Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Wolters Kluwer hekkensluiter in AEX na resultaten

Wolters Kluwer hekkensluiter in AEX na resultaten

AMSTERDAM (ANP) - Het aandeel Wolters Kluwer werd woensdag lager gezet op de Amsterdamse beurs. Beleggers waren niet onder de indruk van de jaarresultaten van de dataleverancier. De stemming op de Europese markten bleef terughoudend door de zorgen over de oplopende rentes op de obligatiemarkten en de vrees dat het economische herstel zal leiden tot een sterke inflatie. Beide factoren maken aandelen minder aantrekkelijk.

Opmerkingen van de Amerikaanse centralebankpresident Jerome Powell zorgden daarbij voor enige opluchting. Powell verklaarde geen extreem hoge of langdurige inflatie te vrezen als gevolg van de miljarden die de Federal Reserve in de economie pompt. Daarnaast verwacht de centrale bankier dat de Amerikaanse economie in de loop van dit jaar verbetert.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde in de ochtendhandel 0,1 procent in de min op 663,71 punten. De MidKap won 0,6 procent tot 989,74 punten. De beurzen in Frankfurt en Parijs klommen tot 0,5 procent. Londen daalde 0,6 procent.

Wolters Kluwer

Wolters Kluwer (min 3 procent) was hekkensluiter in de AEX. De informatieleverancier boekte afgelopen jaar iets meer winst op een vrijwel stabiele omzet en keert meer dividend uit. Het concern gaat daarnaast in 2021 opnieuw voor 350 miljoen euro aan eigen aandelen inkopen. Betaalbedrijf Adyen (plus 0,9 procent) toonde wat herstel en behoorde tot de kopgroep. Het aandeel zakte een dag eerder 8 procent na berichten dat een investeerder in het bedrijf een groot pakket aandelen wil verkopen.

KPN verloor 1,8 procent. Het telecomconcern raakte dinsdag al 6 procent kwijt nadat grootaandeelhouder América Móvil liet weten obligatieleningen te willen uitgeven die kunnen worden omgezet in aandelen KPN. Het Mexicaanse telecombedrijf heeft deze zogenoemde KPN-obligaties inmiddels geplaatst bij institutionele beleggers.

AstraZeneca

Reckitt Benckiser klom 1,7 procent in Londen. Het Britse consumentengoederenconcern wist afgelopen jaar weer winst te boeken. Het bedrijf profiteerde vooral van de sterke vraag naar hygiëneproducten en ontsmettingsmiddelen als gevolg van de coronapandemie. AstraZeneca daalde 1,7 procent. Volgens persbureau Reuters heeft de Brits-Zweedse farmaceut Brussel gewaarschuwd dat de levering van de coronavaccins aan de EU ook in het tweede kwartaal zal tegenvallen. Het bedrijf zegt echter dat het wel het beloofde aantal vaccins kan leveren.

De euro was 1,2162 dollar waard, tegenover 1,2151 dollar een dag eerder. De prijs van een vat Amerikaanse olie daalde 0,2 procent tot 61,52 dollar. Brentolie kostte 0,1 procent meer op 65,41 dollar per vat.

Meer uit Financieel

UWV biedt werkgevers oplossingen voor ‘zeer krappe' arbeidsmarkt

AMSTERDAM (ANP) - Ondanks een lichte daling van het aantal vacatures was de arbeidsmarkt eind vorig jaar "zeer krap". Dat meldt uitkeringsinstantie UWV, die verwacht dat bedrijven ook dit jaar nog moeite zullen hebben met het werven van nieuw personeel. Daarom heeft het UWV een aantal mogelijke oplossingen in kaart gebracht waar werkgevers mee aan de slag kunnen.

7 minuten geleden
Nederlanders geven 11 miljard euro uit aan verduurzamen huis

DEN BOSCH (ANP) - Nederlanders hebben vorig jaar 11,3 miljard euro uitgegeven aan het verduurzamen van hun huis, meer dan het jaar daarvoor. Volgens marktonderzoeksbureau Multiscope willen huishoudens energiekosten besparen, vooral mensen in een huis met een laag energielabel. Bijvoorbeeld door zonnepanelen te plaatsen of hun woning te isoleren.

37 minuten geleden
Meer patenten aangevraagd vanwege behoefte aan duurzame energie

RIJSWIJK (ANP) - Organisaties over de hele wereld vroegen afgelopen jaar meer patenten aan. Het gaat om het eigendomsrecht op de uitvinding van een nieuw product of proces. De stijging is te danken aan nieuwe technologieën die worden ontwikkeld om de verschuiving naar duurzame energiebronnen zoals waterstof mogelijk te maken, meldt het Europees Octrooibureau (EOB), de organisatie die octrooiaanvragen afhandelt.

6 uur geleden
Bankensector omhoog op overwegend groen Wall Street

NEW YORK (ANP) - De banken stonden maandag bij de winnaars op een overwegend groen gekleurd Wall Street. Beleggers in New York reageerden positief op het bericht dat First Citizens Bank alle banktegoeden en leningen van het omgevallen Silicon Valley Bank (SVB) overneemt. First Citizens werd daarop beloond met een koerssprong van bijna 54 procent. In het kielzog gingen ook andere Amerikaanse banken omhoog.

8 uur geleden
British Airways vermindert vluchten Heathrow met Pasen om staking

LONDEN (ANP/RTR) - De Britse luchtvaartmaatschappij British Airways gaat het aantal vluchten op de grote Londense luchthaven Heathrow tijdens Pasen verminderen vanwege een staking van grondpersoneel op het vliegveld. Meer dan 1400 beveiligers op Heathrow willen volgens de vakbond Unite vanaf 31 maart het werk voor tien dagen neerleggen om hoger loon te eisen, waardoor ook het drukke paasweekend geraakt zou worden.

9 uur geleden
Toezichthouder VS spant zaak aan tegen grote cryptobeurs Binance

WASHINGTON (ANP/DPA/BLOOMBERG) - De Amerikaanse financiële toezichthouder Commodity Futures Trading Commission (CFTC) spant een rechtszaak aan tegen 's werelds grootste handelsplatform voor cryptomunten Binance en zijn medeoprichter en topman Changpeng Zhao. Volgens de CFTC heeft Binance jarenlang meerdere regels geschonden.

11 uur geleden
Rekenkamer: 'vieze' vrachtauto blijft rijnaak en trein aftroeven

LUXEMBURG (ANP) - De Europese Commissie is veel te optimistisch over het verduurzamen van het goederenvervoer, vindt de Europese Rekenkamer. De vervuilende vrachtwagen blijft voorlopig veruit het populairste vrachtvervoermiddel. De Europese Unie verwacht te veel van de binnenvaart en de trein en doet te weinig om die alternatieven aantrekkelijker te maken.

12 uur geleden