Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

‘Ze kozen er allemaal zelf voor’

‘Ze kozen er allemaal zelf voor’

NIEUWDORP - ITN Groep in Nieuwdorp, een van de grootste installatiebedrijven van Zeeland, is met recht een familiebedrijf. Niet álle kinderen zijn in de voetsporen van vader en moeder Hans en Miep Niewenhuijse gestapt, maar vijf van hen wel. Reden genoeg om nader kennis te maken met de man die het bedrijf in 1997 oprichtte, en met zijn dochter Jeanneke, die er directeur personeelszaken is.

DOOR EDWIN MIJNSBERGEN

Hans en Jeanneke, willen jullie eens wat vertellen over de geschiedenis van de ITN Groep? Jullie zijn een echt familiebedrijf, toch?

Hans: “met alle plezier! Ik richtte Installatietechniek Niewenhuijse, ITN dus, bijna vijfentwintig jaar geleden op. Ik werkte voor die tijd bij Stork, maar besloot in 1997 voor mezelf te beginnen. Aanvankelijk deed ik dat helemaal alleen. Omdat ik zelf een echte kantoorman ben, moest ik eerst een werkvoorraad creëren, zodat ik genoeg opdrachten zou hebben om monteurs aan te kunnen nemen. Daar heb ik toen eerst een paar maanden de tijd voor genomen. Stork was een behoorlijk grote organisatie, dus ik was gewend ruim te denken. Ik zag dat er voldoende kansen in de markt lagen. Daarom kon mijn eigen bedrijf ook vrij snel groeien.

Het eerste jaar werkten we al met vijf, zes man. In 1999 gingen we op zoek naar een nieuwe locatie, die we vonden aan de Havenweg in Nieuwdorp. Mensen vroegen zich af wat we met zo’n groot pand moesten, waarop ik altijd lachend antwoordde dat er toch ruimte genoeg moest zijn om verder te groeien. Dat is ook gebeurd. Mijn oudste zoon stapte in 2001 ook in, waardoor we ‘buiten’ ook weer meer mensen nodig hadden. Investeringen moeten zich tenslotte toch terugverdienen. Later stapten ook andere kinderen in. Vier zonen én onze dochter Jeanneke. En allemaal op vrijwillige basis hoor, ze kozen er allemaal zelf voor. Uiteindelijk zijn maar drie van onze acht kinderen niét in het bedrijf beland.”

Jeanneke: “ik was helemaal niet van plan om ook in het bedrijf te gaan werken. Ik poetste hier al wel, samen met mijn zus, toen ik echt nog heel jong was. Daarna hielp ik mijn moeder wel eens na schooltijd, met de administratie. Ik kon toen al wel twintig uur werken als ik wilde, maar heb toch nog eerst mijn HBO Maatschappelijk Werk afgerond. Dat diploma zorgde echter niet voor mijn vertrek. Ik ben blijven hangen, en geleidelijk in mijn huidige functie gerold, die van directeur P&O. In het begin deed ik dat echt samen met mijn vader, maar nu heeft hij meer een adviserende rol op dat gebied.”

Zijn jullie met alle medewerkers samen ook één grote familie?

Hans: “ja, zo zou ik het wel het liefste hebben.” Jeanneke: “dat proberen we wel, maar dat wordt natuurlijk wel een beetje minder naarmate je verder groeit. In het begin wáren de mensen op kantoor ook vrijwel allemaal familie. Toen kende m’n zus die hier niét werkt nog altijd iedereen van het bedrijf, dat is nu niet meer zo.”

Blijf je het werk nog lang doen, Hans?

Hans: “Ik ben nu 63. Eind 2019 hebben we de directievoering overgedragen aan onze kinderen. Dat betekende niet dat ik meteen afscheid zou nemen. Het was vooral een stapje terug doen, om vanuit een adviserende rol te kijken hoe zij het allemaal doen. Ik mag er in ieder geval rustig over nadenken wanneer ik écht ga stoppen.”

Zou je jezelf kunnen vermaken, als je bent gestopt? Heb je hobby’s?

Hans: “Ha! Reken maar. We hebben heel veel hobby’s! Van fietsen en wandelen tot golfen in de zomer en skiën in de winter. We zijn ook graag bij ons slaaphuisje op het strand.” Lachend: “We hebben het er gewoon een beetje druk mee, op onze vrije dagen.”

Maar had je in de afgelopen vijfentwintig jaar sowieso wel tijd voor dingen, met behalve je bedrijf ook nog een groot gezin?

Hans: “dat ging prima. Mijn vrouw, Miep, is eigenlijk altijd een echte huisvrouw geweest. Ze werkte vroeger in de verzorging, maar vanaf het eerste kind is ze thuisgebleven. Ze kwam op zeker moment wel steeds vaker naar kantoor, maar ze heeft iedereen altijd alle aandacht kunnen en willen geven.”

Zou jij iets over jezelf willen vertellen Jeanneke?

