Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

ZB verwerft 18e-eeuwse boeken van Gerard van Loon

ZB verwerft 18e-eeuwse boeken van Gerard van Loon

MIDDELBURG - ZB Bibliotheek van Zeeland heeft een serie 18e-eeuwse prachtboeken verworven, die de geschiedenis van de Middelburgse regenten heel dichtbij brengt. Het gaat om zes werken door de Nederlandse historicus Gerard van Loon, die aan de hand van munten en penningen de geschiedenis van Nederland beschrijven. De boeken zijn rijk geïllustreerd met gravures, kaarten en afbeeldingen van penningen.

De set is gebonden in zes identieke leren banden met goudopdruk, die in de loop van de tijd zo goed als ongeschonden gebleven zijn. Op ieder voor- en achterplat staat bovendien een dubbel familiewapen, namelijk dat van de regentenfamilie Schorer en dat van de voorname familie Van de Putte. Uit een aantekening in handschrift blijkt, dat de set in 1743 in Middelburg gemaakt is. Het is gebeurd bij een boekbinderij in Middelburg waarvan we helaas niet weten wie de eigenaar was. Daarom heeft deze de voorlopige bijnaam “Rozettenrolbinderij”. Dit naar het motief dat in de versieringen aangebracht is. Dit was een van de bekwame Middelburgse binderijen uit de pruikentijd die van een hoge kwaliteit getuigden.

Schorer-van de Putte
Het familiewapen verwijst naar het echtpaar Johan Assuërus Schorer (1690-1752) en Maria Johanna van de Putte (1698-1764). Hij was advocaat-fiscaal voor de Raad van (Staats-)Vlaanderen, ontvanger-generaal van Zeeland en procureur-generaal bij de Admiraliteit in Zeeland. Zijn vrouw was van gegoeden huize; haar vader was ondernemer, griffier en later burgemeester van Middelburg. Zij waren in 1718 getrouwd, en hebben zes kinderen gekregen. Zij woonden op buitenplaats De Griffioen aan de Seissingel, dus net buiten de stadswallen. Bij gelegenheid van hun 25-jarig huwelijk in 1743 gaven zij hun kinderen kostbare geschenken. Aan hun derde zoon Lucas Fredrik Schorer (1723-1771) droegen zij de serie waardevolle boeken op. Hij was prinsgezind en werd schepen van Vlissingen en gedeputeerde in de Generaliteits Rekenkamer. Tevens was hij actief als schrijver van gelegenheidsgedichten voor familie en vrienden. De ZB heeft daar een behoorlijk aantal exemplaren van.

Overdracht
De handgeschreven opdracht door het echtpaar Schorer-Van de Putte op het schutblad van het eerste deel is nog steeds aanwezig. Het is bijzonder dat de hele set van zes delen deze bijna drie eeuwen nooit uit elkaar geweest zijn. Over de verdere lotgevallen weten we echter helaas niets. Lucas Fredrik trouwde en kreeg nageslacht, dat zich langzamerhand ook buiten Zeeland verspreidde. Na de Tweede Wereldoorlog kwamen de boeken terecht in het fonds van antiquariaat Meijer Elte aan de Korte Poten in Den Haag. Dit was gespecialiseerd in fraaie boekbanden. Een particulier uit Amstelveen heeft de serie daar in 1974 gekocht. Eind 2021 benaderde hij de ZB met de vraag of de bibliotheek belangstelling had de historische banden naar Middelburg terug te laten komen. Gelukkig beschikte die over middelen om tot aanschaf over te gaan. De aanbieder heeft de boeken begin dit jaar overgedragen.

Gerard van Loon
Gerard van Loon (1683-1758) was een katholiek jurist, historicus en vooral verzamelaar van penningen. Zijn vierdelige boekwerk ‘Beschryving der Nederlandsche historipenningen’ geldt nog altijd als standaardwerk in de munt- en penningkunde. Aan de hand van drieduizend afbeeldingen van penningen heeft hij de geschiedenis van Nederland in de 16e en 17e eeuw beschreven. Het eendelige ‘Hedendaagsche penningkunde’, een inleiding tot de numismatiek, vormt deel vijf, en het rijk geïllustreerde ‘Aloude Hollandsche histori’ deel zes van de set. Gegoede Nederlandse gezinnen zagen deze boeken als naslagwerken, die de bezitter ook nog eens status verleenden. Zeker als ze zo mooi ingebonden waren als deze Middelburgse serie.

