'Zeeland is duurzame en gezonde voedselproducerende provincie'
In het kader van de nationale Dutch Food Week, die plaatsvindt van 7 tot en met 14 oktober, hebben bureau Food Delta Zeeland en Scalda-opleidingen de handen ineengeslagen en een receptenboekje ontwikkeld. Tijdens de Dutch Food Week worden door middel van honderden activiteiten verspreid over heel Nederland consumenten bewust gemaakt van het belang van gezond en duurzame voeding.
Het thema van de Dutch Food Week is dit jaar: ‘weet wat je eet’. Op 10 oktober worden de gerechten uit het boekje bij Scalda geserveerd aan genodigden onder wie gedeputeerde Jo-Annes de Bat van de provincie Zeeland. Ook kunnen de recepten worden gedownload via een QR-code die opgenomen is in advertenties en flyers. “We nodigen hiermee mensen uit na te denken over hoe zij eten”, vertelt Johan Dourleijn van bureau Food Delta Zeeland. Wij zijn een netwerk van bedrijven, scholen en overheden dat samenwerkt rondom de foodsector. De foodsector moet vernieuwen en Zeeland kan hier, als belangrijke voedselproducerende provincie een grote rol in spelen”.
Plantaardig
Met het receptenboekje wordt er aandacht gevraagd voor een voedseltransitie. “Er vindt een verschuiving plaats waarin er minder dierlijke en meer plantaardige producten geconsumeerd worden. Dat is niet alleen gezonder, maar ook een stuk duurzamer. De recepten zijn ontwikkeld volgens de richtlijnen van dit ‘nieuwe eten’ en bevatten ook veel producten uit de zee en met een hoog eiwitgehalte. We willen ook laten zien waar de grondstoffen vandaan komen. Zeeland is een belangrijke speler op het gebied van de productie van gezond en duurzaam voedsel. Bewuster gaan eten is zowel gezond voor de mens als voor de aarde”, aldus Dourleijn.
Ambitieus
Volgens Michiel Hardy van Scalda Horeca-opleidingen is het boekje onderdeel van een veel ambitieuzer plan. “We willen hiermee een start maken met een digitale receptenbank voor heel Zeeland. Samen met lokale leveranciers en producenten kijken we naar gezonde voeding in de schijf van vijf. Proteïnerijke producten zoals bonen en zuivel willen we meer op de voorgrond zetten. De recepten bevatten geen kant-en-klare producten, maar zijn combinaties van topproducten uit de regio. Niet alleen willen we consumenten door de recepten meer bewust maken van gezonde voeding. We richten ons ook op de toekomstige horeca-ondernemer, kok en gastvrouw om in te spelen op de groeiende vraag vanuit de maatschappij naar duurzame en gezonde voeding.”
Meer uit Beveland
's GRAVENPOLDER - Op donderdag 6 november vindt in 's-Gravenpolder de jaarlijkse herdenking van de Slag om de Schelde plaats.
4 uur geledenGOES - Op woensdag 5 november wordt het nieuwe Integraal Kindcentrum (IKC) De Wingerd officieel geopend aan de Hilleweg 3 in Goes. Wethouder Stan Meulblok verricht om 11.45 uur de openingshandeling. Het kindcentrum is een samenwerking tussen basisschool De Wingerd en kinderopvangorganisatie Gloed, en biedt opvang en onderwijs aan kinderen van 0 tot 13 jaar.
19 uur geledenGOES - Heb jij het al gehoord? Op zaterdag 22 november komt Sinterklaas weer aan in Goes! De goedheiligman meert rond 13.00 uur aan in de stadshaven, waar hij op de historische kade feestelijk wordt verwelkomd door de Kinderburgemeester. Daarna trekt de Sint samen met zijn vrolijke Pieten, muziek en héél veel pepernoten door de binnenstad.
23 uur geleden"Op het moment dat alles onzeker is, geef ik mensen duidelijkheid; dat is wat ze het meest nodig hebben." Fabian Franse (46) uit Kloetinge werkt sinds 2007 als Salvagecoördinator in Zuidwest-Nederland. Wanneer de brandweer uitrukt naar een brand, begint voor bewoners of ondernemers vaak een lange nasleep. Nog vóór de verzekeraar arriveert, biedt Franse als Salvagecoördinator eerste hulp en helpt hij gedupeerden hun situatie weer op orde te krijgen.
1 dag geledenGOES - In de nacht van maandag op dinsdag is er brand uitgebroken bij muziekwinkel Bax in Goes. De brand ontstond rond 00.15 uur in een heftruck binnen het pand aan de Olympiastraat.
1 dag geledenGOES - Op 31 oktober 2025 ontving burgemeester Cees van den Bos in 't Sas de vernieuwde wandelgids van het Oosterscheldepad.
1 dag geledenNOORD-BEVELAND - De strijd om het kinderburgemeesterschap van Noord-Beveland is dit jaar spannender dan ooit. Waar in andere jaren zes of zeven kinderen meededen, zijn er dit keer twee kanshebbers: Livia Straub (11) uit Colijnsplaat en Benjamin Besems (11) uit Kamperland. Wie van hen de nieuwe kinderburgemeester wordt, blijft nog even geheim tot 17 november.
1 dag geleden