Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

'Zeeland is duurzame en gezonde voedselproducerende provincie'

'Zeeland is duurzame en gezonde voedselproducerende provincie'

In het kader van de nationale Dutch Food Week, die plaatsvindt van 7 tot en met 14 oktober, hebben bureau Food Delta Zeeland en Scalda-opleidingen de handen ineengeslagen en een receptenboekje ontwikkeld. Tijdens de Dutch Food Week worden door middel van honderden activiteiten verspreid over heel Nederland consumenten bewust gemaakt van het belang van gezond en duurzame voeding.

Het thema van de Dutch Food Week is dit jaar: ‘weet wat je eet’. Op 10 oktober worden de gerechten uit het boekje bij Scalda geserveerd aan genodigden onder wie gedeputeerde Jo-Annes de Bat van de provincie Zeeland. Ook kunnen de recepten worden gedownload via een QR-code die opgenomen is in advertenties en flyers. “We nodigen hiermee mensen uit na te denken over hoe zij eten”, vertelt Johan Dourleijn van bureau Food Delta Zeeland. Wij zijn een netwerk van bedrijven, scholen en overheden dat samenwerkt rondom de foodsector. De foodsector moet vernieuwen en Zeeland kan hier, als belangrijke voedselproducerende provincie een grote rol in spelen”.

Plantaardig

Met het receptenboekje wordt er aandacht gevraagd voor een voedseltransitie. “Er vindt een verschuiving plaats waarin er minder dierlijke en meer plantaardige producten geconsumeerd worden. Dat is niet alleen gezonder, maar ook een stuk duurzamer. De recepten zijn ontwikkeld volgens de richtlijnen van dit ‘nieuwe eten’ en bevatten ook veel producten uit de zee en met een hoog eiwitgehalte. We willen ook laten zien waar de grondstoffen vandaan komen. Zeeland is een belangrijke speler op het gebied van de productie van gezond en duurzaam voedsel. Bewuster gaan eten is zowel gezond voor de mens als voor de aarde”, aldus Dourleijn.

Ambitieus

Volgens Michiel Hardy van Scalda Horeca-opleidingen is het boekje onderdeel van een veel ambitieuzer plan. “We willen hiermee een start maken met een digitale receptenbank voor heel Zeeland. Samen met lokale leveranciers en producenten kijken we naar gezonde voeding in de schijf van vijf. Proteïnerijke producten zoals bonen en zuivel willen we meer op de voorgrond zetten. De recepten bevatten geen kant-en-klare producten, maar zijn combinaties van topproducten uit de regio. Niet alleen willen we consumenten door de recepten meer bewust maken van gezonde voeding. We richten ons ook op de toekomstige horeca-ondernemer, kok en gastvrouw om in te spelen op de groeiende vraag vanuit de maatschappij naar duurzame en gezonde voeding.”

Meer uit Beveland

Scootmobielbestuurder rijdt water in en wordt gered door politie en ambulanciers

GOES - Een persoon in een scootmobiel raakte vanmiddag te water aan de Elvis Presleylaan. De persoon is inmiddels uit het water gehaald.

12 uur geleden
Aan de keukentafel bij Sharon de Putter en Milko van Sighem

MIDDELBURG - Twee bedrijven, drie kleine kinderen: een druk leven. Toch lukte het Sharon de Putter en Milko van Sighem tijd vrij te maken voor een gesprek aan hun keukentafel met De Bode. Hoe krijgen ze het allemaal geregeld? Sharon: 'Om alle ballen in de lucht te houden leven we heel gestructureerd.'

13 uur geleden
Rolstoeldriedaagse in Heinkenszand begint dinsdag

HEINKENSZAND - Stichting Heinkenszandse Kika-KWF walk and run organiseert in samenwerking met SVRZ van dinsdag 14 tot en met donderdag 16 mei een rolstoeldriedaagse in en rond Heinkenszand.

1 dag geleden
Markt over toekomst binnenstad in Goes: 'Absurd dat je in Goes nog met auto op Grote Markt kunt rijden'

GOES - De gemeente Goes werkt aan het vernieuwen van de binnenstad. Al twee jaar voert ze verbeterpunten uit, maar er moet nog steeds veel gebeuren, vertelt wethouder Joost de Goffau. "De urgentie is hoog", stelt hij. Om inwoners en ondernemers te informeren en naar hun meningen en ideeën te vragen, is er maandag een grote binnenstadsmarkt in de Grote of Maria Magdalenakerk.

1 dag geleden
Vechtpartij escaleert naar bedreiging met een wapen: 21-jarige aangehouden

NIEUWDORP - De politie heeft afgelopen nacht een 20-jarige man uit Nieuwdorp aangehouden. De man zou betrokken zijn bij een vechtpartij tijdens een feest op het sportcomplex aan de Prinses Margrietstraat. De verdachte zou daarbij ook hebben gedreigd met een wapen. Dit gebeurde in de nacht van dinsdag 8 mei op woensdag 9 mei.

2 dagen geleden
Radioprogramma 5 Dagen zendt donderdagavond uit bij reddingsbrigade Goes

GOES - Het NPO Radio 1-programma 5 Dagen gaat deze week over het werk van reddingsbrigades in Nederland. Donderdagavond komt de uitzending live uit Goes, waar het voortbestaan van de reddingsbrigade onzeker is.

2 dagen geleden
Hemelvaartsdag: Een vrije dag, maar waarom eigenlijk?

GOES - Hemelvaartsdag, de dag die jaarlijks door Nederlanders wordt gevierd dankzij de verplichte vrije dag. Heerlijk, zo'n lang weekend, maar wat vieren we eigenlijk?

2 dagen geleden