Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

WOZ-waarde steeg het hardst in Vlissingen, kleinste stijging in Reimerswaal

WOZ-waarde steeg het hardst in Vlissingen, kleinste stijging in Reimerswaal

AMERSFOORT - Woningbezitters weten sinds eind februari weer waar ze aan toe zijn: de WOZ-brief plofte toen op de mat. Gemiddeld genomen stijgt de WOZ-waarde dit jaar met 17 procent, zo meldde de Waarderingskamer reeds. Maar waar de schade het grootst is, is nog onbekend: het CBS deelt de gemiddelde WOZ-waarde per gemeente pas in juli. Vergelijkingssite Slimster.nl zocht daarom uit in welke Zeeuwse gemeenten de WOZ-waarde de afgelopen drie jaar het hardst gestegen is. Vlissingen gaat er met de twijfelachtige eer vandoor, terwijl de stijging in Reimerswaal relatief gezien juist het kleinst was.

In Vlissingen steeg de gemiddelde WOZ-waarde tussen 2020 en 2022 met gemiddeld 19,9 procent. Ook in de gemeente Sluis nam de gemiddelde WOZ-waarde de afgelopen drie jaar met bijna 20 procent toe. Reimerswaal is met een toename van ‘slechts’ 11,4 procent daarentegen de gemeente waar de WOZ-waarde het minst toenam. Ook in Tholen en Hulst viel de WOZ-stijging relatief gezien mee, al zijn de gemeentelijke verschillen in andere provincies groter.

Verschil WOZ- en marktwaarde het grootst in Middelburg
In hoeverre de gemiddelde marktwaarde een voorspellende waarde heeft met betrekking tot de WOZ-waarde verschilt sterk per gemeente. Middelburg is in dit opzicht Zeeuws koploper: hier werden de afgelopen drie jaar huizen verkocht voor bedragen die liefst 44,1 procent boven de WOZ-waarde lagen. Ook in Schouwen-Duiveland, Vlissingen en Goes gaat het om meer dan 30 procent. Met name in Hulst, Borsele, Kapelle en Sluis zijn de verschillen kleiner. Daar gaat het om zo’n 20 procent.

De oorzaak hiervoor is volgens Slimster.nl lastig vast te stellen en per geval verschillend. Wat volgens de vergelijkingssite wel opvallend is, is dat vooral in het uiterste noorden en zuiden van het land de verschillen tussen de WOZ-waarde en gemiddelde verkoopprijzen groot zijn. Dat kan erop duiden dat de locatie van een woning in bijvoorbeeld de Randstad zwaarder meeweegt voor zowel potentiële kopers als voor de WOZ-waarde. In ‘de provincie’ lijken de specifieke eigenschappen van de woning, zoals energiebesparende maatregelen, een nieuwe keuken of badkamer, een grotere rol te spelen. Die zijn voor de potentiële koper zichtbaar, maar voor de WOZ-ambtenaar niet altijd, wat het verschil tussen verkoopprijzen en WOZ-waarde in deze regio’s deels zou kunnen verklaren.

Meer uit Reimerswaal

Avondvierdaagse Hansweert begint op maandag 13 mei

HANSWEERT - De Hansweertse Avondvierdaagse gaat van start op maandag 13 mei. 

3 uur geleden
Slachtoffer noodsituatie Smokkelhoek Kapelle onder politiebegeleiding naar ziekenhuis

KAPELLE - Na een noodsituatie bij een bedrijf op bedrijventerrein Smokkelhoek in Kapelle is donderdagavond een slachtoffer met spoed en onder politiebegeleiding naar het ziekenhuis gebracht. Volgens een politiewoordvoerster was er geen sprake van een ongeval noch medisch incident. 

5 uur geleden
Femke Vernij speelt vrijdag 'Op volle kracht' in Rilland

RILLAND - In dorpshuis Luctor et Emergo in Rilland is vrijdagavond de nieuwe solovoorstelling van Femke Vernij te bezoeken: 'Op volle kracht'.

19 uur geleden
Zaterdag 4 mei Dodenherdenking in Hansweert

HANSWEERT - Tijdens de Nationale Herdenking op zaterdag 4 mei 2024 herdenken we allen - burgers en militairen - die in het Koninkrijk der Nederlanden of waar ook ter wereld zijn omgekomen sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog, in oorlogssituaties en bij vredesmissies. 

1 dag geleden
Gratis ambachtelijke moederdagcake van Echte Bakker Vroonland in Yerseke voor Vrienden van de Bode

YERSEKE - Zondag 12 mei is het Moederdag en dankzij Echte Bakker Vroonland in Yerseke kun je je moeder een overheerlijk cadeau geven: een speciale, vers bereide moederdagcake. En nog feestelijker: Vrienden van de Bode krijgen zo'n ambachtelijke cake gratis!

2 dagen geleden
Nationale Dodenherdenking in Kruiningen

KRUININGEN - Tijdens de Nationale Dodenherdenking in Kruiningen herdenken wij zaterdagavond (4 mei) alle burgers en militairen die in het Koninkrijk der Nederlanden of waar ook ter wereld zijn omgekomen sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog. In oorlogssituaties en bij vredesoperaties.

3 dagen geleden
Excursies naar weervisserij op Oosterschelde

KRABBENDIJKE - In mei, juni en juli kunnen er weer excursies naar de weervisserij op het oostelijke deel van de Oosterschelde worden gemaakt. Een bezoek aan de weer is een unieke gelegenheid - voor jong en oud - om de eeuwenoude, arbeidsintensieve vangstmethode van dichtbij mee te maken.

4 dagen geleden