Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Woonminister moet inzetten op zo veel mogelijk bouwen, vindt NVM

Woonminister moet inzetten op zo veel mogelijk bouwen, vindt NVM

UTRECHT (ANP) - Makelaarsvereniging NVM wil dat Mona Keijzer als nieuwe woonminister inzet op zo snel mogelijk, zoveel mogelijk huizen bouwen om krapte en prijsstijgingen tegen te gaan. "Het is positief dat de aanpak van de wooncrisis topprioriteit is", aldus Lana Gerssen, de voorzitter van de NVM-vakgroep Wonen. Gerssen is blij dat Keijzer veel van de ambities van oud-minister Hugo de Jonge overneemt.

Gerssen vindt het "heel goed" dat twee A4'tjes in het hoofdlijnenakkoord gewijd zijn aan het aanpakken van de wooncrisis. Ze benadrukt wel dat ze het belangrijk vindt dat de markt daar ook bij betrokken wordt. Zo hoopt NVM zo snel mogelijk de toenemende woningvraag op te vangen. "Nu alleen nog de stap van praten naar bouwen."

De voorzitter prijst bovendien de no-nonsense-mentaliteit van Keijzer. "Het is positief dat Mona Keijzer zegt: 'Als ik dingen zie die niet werken, schroom ik niet om maatregelen te treffen.' Ze neemt ambities over van Hugo de Jonge, zoals de 100.000 nieuwe woningen per jaar." Dat het aantal nieuwbouwwoningen achterblijft, weet zij ook. "Ik kan alleen maar prijzen dat ze die ambitie blijft benoemen."

Nieuwbouwmarkt

Hugo de Jonge heeft al maatregelen genomen om de nieuwbouw aan te jagen, zoals het versnellen van procedures. Gerssen roept de politiek daarnaast op nieuwbouw aan te laten sluiten op de vraag. Nu wordt vastgehouden aan twee derde betaalbare huur- en koopwoningen en een derde aan duurdere woningen, legt ze uit. "Als dat betekent dat bouwen niet uit kan, moet je kunnen kijken wat er wel mogelijk is. Daar heb je meer aan dan helemaal niks doen."

Donderdag maakte NVM bekend dat de nieuwbouwmarkt aantrekt. De grotere vraag naar nieuwbouwhuizen is een gevolg van de schaarste en sterk stijgende prijzen in de bestaande koopwoningmarkt. De prijzen van nieuwbouwwoningen blijven al langere tijd stabiel, een groot verschil met de snel stijgende prijzen van bestaande woningen, volgens Gerssen. Een nieuwbouwwoning kostte in het tweede kwartaal gemiddeld 475.000 euro.

De politieke focus op betaalbare nieuwbouw zorgt ervoor dat meer huizen in het betaalbare segment vallen, legt Gerssen uit. Ook de recente dip in de nieuwbouwmarkt, waarbij vooral duurdere projecten minder goed verkochten, hebben volgens NVM waarschijnlijk geleid tot enige voorzichtigheid in het bepalen van de prijs van nieuwbouwwoningen.

Meer uit Politiek

PVV-fractie kiest Mulder en De Jong als vicevoorzitters

DEN HAAG (ANP) - De PVV-fractie in de Tweede Kamer heeft na het vertrek van Fleur Agema naar het kabinet twee nieuwe vicevoorzitters gekozen, Edgar Mulder en Léon de Jong. Dat meldt fractieleider Geert Wilders in een bericht op X.

1 uur geleden
Hoekstra zegt vereerd te zijn met voordracht tot Eurocommissaris

BRUSSEL (ANP) - Eurocommissaris Wopke Hoekstra schrijft op X dat hij zeer vereerd is "dat het kabinet heeft besloten mij te nomineren voor de volgende Europese Commissie". Hij schrijft nog: "Ik dank minister-president Dick Schoof en zijn team zeer voor hun vertrouwen".

2 uur geleden
CDA-leider Bontenbal blij met EU-voordracht Hoekstra

DEN HAAG (ANP) - CDA-leider Henri Bontenbal is verheugd met de voordracht van zijn voorganger Wopke Hoekstra voor een nieuwe termijn als Eurocommissaris. "Een CDA'er op deze plek, daar zijn we blij mee", laat hij weten in een bericht op X.

2 uur geleden
CDA-leider in Europarlement blij met voordracht Wopke Hoekstra

BRUSSEL (ANP) - De delegatieleider van het CDA in het Europees Parlement Tom Berendsen is "erg blij met deze voordracht" van Eurocommissaris Wopke Hoekstra voor een tweede termijn. Berendsen toont zich ook blij verrast dat deze belangrijke post aan een CDA'er wordt gegund, want in de regeringscoalitie van PVV, VVD, BBB en NSC zit het CDA inmiddels niet meer. "Het zijn turbulente tijden in en rond Europa, ik ben blij dat het kabinet kiest voor stabiliteit en ervaring", zegt Berendsen.

3 uur geleden
Hoekstra voorgedragen voor nieuwe termijn als Eurocommissaris

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet heeft Wopke Hoekstra officieel voorgedragen voor een nieuwe termijn als Eurocommissaris. Minister-president Dick Schoof noemt hem "een sterke kandidaat voor een stevige portefeuille". Ingewijden meldden eerder al dat de keuze was gevallen op de CDA'er.

3 uur geleden
Premier blijft nog paar maanden langer in Torentje

DEN HAAG (ANP) - Minister-president Dick Schoof en zijn naaste medewerkers blijven naar verwachting nog tot het einde van het jaar werken vanuit het Torentje. De tijdelijke verhuizing naar het gebouw van het ministerie van Binnenlandse Zaken laat wat langer op zich wachten. Dat heeft te maken met het ICT-systeem dat moet worden meeverhuisd, bevestigt een woordvoerder na een bericht in het AD.

4 uur geleden
Kabinet wil dat Wopke Hoekstra Eurocommissaris blijft

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet wil dat CDA'er Wopke Hoekstra Eurocommissaris blijft. Dat bevestigen bronnen na berichtgeving door RTL Nieuws.

16 uur geleden