Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Zakkenrollerij aan de kust piekt in zomermaanden

Zakkenrollerij aan de kust piekt in zomermaanden

ZEELAND - Aan de kust komen met name lichtere vermogensmisdrijven in de zomermaanden vaker voor dan in de rest van het jaar. Dat maakt CBS vandaag op basis van een nieuwe analyse bekend. Ruim een kwart van de registraties van zakkenrollerij in de kuststreek werden in de periode 2016-2018 in juli en augustus gedaan. Fietsendiefstal en diefstal uit of vanaf overige vervoersmiddelen volgen. 

De lichtere vermogensdelicten komen relatief vaak voor in de maanden juli en augustus. 27 procent van de registraties van zakkenrollerij, 25 procent van de fietsendiefstallen en 23 procent van de diefstallen uit of vanaf overige vervoersmiddelen vonden in deze maanden plaats. 

Overig diefstal
Toch is zakkenrollerij niet het meest voorkomende lichte vermogensdelict aan de kust. 690 geregistreerde gevallen in juli en augustus zijn in de categorie 'overig diefstal'. Dat betreft voornamelijk eenvoudige diefstallen zoals het stelen van een telefoon of zonnebril. Daarna volgen 580 fietsendiefstallen, 330 gevallen van oplichting en 300 keer diefstal uit/vanaf een personenauto. Er werd 100 keer een zakkenrollerij geregistreerd. 

65 procent van de slachtoffers van zakkenrollerij in de zomer is afkomstig uit een andere gemeente dan waar het misdrijf plaatsvond. Het gaat dan vaak om dag- of verblijfstoeristen of om mensen die hier tijdelijk verblijven. Dit aandeel is ruim twee keer zo groot als diefstal uit/vanaf vervoersmiddelen als motor of scooter en fietsendiefstallen. 

Vernielingen en geweldsmisdrijven
Het aantal misdrijven in de zomer is aan de kust groter dan in de rest van het land. Er werden in juli en augustus gemiddeld 1400 lichtere vermogensdelicten per maand geregistreerd. Naast lichtere vermogensmisdrijven komen ook geweldsmisdrijven daar vaker voor in de zomer. In de zomer worden er ruim 400 vernielingen gedaan en komen er ruim 300 meldingen van geweldsmisdrijven binnen. 

Meer uit Reimerswaal

Gestolen brommobiel gevonden in Yerseke, verdachte opgepakt

YERSEKE - Op de Kijkuit in Yerseke is maandag een man aangehouden op verdenking van het stelen van een 45-kilometerauto. De 24-jarige man, zonder vaste woonplaats in Nederland, is aangehouden op aanwijzing van de eigenaar van het autootje. De verdachte is een bekende van de politie.

20 uur geleden
E-waste race van start op basisscholen, inwoners kunnen elektronisch afval aanmelden

HANSWEERT/KAPELLE - Leerlingen van de Juliana van Stolbergschool in Kapelle en De Schuttevaer in Hansweert doen sinds maandag mee aan de E-waste Race. Tot en met donderdag 20 april zamelen ze zoveel mogelijk elektronisch afval van buurtbewoners in. 

21 uur geleden
Kunstenaar Barre Verkerke op basisschool Schuttevaer

HANSWEERT - Van 15 tot en met 26 maart dompelde basisschool Schuttevaer in Hansweert zich onder in ‘Water in de kunst’, het thema van de kinderkunstweek dit jaar met als titel: ‘Van druppel tot tsunami’.

1 dag geleden
Mooie prestaties op meerkampfinale voor Olympia Kapelle

KAPELLE - Zaterdag was de meerkampfinale in Zierikzee. Veel turnsters van G.V. Olympia in Kapelle, die hoog genoeg geëindigd waren tijdens de 2 voorwedstrijden, turnden deze finalewedstrijd. En wat ging het goed. Er konden 4 medailles meegenomen worden en heel veel turnsters hebben een top 10 plaats behaald.

1 dag geleden
Man raakt gewond bij ruzie (update)

RILLAND - Bij een mishandeling in een pand gelegen aan de Hoofdweg, is één persoon gewond geraakt. Hulpdiensten waren massaal aanwezig. Volgens de politie ging er een ruzie aan de mishandeling vooraf.

3 dagen geleden
24-uurs voetbalmarathon vv Kapelle op 7 en 8 april

KAPELLE - Voetbalvereniging Kapelle organiseert op vrijdag 7 en zaterdag 8 april een 24-uurs voetbalmarathon. 

4 dagen geleden
'Waterplanten helpen met kustbescherming'

YERSEKE - In zijn onderzoek naar natuurlijke kustbescherming, onder meer in Zeeland, heeft Jaco de Smit ontdekt dat zeegras voor de kust verrassend weerbaar is tegen stormen en dat slijkkreeftjes de bodem juist minder stabiel maken. De Smit is promovendus bij het Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee (NIOZ), dat ook een vestiging heeft in Yerseke.

4 dagen geleden