
Zakenkrant: energiehandelaren vragen om steun centrale banken
LONDEN (ANP) - Europese bedrijven die handelen in gas, elektriciteit of andere energiebronnen dreigen in de financiële problemen te raken zonder hulp van centrale banken. Dat schrijft belangenorganisatie European Federation of Energy Traders (EFET) in een brief die is ingezien door zakenkrant Financial Times. Door de sterke prijsstijgingen na de Russische inval in Oekraïne zijn handelaren steeds meer geld kwijt aan onderpand. Daardoor blijft steeds minder over om de dagelijkse bedrijfsvoering te financieren.
EFET stelt volgens de krant dat het goed mogelijk is dat doorgaans stabiele energiebedrijven ineens geen toegang meer hebben tot cash, wat nodig is om te blijven opereren. De organisatie met leden als Eneco, Shell, BP en Vattenfall wil volgens de Britse krant daarom tijdelijke steun die de handel in gas en elektriciteit draaiende houdt. Het gaat daarbij om steun voor het op peil houden van de liquiditeit, dus het vermogen om aan je kortlopende financiële verplichtingen te kunnen voldoen.
Gas en elektriciteit worden voor het grootste deel via beurzen verhandeld. Partijen die de deals afwikkelen eisen van handelaren altijd onderpand, zodat ze er zeker van zijn dat kopers van gas hun verplichtingen nakomen. Maar door de forse prijsstijgingen is er ook steeds meer onderpand nodig, wat een steeds groter beslag legt op de financiën van energiebedrijven.
EFET heeft nog niet gereageerd op vragen van het ANP. Eerder wees de Nederlandse belangenorganisatie voor grootverbruikers van energie, de VEMW, al op mogelijk financiële problemen bij energieleveranciers. Gashandelaar GasTerra waarschuwde Tweede Kamerleden vorige week eveneens dat op de gasmarkt "tegen de grenzen van de financiële mogelijkheden" wordt geopereerd.
Meer uit Financieel
GENÈVE (ANP/RTR) - Volgens de Amerikaanse minister van Financiën, Scott Bessent, is "substantiële vooruitgang" geboekt in de gesprekken tussen zijn team en dat van de Chinese vicepremier He Lifeng in Genève. In de Zwitserse stad doen de twee grootste economieën ter wereld pogingen de door de Amerikaanse president Donald Trump aangewakkerde handelsoorlog te bezweren.
1 uur geledenWASHINGTON (ANP/AFP) - De Amerikaanse minister van Handel zegt optimistisch te zijn over onderhandelingen tussen China en de Verenigde Staten die in Zwitserland plaatsvinden. De twee grootmachten praten dit weekend in Genève over mogelijkheden om hun handelsoorlog te de-escaleren.
3 uur geledenPARIJS (ANP/AFP) - Europa moet de Russische oliesector en financiële sector zwaardere sancties opleggen als Vladimir Poetin niet instemt met een staakt-het-vuren, zegt de Franse minister van Buitenlandse Zaken Jean-Noël Barrot.
6 uur geledenGENÈVE (ANP) - De handelsbesprekingen tussen China en de Verenigde Staten in Genève zijn hun tweede dag ingegaan, melden Zwitserse media. Persbureau Reuters schrijft ook dat onderhandelaars zondagochtend weer bijeen zijn gekomen.
8 uur geledenDHARAN (ANP/BLOOMBERG) - Saudi Aramco heeft in de eerste drie maanden van het jaar een lagere winst geboekt dan een jaar eerder. Het energieconcern verkocht meer olie en gas, maar lagere prijzen voor die brandstoffen zaten 's werelds grootste verkoper van olie dwars. Het Saudische staatsbedrijf keert ook minder winst uit, wat een tegenvaller is voor de overheidsfinanciën. Kroonprins Mohammed bin Salman wil juist fors investeren in de modernisering van de economie van Saudi-Arabië.
10 uur geledenGENÈVE (ANP/RTR/AFP) - Het handelsoverleg tussen China en de Verenigde Staten in Genève is afgebroken, melden bronnen aan de persbureaus Reuters en AFP. De besprekingen gaan naar verwachting zondag verder.
22 uur geledenUTRECHT (ANP) - Het Ledenparlement van FNV heeft zaterdag het interim-bestuur van de vakbond weggestuurd. Voorzitter Henk de Jong en medebestuurders Carolien Bijen en Miranda Diependaal waren sinds maart aan het werk, maar hun termijn stopt zondag.
23 uur geleden