Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Zeeland: 'Compensatie voor kazerne moet wel extra zijn'

Zeeland: 'Compensatie voor kazerne moet wel extra zijn'

MIDDELBURG - Als het kabinet besluit de marinierskazerne niet naar Vlissingen te verhuizen, dan moet de compensatie ‘extra’ zijn en voor heel Zeeland een structureel sociaal-economisch effect hebben. Dat schrijven de Zeeuwse overheden woensdag in een brief aan minister-president Mark Rutte.

Nu staatssecretaris Barbara Visser van Defensie zich dinsdagavond uitsprak tegen de verhuizing van de kazerne naar Vlissingen, doen de Zeeuwse overheden - provincie Zeeland, gemeente Vlissingen en waterschap Scheldestromen - in hun brief een beroep op het kabinet. 

Belang

De Zeeuwen stellen in Vissers argumenten geen rechtvaardiging te zien voor heroverweging van het besluit om de kazerne van Doorn naar Vlissingen te verplaatsen. ‘Mocht er achter de schermen al compensatie voor Zeeland worden bedacht, dan moeten drie factoren overwogen worden’, schrijven de drie Zeeuwse partijen. Het belang voor Zeeland is de komst van een groot aantal personen, mariniers en hun gezinnen, die de Zeeuwse economie zou versterken. ‘Samen met indirecte effecten goed voor ruim 2000 arbeidsplaatsen en extra bestedingen die geraamd zijn op 28 miljoen euro per jaar’, staat in de brief. 

Imagoschade

Ook willen de bestuurders de imagoschade voor de provincie vergoed zien. ‘Zeeland is neergezet als regio waarvan het logisch is dat mensen daar niet naartoe willen. Dat kan ook in de toekomst effecten hebben.'

Ten derde vinden de brievenschrijvers het vanzelfsprekend dat het kabinet de (in)directe kosten vergoedt, die Zeeuwse partijen gemaakt hebben voor de uitvoering van hun deel van de overeenkomst over de kazerne, zoals het kopen van grond, verhuizen van bewoners en bedrijven en aanleg van infrastructuur.

Extra

Als het kabinet de Tweede Kamer voorstelt de kazerne niet te verhuizen naar Vlissingen, dan hoort daar voor de Zeeuwse bestuurders een concreet compensatievoorstel bij. ‘Wij begrijpen dat de druk groot zal zijn om bestaande afspraken of andere zaken die redelijkerwijs, ook vanuit nationale doelstellingen, al in Zeeland gerealiseerd zouden moeten worden, nu onder de vlag van “compensatie” te brengen. Maar mede vanuit behoorlijk bestuur achten wij het een politiek-bestuurlijke plicht van het kabinet om compensatie aan te bieden die daadwerkelijk “extra” is.’ Daarmee doelt Zeeland op het feit dat de kazerne al compensatie was voor het verlies van arbeidsplaatsen door het jarenlang wegtrekken van Rijksdiensten uit de provincie.

Meer uit Vlissingen

'De binnenstad lijkt meer op een buitenwijk'

VLISSINGEN - Helge Prinsen portretteert in de rubriek ‘Ik ben Vlissingen’ elke week een van haar stadsgenoten. Met haar korte portretten wil ze bekende en minder bekende Vlissingers in de schijnwerpers zetten en zo een mooi beeld van de stad schetsen waar zij is geboren en getogen.

14 uur geleden
Vlissingse Turn Vereniging turnt sterk in Zierikzee

VLISSINGEN - Maar liefst twaalf turnsters van de selectieklassen van de Vlissingse Turn Vereniging deden afgelopen zaterdag, 25 maart, mee aan de meerkampfinale toestelturnen in Zierikzee. 

1 dag geleden
Wandel mee met de Geuzentocht in Vlissingen

VLISSINGEN - Wandelvereniging Willen is Kunnen uit Vlissingen organiseert op 1 april de jaarlijkse Geuzentocht. Deelnemers kunnen kiezen uit verschillende afstanden.

3 dagen geleden
De bakkerij van De Broederband komt terug in nieuwe vorm

VLISSINGEN - Het beeldbepalende pand van de bakkerij van de ‘coöperatieve verbruiksvereniging’ De Broederband komt in een nieuwe vorm terug aan de Van Dishoeckstraat. Het oorspronkelijke gebouw is enkele jaren geleden afgebroken om plaats te maken voor nieuwbouw in het Scheldekwartier. 

4 dagen geleden
Kijkje achter de schermen bij het Muzeeum

VLISSINGEN - Het Zeeuws maritiem Muzeeum op de Nieuwendijk wordt grondig verbouwd en is sinds november vorig jaar gesloten. Voordat het Muzeeum op 1 juni weer wordt heropend krijgen belangstellenden de kans om alvast een kijkje te komen nemen op zaterdag 1 april.

4 dagen geleden
Amateurzenders naarstig op zoek naar nieuw honk

VLISSINGEN - De zendamateurs van de Vlissingse afdeling van de Vereniging voor Zendamateurs (VRZA) zitten al zo’n twaalf jaar in de voormalige werkplaats van de PSD aan de Binnenhaven. Nu de gemeente Vlissingen plannen heeft om het gebied te ontwikkelen staat het pand op de nominatie om gesloopt te worden en moeten de zendamateurs op zoek naar een andere stek.

4 dagen geleden
Het is vijf voor twaalf voor Kipvis

VLISSINGEN - Voor Kunstwerkplaats Kipvis in de voormalige mdgo aan de Dreesstraat is het vijf voor twaalf. Zoals het er nu naar uitziet moeten de zestien kunstenaars die er hun atelier hebben het pand per 30 juni verlaten. Waar ze naar toe moeten is nog onduidelijk.

5 dagen geleden