Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Zeeland: 'Compensatie voor kazerne moet wel extra zijn'

Zeeland: 'Compensatie voor kazerne moet wel extra zijn'

MIDDELBURG - Als het kabinet besluit de marinierskazerne niet naar Vlissingen te verhuizen, dan moet de compensatie ‘extra’ zijn en voor heel Zeeland een structureel sociaal-economisch effect hebben. Dat schrijven de Zeeuwse overheden woensdag in een brief aan minister-president Mark Rutte.

Nu staatssecretaris Barbara Visser van Defensie zich dinsdagavond uitsprak tegen de verhuizing van de kazerne naar Vlissingen, doen de Zeeuwse overheden - provincie Zeeland, gemeente Vlissingen en waterschap Scheldestromen - in hun brief een beroep op het kabinet. 

Belang

De Zeeuwen stellen in Vissers argumenten geen rechtvaardiging te zien voor heroverweging van het besluit om de kazerne van Doorn naar Vlissingen te verplaatsen. ‘Mocht er achter de schermen al compensatie voor Zeeland worden bedacht, dan moeten drie factoren overwogen worden’, schrijven de drie Zeeuwse partijen. Het belang voor Zeeland is de komst van een groot aantal personen, mariniers en hun gezinnen, die de Zeeuwse economie zou versterken. ‘Samen met indirecte effecten goed voor ruim 2000 arbeidsplaatsen en extra bestedingen die geraamd zijn op 28 miljoen euro per jaar’, staat in de brief. 

Imagoschade

Ook willen de bestuurders de imagoschade voor de provincie vergoed zien. ‘Zeeland is neergezet als regio waarvan het logisch is dat mensen daar niet naartoe willen. Dat kan ook in de toekomst effecten hebben.'

Ten derde vinden de brievenschrijvers het vanzelfsprekend dat het kabinet de (in)directe kosten vergoedt, die Zeeuwse partijen gemaakt hebben voor de uitvoering van hun deel van de overeenkomst over de kazerne, zoals het kopen van grond, verhuizen van bewoners en bedrijven en aanleg van infrastructuur.

Extra

Als het kabinet de Tweede Kamer voorstelt de kazerne niet te verhuizen naar Vlissingen, dan hoort daar voor de Zeeuwse bestuurders een concreet compensatievoorstel bij. ‘Wij begrijpen dat de druk groot zal zijn om bestaande afspraken of andere zaken die redelijkerwijs, ook vanuit nationale doelstellingen, al in Zeeland gerealiseerd zouden moeten worden, nu onder de vlag van “compensatie” te brengen. Maar mede vanuit behoorlijk bestuur achten wij het een politiek-bestuurlijke plicht van het kabinet om compensatie aan te bieden die daadwerkelijk “extra” is.’ Daarmee doelt Zeeland op het feit dat de kazerne al compensatie was voor het verlies van arbeidsplaatsen door het jarenlang wegtrekken van Rijksdiensten uit de provincie.

Meer uit Vlissingen

Moeten de bomen op het Oranjeplein eraan geloven?

OOST-SOUBURG - Het gaat niet goed met de oude beeldbepalende bomen op het Oranjeplein. Uit beantwoording van vragen over de bomen die de Partij Souburg-Ritthem (PSR) aan het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Vlissingen heeft gesteld, blijkt dat de bomen aan het afsterven zijn.

1 dag geleden
Willem-Jan Buijs neemt afscheid van strandpaviljoen Panta Rhei

VLISSINGEN - Het Nollestrand zonder Willem-Jan Buijs is haast onvoorstelbaar, maar toch zal Vlissingen eraan moeten wennen. Willem-Jan loopt er al sinds 1983 rond toen zijn ouders strandpaviljoen De Nolle kochten, een 'consumptietent' werd dat toen nog genoemd. Hij nam het paviljoen in 1996 over en bouwde het uit tot één van de meest succesvolle horecagelegenheden van Vlissingen: Panta Rhei. Maar nu is het klaar: "Je moet dit met honderddertig procent inzet kunnen doen wil je het goed doen. Ik merkte dat ik niet meer de power had om me er volledig in te storten, dan is het beter om te stoppen."

2 dagen geleden
Veel belangstelling voor het Delta Climate Center

VLISSINGEN - Zeeland en Vlissingen in het bijzonder hebben woensdag 10 april kennisgemaakt met het Delta Climate Center. Met het evenement 'Maak kennis met het Delta Climate Center' in de Lasloods in Vlissingen heeft het nieuwe centrum zich voor het eerst aan de buitenwereld gepresenteerd.

2 dagen geleden
Zorgen om Oost-Souburgse basisscholen en kinderopvang

OOST-SOUBURG - Ouders, kinderen, teamleden en medezeggenschapsraden van basisscholen de Tweemaster en de Parelburcht en de Kinderopvang Walcheren (KOW) maken zich zorgen over de nieuwbouw van de scholen en de kinderopvang. Ze hebben een brief geschreven aan de Vlissingse gemeenteraadsleden over vermeende gebreken aan de nieuwbouw, waarbij al de nodige fouten zijn gemaakt. Ook vragen ze zich in de brief af wanneer de nieuwe scholen nu eindelijk eens worden opgeleverd en of die scholen wel veilig gebouwd zijn.

3 dagen geleden
Delta Climate Center presenteert zich in de Lasloods

VLISSINGEN - Vanmiddag presenteert het Delta Climate Center (DCC) zich in de Lasloods. Het DCC laat zien wat het gaat doen op het gebied van onderzoek, onderwijs en valorisatie rond de thema's water, energie, voedsel en biogrondstoffen. Het DCC is mogelijk gemaakt door financiële bijdragen uit het compensatiepakket Wind in de Zeilen dat in het leven is geroepen nadat de Marinierskazerne niet naar Vlissingen kwam.

3 dagen geleden
Onderzoek naar Amerikaanse bommenwerper voor de kust

VLISSINGEN - Op 15 april 2024 begint de Defense POW/MIA Accounting Agency (DPAA) uit de Verenigde Staten in samenwerking met Trident Archeologie een project voor de kust van Domburg met als doel het lokaliseren en bergen van vermiste Amerikaanse militairen. De vermisten houden verband met een B-24 H Liberator die op 5 november 1943 buiten Domburg in zee stortte. 

5 dagen geleden
VTV-turnsters kampioen Zuid-West Nederland

VLISSINGEN - Na succesvolle kwalificatiewedstrijden turnen meisjes van de Vlissingse Turn Vereniging zich onder andere naar het kampioenschap ZW Nederland.

5 dagen geleden