Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

WTO positiever over herstel wereldhandel

WTO positiever over herstel wereldhandel

GENÈVE (ANP/RTR) - De Wereldhandelsorganisatie (WTO) verwacht dat de internationale handel dit jaar sneller zal groeien dan eerder geraamd. Het herstel na de forse klap van de coronapandemie dreigt wel ongelijk te worden verdeeld. Dat komt doordat het herstel afhangt van vaccinatieprogramma's, maar armere landen hebben nog amper toegang tot coronavaccins.

De internationale handel in goederen zal dit jaar met 8 procent groeien ten opzichte van 2020. Vorig jaar kromp de wereldhandel volgens de WTO op jaarbasis met 5,3 procent. Dat zijn positievere cijfers dan waar de organisatie in oktober mee rekende . Toen voorspelde de in Genève gevestigde scheidsrechter voor internationale handel dat de wereldhandel in 2021 met 7,2 procent zou groeien, na een krimp van 9,2 procent in 2020.

Onder andere het nieuws dat vaccins effectief waren tegen het coronavirus gaf de wereldhandel in de laatste maanden van 2020 een oppepper. Bedrijven kregen daardoor weer vertrouwen in economisch herstel, waardoor ze meer uitgaven durfden te doen.

Nieuwe varianten

Voor dit jaar houdt de WTO nog wel slagen om de arm. Covid-19 is nog altijd een grote bedreiging voor de wereldhandel, bijvoorbeeld als zich besmettingsgolven met nieuwe virusvarianten voordoen. Om ook armere landen te laten meedelen in het herstel zouden ze bovendien meer vaccins moeten krijgen dan nu het geval is.

Directeur-generaal Ngozi Okonjo-Iweala van de WTO zei dat vaccins de wereld een mogelijkheid bieden om de economie weer snel op het niveau van voor de pandemie te krijgen. "Maar die kans wordt vergooid als een groot aantal landen en mensen geen gelijke toegang tot vaccins heeft", voegde ze daaraan toe.

Meer uit Financieel

Microsoft wil ongepaste AI-opdrachten blokkeren met nieuwe tools

REDMOND (ANP/BLOOMBERG) - Microsoft wil het moeilijker maken voor mensen om chatbots met kunstmatige intelligentie (AI) ongepaste opdrachten te geven. Daarvoor heeft het techbedrijf nieuwe veiligheidsfuncties ontwikkeld, die donderdag bekendgemaakt zijn.

19 minuten geleden
Kritisch Vattenfall dingt wel mee naar bouw nieuwe windparken

AMSTERDAM (ANP) - Energieleverancier Vattenfall dingt mee naar de ontwikkeling van twee nieuwe windmolenparken voor de Noord-Hollandse kust. Maar net als concurrent Eneco, die zich terugtrekt van de projecten, heeft het bedrijf kritiek op de aanbestedingsprocedures van de regering voor windenergie op zee.

20 minuten geleden
Wall Street opent met kleine uitslagen na sterk eerste kwartaal

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn donderdag met kleine koersuitslagen geopend, na een sterk eerste kwartaal. Op Goede Vrijdag houdt Wall Street de deuren dicht. Op maandag, tweede paasdag, wordt wel gehandeld op de Amerikaanse beurzen.

31 minuten geleden
Kabinet en regio steken 2,5 miljard in plan voor microchipsector

DEN HAAG (ANP) - Het demissionaire kabinet trekt samen met de regio Eindhoven 2,5 miljard euro uit voor de verbetering van het ondernemingsklimaat voor de microchipsector. Dat meldt economieminister Micky Adriaansens. Zij noemt dit deel van de technologiebranche, met de Veldhovense chipmachinebouwer ASML voorop, van groot belang voor het verdienvermogen van Nederland en de werkgelegenheid.

55 minuten geleden
ILT gaat misbruik slots Schiphol door privéjets tegen

DEN HAAG (ANP) - De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) begint vanaf zondag met het controleren van onder meer privévliegtuigen op Schiphol om te zien of ze misbruik maken van toegewezen start- en landingsrechten, zogeheten slots. De Inspectie let vooral op het ongeoorloofd uitvoeren van nachtvluchten, met het oog op geluidsoverlast voor omwonenden. De ILT handhaaft hierop al bij de commerciële luchtvaart.

2 uur geleden
Subsidiepot voor aanschaf elektrische truck is snel leeg

DEN HAAG (ANP) - De subsidiepot voor de aanschaf van elektrische trucks die dinsdag werd geopend, is door grote interesse van ondernemers alweer leeg. Dat meldt de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Het budget voor dit jaar bedroeg 45 miljoen euro en het totaal aangevraagde subsidiebedrag is 46,5 miljoen euro.

2 uur geleden
ILT start dit weekend met handhaven op misbruik slots Schiphol

DEN HAAG (ANP) - De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) begint vanaf zondag met het controleren van vluchten op Schiphol om te zien of ze misbruik maken van toegewezen start- en landingsrechten, zogeheten slots. De focus ligt op de sector general aviation, die recreatieve luchtvaart, privéjets en niet-commerciële zakelijke luchtvaart omvat. De Inspectie let vooral op het ongeoorloofd uitvoeren van nachtvluchten, met het oog op geluidsoverlast voor omwonenden.

3 uur geleden