Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Yentl Schieman: ‘Twee keer die prijs winnen, voelt nog specialer’

Yentl Schieman: ‘Twee keer die prijs winnen, voelt nog specialer’

Als klein meisje wezen haar ouders Yentl Schieman op het kunstwerk van Annie M.G. Schmidt als ze er in Kapelle langsliepen. Ook zij groeide op met de verhaaltjes van de populaire kinderboekenschrijfster. Het geeft voor Schieman extra betekenis aan het - zelfs voor de tweede keer - winnen van de Annie M.G. Schmidtprijs, voor het beste theaterlied van het seizoen. Samen met Christine de Boer vormt ze al bijna tien jaar het cabaretduo Yentl en de Boer. Geboren en getogen in Kruiningen woont ze inmiddels bijna langer in Amsterdam, maar door de coronacrisis heeft ze wel meer tijd om haar geboortedorp te bezoeken. “Ik vind het heerlijk om langs de dijk te lopen.”

Yentl en de Boer wonnen in 2013 het Amsterdams Kleinkunst Festival. Een jaar later sleepten ze met hun liedje ‘Ik heb een man gekend’ de Annie M.G. Schmidtprijs in de wacht. “Als tekstschrijver is die prijs het hoogst haalbare”, vindt Schieman. “De eerste keer dat we ‘m wonnen, was dat goed voor onze carrière, want er gingen vele deuren open. Zo mochten we voor Opium TV wekelijks een liedje schrijven en ging het rollen.” Yentl en de Boer proberen hun publiek te raken met herkenbare liedjes. Eind maart won het duo de prijs, vernoemd naar de Kapelse schrijfster, voor de tweede keer. ‘Het is begonnen’ is verkozen tot beste theaterlied van 2020. Een boost kan het hun carrière in deze coronatijd echter moeilijk geven. “Toch voelt deze tweede nog specialer, zo van ‘we zijn er’.”

Moeder

Corona veranderde ook het leven van De Boer (37) en Schieman (35) drastisch. Van avonden optreden werken ze nu aan ideeën op kantoor en zien weinig mensen. Daarnaast werden beiden in december 2019 voor het eerst moeder. “Soms weten we niet of ons leven nu zo veranderd is door onze kinderen of door corona”, lacht Schieman, die een relatie heeft met acteur Yannick van de Velde. Ze probeert de situatie positief te bekijken. “Financieel komt er weinig binnen en ik mis het optreden, maar ik kan nu vaker naar mijn ouders. Zij hebben een heerlijke tuin waar ons dochtertje Sjuul fijn kan rondbanjeren. Mijn opa en oma wonen ook in Kruiningen en vinden het ook geweldig als we komen.” Hoewel Schieman zich, nu ze al 16 jaar in Amsterdam woont, een stadsmens voelt, geniet ze nog steeds van Zeeland. “Ik vind de afwisseling met de natuur en stilte superfijn.”

Kinderboek

Met het zwangerschapsverlof, gevolgd door de coronapandemie is het al twee jaar geleden dat Yentl en de Boer op het podium stonden. “Onze band is wel hechter geworden. Vorig jaar maart was ons verlof voorbij en brak de coronacrisis uit. Gelukkig besloten we al snel een plan B te maken.” Zo werken ze aan een kinderboek. “Aan inspiratie hebben we gelukkig geen gebrek. Misschien komt dat ook, doordat we een duo zijn. Ik heb ook niet de behoefte om alleen op het podium te staan. Ik vind het fijn om dingen te delen met Christine.” De twee werden vriendinnen op de Kleinkunstacademie en werken nu al jaren samen. “Dat we samen zwanger waren, is natuurlijk ook heel bijzonder. We zijn beste vrienden en goede collega’s. Christine voelt als familie.” De twee hopen snel weer op de planken te staan. “Daarvan krijg ik zóveel energie. We zouden graag een tournee met een grote band willen maken.” Zingen in een andere taal dan hun moedertaal, is (nog) geen ambitie van Schieman. “Ik vind Nederland groot genoeg om op te treden, haha. Maar je wilt wel altijd meer publiek naar het theater krijgen, dat zoveel mogelijk mensen onze liedjes horen. Dus zodra het kan, gaan we weer spelen.”

Meer uit Beveland

Groot feest op nieuw groen schoolplein De Zuidvliet in Kortgene

KORTGENE - IKC De Zuidvliet in Kortgene heeft een nieuw, groen schoolplein en dat is donderdag groots gevierd.

8 uur geleden
Verbouwde VEG-kerk in Goes vanaf mei weer in gebruik

GOES - Na een verbouwing van enkele maanden wordt de kerk van de Vrije Evangelische Gemeente (VEG) aan de Beatrixlaan te Goes begin mei weer in gebruik genomen.

8 uur geleden
Family Event Zeeland: feestje voor jong en oud in Goes

GOES - Het ultieme familie-avontuur beleef je tijdens Family Event Zeeland op 2, 3 en 4 mei in de Zeelandhallen Goes. Een Zeeuws feestje voor jong en oud.

8 uur geleden
Jaan Verhage-Aarnoutse uit Goes viert 100e verjaardag en telt haar zegeningen

GOES - Mevrouw Adriana (Jaan) Verhage-Aarnoutse uit Goes is vrijdag honderd jaar geworden. Maandagmiddag ging burgemeester Cees van den Bos van de gemeente Goes bij haar op felicitatiebezoek in Residence 't Gasthuis.

9 uur geleden
Op de werkvloer bij Leadhunter: 'Mooie afspraken maken geeft iedere keer weer een kick'

GOES - Als call agent ben je de spil tussen bedrijven. "Het geeft iedere keer weer een kick als ik een mooie afspraak kan maken voor één van mijn opdrachtgevers", vertelt call agent Ruben van Dam van Leadhunter. Het bedrijf heeft een kantoor in Goes en opereert internationaal. "Dit werk is echt mijn passie."

1 dag geleden
Alternatieve hardloopwedstrijd op Koningsdag in Goes-Zuid

GOES - Op zaterdag 27 april organiseert Jan Roose een hardloopwedstrijd in Goes-Zuid. Niet zomaar een gewone hardloopwedstrijd, maar een hardloopomnium. Dat is een samengestelde wedstrijd met 3 onderdelen over relatief korte afstanden. Bij elk onderdeel verdienen de deelnemers punten en zo wordt er een uitslag gemaakt. Voor vrouwen en mannen en bij voldoende animo jeugd t/m 13 jaar is er een apart klassement.

2 dagen geleden
Rubriek Goes Gezien: Een bruggenhoofd in de Oostvest

We hebben in de vesten drie eilandjes, een rijk bezit. Bij de Westerkerk, in het noordelijk deel van de Westvest en deze op de foto: in de Oostvest. Dit is van de drie het grootst, het minst onderhouden en - vanwege dat laatste - het allermooist. Maar daar hebben we het nog wel over...

2 dagen geleden