Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Wrakingskamer: Marengoproces op verkeerde gronden gewraakt

Wrakingskamer: Marengoproces op verkeerde gronden gewraakt

AMSTERDAM (ANP) - Het wrakingsverzoek in het omvangrijke liquidatieproces Marengo is afgewezen omdat "een rechterlijke (tussen)beslissing als zodanig nooit grond kan vormen voor wraking". Inez Weski, advocaat van onder anderen hoofdverdachte Ridouan Taghi, had de rechtbank dinsdag gewraakt nadat deze besliste dat ze niet tijdens de zitting een presentatie mocht houden over appjes van de kroongetuige. Ze vreesde daarop dat de rechters vooringenomen waren en wraakte de rechtbank.

De wrakingskamer wees woensdag een verzoek tot wraking af, zonder een zitting te beleggen om partijen te horen en nog zonder motivering. Dat gebeurde tot groot ongenoegen van meerdere advocaten in het proces. De motivering is vrijdagmiddag naar buiten gebracht.

Sinds eind 2018 zijn er strengere wetten rondom het wraken van de rechtbank. Een ongewenst besluit van de rechtbank is geen reden meer om te wraken. "Als een partij het niet eens is met een beslissing van de rechtbank, dan moet dat in een hoger beroep bij het gerechtshof aan de orde worden gesteld en niet bij een wrakingskamer", staat in de motivering van de afwijzing. "De beslissing van de rechtbank was zo’n rechterlijke tussenbeslissing en kan dus geen grond voor wraking zijn."

Dinsdag nieuwe zitting

Meerdere advocaten sloten zich dinsdag aan bij het verzoek van Weski. Hun verzoek is volgens de wrakingskamer niet ontvankelijk omdat de gewraakte tussenbeslissing geen betrekking had op de zaken van hun cliënten.

Tegen de beslissing van de wrakingskamer kan geen protest worden aangetekend. Dinsdag is een nieuwe zitting in het moordproces.

De rechtbank is in april begonnen aan de inhoudelijke behandeling van de zeer omvangrijke zaak, die onder meer draait om een reeks huurmoorden in de onderwereld. Het proces is onder hoogspanning komen te staan door de moorden op de broer van de kroongetuige, Nabil B., zijn advocaat Derk Wiersum en zijn adviseur Peter R. de Vries. Een van B.’s huidige advocaten noemde Marengo eerder deze week "het meest verziekte en meest vergiftigde proces ooit". De zittingen verlopen vaak stroef en chaotisch, deze week was de derde wraking.

Meer uit Binnenland

UNICEF: honderden vluchtelingenkinderen zonder onderwijs

DEN HAAG (ANP) - Honderden vluchtelingenkinderen in ons land krijgen op dit moment mogelijk geen onderwijs, waarschuwt UNICEF. Dat komt "doordat niet duidelijk is hoeveel kinderen er in de locaties voor crisisnoodopvang verblijven", aldus de organisatie. UNICEF roept de staatssecretaris van Justitie en Veiligheid en verder gemeenten op om het recht op onderwijs voor ook deze kinderen te garanderen.

3 minuten geleden
Verdachte Schiphol is 55-jarige man, aangehouden voor bedreiging

SCHIPHOL (ANP) - De man die op Schiphol zei gevaarlijke stoffen te hebben, is een 55-jarige man. Hij is aangehouden voor bedreiging. Dat heeft de marechaussee dinsdag bekendgemaakt. Het onderzoek in de zaak is nog in volle gang.

17 minuten geleden
Ambassade Qatar pakt handtekeningen voor steun arbeiders niet aan

DEN HAAG (ANP) - De ambassade van Qatar in Den Haag heeft mensenrechtenorganisatie Amnesty International dinsdag met 60.000 handtekeningen op de stoep laten staan. Die waren van mensen die willen dat het land een compensatiefonds in het leven roept voor de arbeidsmigranten aldaar. Die hebben onder barre omstandigheden aan de stadions voor het huidige WK voetbal in Qatar moeten werken, en daar vielen vele doden bij. Qatar liet ook hotels en andere faciliteiten bouwen.

44 minuten geleden
Aantal opgenomen coronapatiënten opgelopen

ZEIST (ANP) - Het aantal mensen met corona in de ziekenhuizen loopt weer iets op, na een lange leegloop. Ziekenhuizen behandelen momenteel 657 mensen die positief getest zijn op het coronavirus.

54 minuten geleden
Man die gevaarlijke stoffen zei te hebben op Schiphol aangehouden

SCHIPHOL (ANP) - De man die op Schiphol zei gevaarlijke stoffen te hebben is aangehouden, meldt de Koninklijke Marechaussee. De man wordt verdacht van een strafbaar feit, aldus een woordvoerder. Welk feit dat is, kon de woordvoerder nog niet zeggen.

58 minuten geleden
Noodopvang voor honderd mensen in IJsselstein

IJSSELSTEIN (ANP) - De Utrechtse gemeente IJsselstein maakt in sporthal De Oever aan de Zomerdijk plaats voor noodopvang van honderd asielzoekers. De gemeente gaat scholen, sportclubs en anderen die de sporthal gebruiken, helpen om tijdelijk een ander onderkomen te vinden. De noodopvang gaat op 16 december open.

2 uur geleden
OM eist 22 jaar celstraf en tbs tegen Almelose kruisboogschutter

ALMELO (ANP) - Tegen de Almelose kruisboogschutter Kenzo K. (30) heeft het Openbaar Ministerie dinsdag een celstraf van 22 jaar en tbs met dwangverpleging geëist. De geëiste celstraf leidde tot extreme emoties bij nabestaanden. "Je hebt mijn leven kapotgemaakt, God zal je straffen", schreeuwden ze K. toe. "Hoe kun je zo leven."

3 uur geleden