Video: de conservator bijzondere collecties van de ZB, Marinus Bierens, vertelt over de aanwinsten.

Meer uit Middelburg

Bouw zes levensloopbestendige woningen Meliskerke van start

MELISKERKE Vorige week is de bouw gestart van zes levensloopbestendige woningen aan de Pauwhoekstraat in Meliskerke. Als alles volgens planning verloopt is de bouw in september 2024 gereed.

15 uur geleden
Leerlingen Herman Faukeliusschool uit Middelburg winnen STEAM Cup challenge met app tegen pesten

MIDDELBURG - Leerlingen van de Herman Faukeliusschool uit Middelburg hebben vorige week de eerste prijs gewonnen van de landelijke finale van de GoIT STEAM CUP challenge. Ze wonnen met het ontwerp van een app tegen pesten. Leuk detail: ze wonnen deze prijs notabene op de landelijke dag tegen pesten.

15 uur geleden
Middelburg Boekenstad 2024

MIDDELBURG - Op 5 mei 2024 is wordt Middelburg Boekenstad weer georganiseerd: de grootste en gezelligste boekenmarkt van Zuidwest-Nederland. Het is alweer de 24e editie.

23 uur geleden
Botsing tussen scooters in de Jasmijnstraat in Middelburg

MIDDELBURG - Bij een botsing tussen twee scooters in Middelburg is maandagavond schade ontstaan. Het ongeval gebeurde omstreeks 18.30 uur in de Jasmijnstraat te Middelburg. Door onbekende oorzaak waren twee scooterbestuurders met elkaar in botsing gekomen. De politie en ambulancedienst kwamen ter plaatse.

1 dag geleden
Ko en Stina de Smit: al 70 jaar gelukkig getrouwd!

ARNEMUIDEN - Ko (88) en Stina (88) de Smit vieren vandaag, op 23 april 2024, een bijzondere mijlpaal: hun 70-jarig huwelijksjubileum. Hun verhaal begint in Arnemuiden in1953, als Ko tijdens het vervoeren van 'peeën' de rasechte Erremuuse Stina door het dorp ziet lopen en denkt: "Daar moet ik eens achteraan!" In die tijd kwam de jeugd elkaar tegen door rondjes rond het dorp te lopen. Zo ontmoetten Ko en Stina elkaar op het zogenoemde Schorretje. 

1 dag geleden
ZeelandJazz Festival 2024

MIDDELBURG - In de maand juni is het weer tijd voor het ZeelandJazz Festival. Het tweede weekend van juni in Terneuzen en het derde weekend in Middelburg. Een trend in Nederland en de rest van Europa zijn de tribute bands en ook het Jazzfestival neemt dit mee in het festival. Tijdens het openingsconcert in Porgy en Bess speelt het Teus Nobel Trio "A Tribute To Chet Baker" met als gast Benjamin Herman. In Middelburg opent Michiel Borstlap & band die Herbie Hancock spelen voor de headliner RYMDEN. Op zaterdag in De Spot een James Brown Tribute door het Amsterdam Funk Orchestra met Jared Grant.

2 dagen geleden
Met een hink-stap-sprong de gevangenis in

MIDDELBURG - De gevangenis in Middelburg (Torentijd)  heeft sinds kort een gekleurd hinkelpad voor de ingang. Als een ouder in de gevangenis belandt, heeft dat invloed op de relatie tussen ouder en kind. En voor een kind is het soms lastig om op bezoek te gaan bij een ouder die in de gevangenis zit. Een paar keer hinkelen is letterlijk en figuurlijk een eerste stap om wat meer ontspannen hun vader te begroeten.

2 dagen geleden