Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Zeeland heeft een nieuwe voorleeskampioen

Zeeland heeft een nieuwe voorleeskampioen

MIDDELBURG – De zaal van Zeeuwse Bibliotheek Middelburg zit vol supporters en aan de wandhangen spandoeken. Veertien voorlezers trillen van de zenuwen, want dit is hun kans om voorleeskampioen van Zeeland te worden. Welke boekenliefhebber weet het publiek tot het einde toe te boeien en volgt Guus Janse op als Zeeuwse Voorleeskampioen?

In de afgelopen weken zijn er verschillende voorrondes geweest in de Zeeuwse Bibliotheek. Eerst ‘streden’ leerlingen in hun eigen klas, de hele bovenbouw, de regio en dan nu de provinciale wedstrijd. Twaalf leerlingen, tussen de 10 en 12 jaar, en twee pabo-studenten lazen een fragment van vijf minuten voor. Maar voordat ze gingen voorlezen vertelden ze waar het boek over ging. Bij sommige deelnemers was de spanning in de stem te horen, maar zodra ze hun boek opensloegen was dat over. Zombies, monsters, een verschrikkelijke badmeester, een grote vriendelijke reus en een Teletijdtobbe passeerden de revue. Uit welk boek er ook gelezen werd, iedereen wist het publiek te boeien. De zaal inkijken, een korte stilte laten vallen en ieder personage een eigen geluid geven. Dit zijn de beste voorlezers van de provincie.


‘Gips’
Lieke Amian uit Hulst las voor uit ‘Gips’ van Anna Woltz. In de scène mag de hoofdpersoon niet mee gaan schaatsen. Als haar vader en zus terugkomen gebeurd er een bloederig ongeluk. Lieke leest alsof ze het zelf meegemaakt heeft en haar ervaring aan het publiek vertelt. Jurylid Jan van Damme complimenteert haar. “Het fragment spreekt aan. Iedereen kan zich voorstellen hoe het is om dit mee te maken. ‘Gips’ is een goede keuze om uit voor te lezen.” Roos Beirens uit Westdorpe heeft een duidelijke vertelstem en haar mimiek past goed bij het verhaal. De grappige stukjes over vliegende drollen bouwt ze op alsof het cabaret is, waardoor heel de zaal moet lachen. De ene na de andere voorlezer komt op het podium. Allemaal zijn het kanjers die houden van boeken.

Verleden
De pabo-studenten lezen beide voor een uit boek over de Tweede Wereldoorlog. Fleur Boone uit Vlissingen koos ‘Hoe fel de zon ook scheen’ van Arend van Dam en Anouk de Putter, eveneens uit Vlissingen, las voor uit ‘Bommen op ons huis’ van Martine Letterie. Beide juffen in spé vinden het belangrijk om kinderen te vertellen over het verleden. “Deze verhalen mogen niet vergeten worden,” zegt Fleur. Het publiek luistert aandachtig. Jurylid Kevin van Gorkom tijdens de prijsuitreiking: “Fleur wisselt haar vertelstem en voorleesstem af. Dat is heel knap en daarmee weet ze het publiek de emoties uit het boek laat voelen.”

Finale
Over de winnaar van de leerlingen is de jury net zo enthousiast. Jurylid Josien de Graaf vertelt: “De winnaar is iemand die het verhaal goed aanvoelt. Met tempowisselingen en verschillende volumes maakt ze het verhaal heel spannend. Ze kijkt goed de zaal in en voelt zich thuis op een podium.” Als dan de naam van Danischa Bah (12) uit Middelburg genoemd wordt, slaakt het meisje een gilletje. “Ik had dit echt niet verwacht. Na de regiofinale moest ik een nieuw boek uitkiezen. Ik weet pas sinds een week dat ik uit ‘Serafina en de zwarte mantel’ van Robert Beatty wilde voorlezen. Het is een heel spannend boek over een meisje van twaalf jaar die met haar vader in de kelders van een groot landgoed woont. Niemand mag van haar bestaan afweten. Maar op een dag ontdekt ze dat er vreemde dingen gebeuren op het landgoed. Er verdwijnen kinderen. En een vreemde man in een zwarte mantel dwaalt door de gangen van het kasteel.” Danischa mag samen met haar klasgenoten naar de landelijke finaledag in Utrecht. Guus Janse, nationaal voorleeskampioen 2022, heeft nog een tip voor Danischa: “Ga komende tijd vaak voorlezen aan je klasgenoten. Laat hen een boek kiezen, want tijdens de grote finale in Utrecht moet je ook voorlezen uit een boek dat je nog niet kent.” Danischa is blij met Guus’ tip en beloofd dat ze zich goed zal voorbereiden op die grote, spannende, maar ook zo leuke dag in Utrecht.

Meer uit Vlissingen

Scooter gaat in vlammen op in Vlissingen: Politie gaat uit van brandstichting

VLISSINGEN - Een scooter is vanmorgen in alle vroegte in vlammen opgegaan bij een brand in Vlissingen. De politie gaat uit van brandstichting.

13 uur geleden
Jaarlijkse dodenherdenking op Noorderbegraafplaats

VLISSINGEN - Op 4 mei 2024 wordt de jaarlijkse dodenherdenking herdenking gehouden op de Noorderbegraafplaats. Er worden kransen gelegd door onder meer het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Vlissingen.

1 dag geleden
Film over Truus Wijsmuller in CineCity op 5 mei

VLISSINGEN - Op 5 mei wordt om 14.30 uur de film 'Truus' Children' vertoond in bioscoop CineCity. In een tijd doordrenkt van duisternis en wanhoop, stond één vrouw op als een lichtbaken van hoop voor duizenden. Truus Wijsmuller, een naam die weinigen kennen maar die velen zouden moeten eren, heeft voor en tijdens de grimmige dagen van de Tweede Wereldoorlog meer dan 10.000 Joodse kinderen behoed de nazi's.

1 dag geleden
Harde gitaren met Dirty Sound System in de Piek

VLISSINGEN - Vrijdag 3 mei speelt het Zwitserse Dirty Sound Magnet in de Piek. Dit psychedelische powerrocktrio uit Fribourg put uit de rijke erfenis van Led Zeppelin en andere heavy, door psychedelica en blues beïnvloede bands uit de jaren '60 en '70.

2 dagen geleden
Dronken man stapt in auto en mishandelt bestuurder

VLISSINGEN - Op woensdagavond 1 mei heeft de politie een 43-jarige man uit Vlissingen gearresteerd. Hij wordt ervan verdacht een auto te zijn binnengedrongen en de bestuurder te hebben mishandeld.

2 dagen geleden
Tentoonstelling met ingekleurde oorlogsfoto's in Scheldehof

VLISSINGEN - Op zaterdag 4 mei wordt in zorgcentrum Scheldehof een indrukwekkende fototentoonstelling geopend: de Tweede Wereldoorlog in kleur. In het zorgcentrum aan de Peperdijk komen zo'n 276 foto's te hangen die ingekleurd zijn door Jakob Lagerweij, één van 's wereld meest begenadigde colouristen. De tentoonstelling is te zien tot 12 mei. 

2 dagen geleden
Er komen veertien herenhuizen bij het Dokter Stumphiuspark

VLISSINGEN - Bij het Dokter Stumphiuspark in het Scheldekwartier komen veertien herenhuizen. Het bouwplot 'De Touwslagerij - Parkzijde' wordt gerealiseerd door Zeeuwse Vastgoed B.V. en Bouwgroep Peters. De bouw van de woningen begint naar verwachting begin 2025. Vanaf september worden de herenhuizen te koop aangeboden.

3 dagen geleden