mei en juni zijn de jonge ransuilen, ook wel 'takkelingen' genoemd, weer te horen.
1 dag geledenSINOUTSKERKE - Natuurmonumenten pompt water in natuurgebied De Poel bij Sinoutskerke. Deze noodmaatregel is hard nodig nu de aanhoudende droogte gevolgen heeft voor de bodem, de planten én de weidevogels in het ganzengebied. Ecoloog Wouter Stempher van Natuurmonumenten luidt daarom de noodklok.
1 dag geledenGOES - De afdeling radiologie van ziekenhuis Adrz in Goes maakt sinds eind april gebruik van kunstmatige intelligentie (AI) om röntgenfoto's te beoordelen op botbreuken. 'Het gaat om een proef in de weekeinden', laat het ziekenhuis in een persbericht weten.
1 dag geledenKORTGENE - Op 10 mei houden Delta Marine en partners een gratis toegankelijke Sail-INN rond de haven te Kortgene. Het thema is "Veiligheid op en aan het water". Dit thema is gekozen omdat het steeds drukker wordt op en aan het water en omdat niet iedere waterrecreant zich bewust is van de veiligheid.
1 dag geleden