Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Wrakingskamer: Marengoproces op verkeerde gronden gewraakt

Wrakingskamer: Marengoproces op verkeerde gronden gewraakt

AMSTERDAM (ANP) - Het wrakingsverzoek in het omvangrijke liquidatieproces Marengo is afgewezen omdat "een rechterlijke (tussen)beslissing als zodanig nooit grond kan vormen voor wraking". Inez Weski, advocaat van onder anderen hoofdverdachte Ridouan Taghi, had de rechtbank dinsdag gewraakt nadat deze besliste dat ze niet tijdens de zitting een presentatie mocht houden over appjes van de kroongetuige. Ze vreesde daarop dat de rechters vooringenomen waren en wraakte de rechtbank.

De wrakingskamer wees woensdag een verzoek tot wraking af, zonder een zitting te beleggen om partijen te horen en nog zonder motivering. Dat gebeurde tot groot ongenoegen van meerdere advocaten in het proces. De motivering is vrijdagmiddag naar buiten gebracht.

Sinds eind 2018 zijn er strengere wetten rondom het wraken van de rechtbank. Een ongewenst besluit van de rechtbank is geen reden meer om te wraken. "Als een partij het niet eens is met een beslissing van de rechtbank, dan moet dat in een hoger beroep bij het gerechtshof aan de orde worden gesteld en niet bij een wrakingskamer", staat in de motivering van de afwijzing. "De beslissing van de rechtbank was zo’n rechterlijke tussenbeslissing en kan dus geen grond voor wraking zijn."

Dinsdag nieuwe zitting

Meerdere advocaten sloten zich dinsdag aan bij het verzoek van Weski. Hun verzoek is volgens de wrakingskamer niet ontvankelijk omdat de gewraakte tussenbeslissing geen betrekking had op de zaken van hun cliënten.

Tegen de beslissing van de wrakingskamer kan geen protest worden aangetekend. Dinsdag is een nieuwe zitting in het moordproces.

De rechtbank is in april begonnen aan de inhoudelijke behandeling van de zeer omvangrijke zaak, die onder meer draait om een reeks huurmoorden in de onderwereld. Het proces is onder hoogspanning komen te staan door de moorden op de broer van de kroongetuige, Nabil B., zijn advocaat Derk Wiersum en zijn adviseur Peter R. de Vries. Een van B.’s huidige advocaten noemde Marengo eerder deze week "het meest verziekte en meest vergiftigde proces ooit". De zittingen verlopen vaak stroef en chaotisch, deze week was de derde wraking.

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Binnenland

Ziekenhuizen praten weer over spreiding patiënten na opnamestop

DEN HAAG (ANP) - Een aantal ziekenhuizen in Zuid-Holland overlegt maandagochtend over de verspreide opvang van coronapatiënten, meldt het HagaZiekenhuis in Den Haag. Zondagmiddag stelde het ziekenhuis een tijdelijke opnamestop in omdat overbezetting dreigde. Ambulances kregen de opdracht patiënten naar andere ziekenhuizen in de regio te brengen.

50 minuten geleden
Arbodiensten pleiten voor 'snotneusprotocol' tijdens griepseizoen

UTRECHT (ANP) - Werkgevers zouden met een zogenoemd 'snotneusprotocol' hun werknemers duidelijk moeten maken wanneer die wel of niet naar het werk kunnen komen. Daarvoor pleiten arbodiensten ArboNed en HumanCapitalCare. De maatregel moet een forse stijging van het aantal griepgevallen en coronabesmettingen en dus ziekteverzuim voorkomen deze herfst en winter.

1 uur geleden
100.000 bewoners Curaçao ten minste één keer gevaccineerd

WILLEMSTAD (ANP) - Op Curaçao is dit weekend een mijlpaal bereikt in de strijd tegen Covid-19. Meer dan 100.000 inwoners hebben hun eerste vaccinatie gehad. Op het eiland wonen 160.000 mensen. Bijna 92.000 personen zijn al twee keer gevaccineerd.

7 uur geleden
EMA buigt zich over boosterprik Moderna

AMSTERDAM (ANP) - Het comité voor geneesmiddelen voor menselijk gebruik (CHMP) van het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) komt maandag bijeen om zich te buigen over de vraag of het vaccin van Moderna gebruikt kan worden voor een zogenoemde 'boosterprik'. Het Moderna-vaccin mag al wel gebruikt worden om mensen met een ernstige afweerstoornis een extra prik te geven.

7 uur geleden
KNMI presenteert klimaatrapport

DE BILT (ANP) - Het KNMI presenteert maandag het Klimaatsignaal'21. In de publicatie gaat het Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut in op de vraag in welke mate het klimaat in Nederland verandert.

7 uur geleden
Studenten Delft, Groningen en Twente strijden in zonneautorace

AGADIR (ANP) - Studententeams uit Delft, Groningen en Twente nemen het deze week in Marokko tegen elkaar op in de zonneautorace Solar Challenge. Met racewagens die rijden op zonne-energie proberen de drie Nederlandse en nog vier andere teams tot en met vrijdag zo snel mogelijk 2500 kilometer af te leggen.

7 uur geleden
Corona-uitbraak in noodopvang in Goes, 49 besmettingen

GOES (ANP) - In de noodopvang voor asielzoekers in Goes zijn 49 mensen positief getest op corona. De uitbraak in de Zeelandhallen is vastgesteld nadat op vrijdag alle 320 bewoners werden getest, zo bevestigt een woordvoerder van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) na berichtgeving van de NOS.

16 uur geleden