Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Yentl Schieman: ‘Twee keer die prijs winnen, voelt nog specialer’

Yentl Schieman: ‘Twee keer die prijs winnen, voelt nog specialer’

Als klein meisje wezen haar ouders Yentl Schieman op het kunstwerk van Annie M.G. Schmidt als ze er in Kapelle langsliepen. Ook zij groeide op met de verhaaltjes van de populaire kinderboekenschrijfster. Het geeft voor Schieman extra betekenis aan het - zelfs voor de tweede keer - winnen van de Annie M.G. Schmidtprijs, voor het beste theaterlied van het seizoen. Samen met Christine de Boer vormt ze al bijna tien jaar het cabaretduo Yentl en de Boer. Geboren en getogen in Kruiningen woont ze inmiddels bijna langer in Amsterdam, maar door de coronacrisis heeft ze wel meer tijd om haar geboortedorp te bezoeken. “Ik vind het heerlijk om langs de dijk te lopen.”

Yentl en de Boer wonnen in 2013 het Amsterdams Kleinkunst Festival. Een jaar later sleepten ze met hun liedje ‘Ik heb een man gekend’ de Annie M.G. Schmidtprijs in de wacht. “Als tekstschrijver is die prijs het hoogst haalbare”, vindt Schieman. “De eerste keer dat we ‘m wonnen, was dat goed voor onze carrière, want er gingen vele deuren open. Zo mochten we voor Opium TV wekelijks een liedje schrijven en ging het rollen.” Yentl en de Boer proberen hun publiek te raken met herkenbare liedjes. Eind maart won het duo de prijs, vernoemd naar de Kapelse schrijfster, voor de tweede keer. ‘Het is begonnen’ is verkozen tot beste theaterlied van 2020. Een boost kan het hun carrière in deze coronatijd echter moeilijk geven. “Toch voelt deze tweede nog specialer, zo van ‘we zijn er’.”

Moeder

Corona veranderde ook het leven van De Boer (37) en Schieman (35) drastisch. Van avonden optreden werken ze nu aan ideeën op kantoor en zien weinig mensen. Daarnaast werden beiden in december 2019 voor het eerst moeder. “Soms weten we niet of ons leven nu zo veranderd is door onze kinderen of door corona”, lacht Schieman, die een relatie heeft met acteur Yannick van de Velde. Ze probeert de situatie positief te bekijken. “Financieel komt er weinig binnen en ik mis het optreden, maar ik kan nu vaker naar mijn ouders. Zij hebben een heerlijke tuin waar ons dochtertje Sjuul fijn kan rondbanjeren. Mijn opa en oma wonen ook in Kruiningen en vinden het ook geweldig als we komen.” Hoewel Schieman zich, nu ze al 16 jaar in Amsterdam woont, een stadsmens voelt, geniet ze nog steeds van Zeeland. “Ik vind de afwisseling met de natuur en stilte superfijn.”

Kinderboek

Met het zwangerschapsverlof, gevolgd door de coronapandemie is het al twee jaar geleden dat Yentl en de Boer op het podium stonden. “Onze band is wel hechter geworden. Vorig jaar maart was ons verlof voorbij en brak de coronacrisis uit. Gelukkig besloten we al snel een plan B te maken.” Zo werken ze aan een kinderboek. “Aan inspiratie hebben we gelukkig geen gebrek. Misschien komt dat ook, doordat we een duo zijn. Ik heb ook niet de behoefte om alleen op het podium te staan. Ik vind het fijn om dingen te delen met Christine.” De twee werden vriendinnen op de Kleinkunstacademie en werken nu al jaren samen. “Dat we samen zwanger waren, is natuurlijk ook heel bijzonder. We zijn beste vrienden en goede collega’s. Christine voelt als familie.” De twee hopen snel weer op de planken te staan. “Daarvan krijg ik zóveel energie. We zouden graag een tournee met een grote band willen maken.” Zingen in een andere taal dan hun moedertaal, is (nog) geen ambitie van Schieman. “Ik vind Nederland groot genoeg om op te treden, haha. Maar je wilt wel altijd meer publiek naar het theater krijgen, dat zoveel mogelijk mensen onze liedjes horen. Dus zodra het kan, gaan we weer spelen.”

Meer uit Beveland

De Goese Maan breidt padel uit

GOES - Tennis- en Padelvereniging De Goese Maan breidt uit van twee naar vier padelbanen. De twee nieuwe banen komen op de plek van de laatste gravelbaan. Voor tennis blijven er vijf all weather kunstgrasbanen.  

4 uur geleden
Zeeland telt recordaantal toeristen in 2022

Uit voorlopige cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat het aantal geregistreerde overnachtingen in Zeeland in 2022 uitkwam op bijna 12 miljoen. Een stijging van 8% ten opzichte van 2021. Nooit eerder vonden in Zeeland zoveel toeristische overnachtingen plaats. HZ Kenniscentrum Kusttoerisme heeft de cijfers voor Zeeland nader geanalyseerd.

7 uur geleden
Waterschap bouwt nieuw gemaal De Poel

‘s-HEER ABTSKERKE - In ’s-Heer Abtskerke wordt gestart met de bouw van het nieuwe gemaal De Poel. Aan de ’s-Heer Abtskerksezandweg, naast het spoor van de stoomtrein, wordt het bestaande gemaal vervangen door een nieuw gemaal.

8 uur geleden
Al bijna 500 Goesenaren zetten mantelzorger in het zonnetje

GOES - De gemeente Goes geeft mantelzorgers ook in 2023 weer een extraatje: de mantelzorgwaardering. Het gaat om een bedrag van 75 euro. Al 500 inwoners hebben dit cadeau aangevraagd voor hun mantelzorger, laat de gemeente weten.

11 uur geleden
Verkennende gesprekken Provinciale Staten van start

MIDDELBURG - Een kleine week na de overwinning van de BBB bij de verkiezingen voor de Provinciale Staten van Zeeland vinden vandaag, woensdag 22 maart, de eerste verkennende gesprekken plaats tussen verkenner Gerard Rabelink en verschillende politieke partijen. Rabelink is gevraagd te onderzoeken welke partijen een coalitie zouden kunnen vormen. 

12 uur geleden
Inloopspreekuur en koffie-uurtje voor mantelzorgers in 's-Gravenpolder

‘s-GRAVENPOLDER - VrijwilligersHuis Borsele organiseert woensdag 22 maart het eerste inloopspreekuur in ’s-Gravenpolder voor mantelzorgers. Hier kunnen mantelzorgers ut de gemeente Borsele binnenlopen met alle vragen over hun zorgtaak.

1 dag geleden
Dorine Kole wint Goese dichtwedstrijd en hangt straks in etalages

GOES - De jury van de poëziewedstrijd ‘Bomen en natuur in Goes’ heeft unaniem ‘Nog heel even’ van de Goese Dorine Kole als mooiste inzending gekozen. Daarmee komt haar gedicht de komende weken in Goese winkeletalages te hangen. 

1 dag geleden