Jeanneke: “Zeker! Ik ben 34 en getrouwd. Mijn man werkt ook bij ITN. We hebben twee kindertjes, van 10 en 8 jaar oud. En zoals pa al zei hebben ik en mijn vier broers begin 2020 het stokje overgenomen binnen het bedrijf. Dat was vooral op papier want in de praktijk waren de taken al op die manier verdeeld. Het belangrijkste verschil is dat de verantwoordelijkheid nu echt bij ons ligt. In het begin moesten we desondanks wel even wennen, omdat pa in het begin, toen hij door de coronacrisis ook thuis moest blijven, het overzicht nog niet goed had, maar dat kwam helemaal goed. Er zijn natuurlijk best veel kapiteins op het schip, maar bij de bedrijfsoverdracht hebben wel veel aandacht besteed aan goede onderlinge communicatie. Dat is belangrijk. We kunnen buiten werktijd gelukkig ook nog allemaal goed door één deur samen. Tegelijkertijd hebben we ook wel geleerd het buiten werktijd niet aldoor over het werk te hebben. Een beetje afstand nemen is ook goed.”

En dan onze vaste, afsluitende vraag: met wie zouden jullie zelf wel eens aan de keukentafel willen zitten?

Jeanneke: “Een lastige vraag hoor, maar zet bij mij Marc Overmars maar op. Het lijkt me interessant om eens met hem te kletsen, en te horen hoe het is om directeur voetbalzaken bij Ajax te zijn. De voetballerij is een heel andere tak van sport, letterlijk.”

Hans: “ik kies dan toch voor Van der Valk. Van die familie zijn we samen al heel lang fan. Het is organisatie waar je als buitenstaander niet gemakkelijk binnenkomt, maar ik heb veel bewondering voor de manier waarop dat concern is opgetuigd. Het is ook mooi dat de kinderen steeds met ideeën en inzichten komen, waardoor het bedrijf blijft vernieuwen. Mijn kinderen hebben me ook altijd jong gehouden. Dat is voor ITN ook goed geweest.”

Meer uit Vlissingen

Wat is er allemaal te doen op Koningsdag?

VLISSINGEN - Zaterdag 27 april is het Koningsdag. Ook in de gemeente Vlissingen wordt dit volksfeest weer groots gevierd. 

6 uur geleden
Politie is op zoek naar schutter Bloemenlaan

VLISSINGEN - De politie Zeeland is dringend op zoek naar de schutter die op donderdag 1 februari op klaarlichte dag schoten heeft gelost ter hoogte van de Bloemenlaan. De schietpartij volgde op een korte woordenwisseling in het verkeer aan de President Rooseveltlaan. Behalve degene op wie de schutter het had gemunt, had hij buurtbewoners of voorbijgangers kunnen raken.

1 dag geleden
Eindelijk extra geld voor armste Vlissingers

VLISSINGEN - De Vlissingse gemeenteraad heeft afgelopen donderdag twee moties aangenomen waarin wordt aangestuurd op extra geld voor de armste Vlissingers. Door de inkomensgrens voor extraatjes naar 120 procent van het sociaal minimum te verhogen komen meer minima in aanmerking voor middelen die bedoeld zijn voor armoedebestrijding. De gemeenteraad heeft de twee moties unaniem aangenomen.

1 dag geleden
Hotelier Joost van Damme verbouwt Zeevaartschool tot hotel

VLISSINGEN - Hotelier Joost van Damme is er al sinds 2018 mee bezig: een hotel in de voormalige Zeevaartschool op Boulevard Bankert. Nu heeft hij de plannen rond en zijn slopers begonnen met het strippen van het interieur van het monumentale pand. Als alles volgens planning verloopt gaat het viersterrenhotel nog voor het eind van het jaar open.

2 dagen geleden
Vrouw lichtgewond bij ongeval

VLISSINGEN - Een vrouw is maandagmiddag lichtgewond geraakt bij een ongeval op de Burgemeester van Woelderenlaan in Vlissingen.

2 dagen geleden
Groene Ster definitief nog een jaar in de eredivisie

Veenendaal - Groene Ster Vlissingen heeft uitstekende zaken gedaan. De ploeg van Hoessein Bouzambou was in Veenendaal met 4-5 te sterk voor hekkensluiter ZVC Veenendaal. Door de zege is de Vlissingse formatie definitief zeker van nog een jaar eredivisie en blijft de ploeg in de race voor plek één in de Degradatiepoule. Voor de Vlissingers waren Imad Azzanagui, Istvan Bakx, Mourad Azzanagui, Khalid El Hattach en Nabil Azzanagui verantwoordelijk voor de productie.

3 dagen geleden
Zilver en Brons voor de Acro-selectie van VTV

SAS VAN GENT - Twee duo's van de acrogymnastiekafdeling van de Vlissingse Turn Vereniging halen een podiumplaats op het kampioenschap. Op zaterdag 20 april werd in Sas van Gent het kampioenschap acroturnen van het District Zuid  georganiseerd door de plaatselijke Gymnastiekvereniging T.H.O.R. 

3 dagen geleden