Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Wolters Kluwer en DSM-Firmenich onderaan in rode AEX

Wolters Kluwer en DSM-Firmenich onderaan in rode AEX

AMSTERDAM (ANP) - Informatieleverancier Wolters Kluwer en speciaalchemiebedrijf DSM-Firmenich stonden woensdag in de staartgroep van de AEX-index, die ook een flink verlies liet zien. De resultaten van de twee Amsterdamse hoofdfondsen konden beleggers niet bekoren. De negatieve stemming op de beursvloeren werd echter vooral veroorzaakt door de verrassende verlaging van de kredietrating van de Verenigde Staten door kredietbureau Fitch.

De grootste economie ter wereld is daarmee de hoogste kredietscore kwijtgeraakt. Dit betekent dat de Amerikaanse staatsobligaties in de ogen van Fitch niet meer tot de veiligste beleggingen behoren. Het is voor het eerst in meer dan tien jaar dat een van de toonaangevende ratingbureaus deze stap zet. Beleggers besloten door de ratingverlaging hun aandelenportefeuilles tegen het licht te houden.

De AEX-index noteerde in de ochtendhandel 1,1 procent in het rood op 777,80 punten. Van de 25 hoofdfondsen hield alleen AkzoNobel het hoofd nipt boven water. De MidKap zakte 1 procent tot 914,92 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs verloren tot 1,2 procent.

Personeelskosten

Wolters Kluwer zakte 1,5 procent. De informatieleverancier boekte meer omzet in de eerste zes maanden van het jaar en handhaafde zijn jaarverwachting. Analisten van de Belgische bank KBC Securities wezen echter op de gestegen personeelskosten in de eerste jaarhelft.

DSM-Firmenich daalde 1,6 procent. Het Nederlands-Zwitserse fusiebedrijf zag zoals verwacht de omzet en winst dalen in het tweede kwartaal. Het concern had eind juni al gewaarschuwd voor tegenvallende resultaten van zijn vitamine-activiteiten.

Prijsverhogingen

In de MidKap zakte koffieconcern JDE Peet's 2,7 procent. Het moederbedrijf van Douwe Egberts zag de omzet licht stijgen in de eerste jaarhelft dankzij prijsverhogingen. Het bedrijf werd wel wat voorzichtiger over de winstgevendheid dit jaar. Roestvrijstaalmaker Aperam kampte met een verkoopadvies door de Amerikaanse bank JPMorgan en verloor ook 2,7 procent.

Kunstmestproducent OCI (min 0,6 procent) kwam ook met resultaten. Het bedrijf zag de omzet meer dan halveren in het tweede kwartaal en dook in de rode cijfers. OCI kampte vooral met lagere prijzen van stikstof en methanol. Het bedrijf verwacht later dit jaar meer te kunnen zeggen over zijn eerder aangekondigde strategie-update.

De euro was 1,0985 dollar waard, tegen 1,0963 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie kostte 0,9 procent meer op 82,07 dollar. Brentolie werd 0,8 procent duurder op 85,61 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Ook toezichthouder FAA onder vuur om veiligheidsproblemen Boeing

WASHINGTON (ANP/AFP) - De Amerikaanse luchtvaartautoriteit Federal Aviation Administration (FAA) staat opnieuw in het middelpunt van kritiek vanwege veiligheidsproblemen bij luchtvaartfabrikant Boeing. Recentelijk kwamen tal van veiligheidsproblemen aan het licht bij Boeing. Volgens critici laat de FAA steken vallen in zijn toezicht op het concern.

1 uur geleden
Zuid-Korea trekt miljarden uit voor versterking chipindustrie

SEOUL (ANP/BLOOMBERG) - Zuid-Korea trekt omgerekend 6,8 miljard euro uit om de cruciale chipindustrie van het land te versterken, zegt minister van Financiën Choi Sang-mok. Het land moet wereldleider op het gebied van computerchips voor kunstmatige intelligentie (AI) worden, gaf de Zuid-Koreaanse president Yoon Suk-yeol eerder aan.

4 uur geleden
Opnieuw onrustig tijdens demonstratie bij Duitse Teslafabriek

GRÜNHEIDE (AFP/ANP) - Bij de Teslafabriek in Grünheide, iets ten oosten van Berlijn, is het opnieuw tot aanvaringen gekomen tussen demonstranten en de politie. Ook de voorbije dagen was het er onrustig.

18 uur geleden
FT: importheffingen VS voor elektrische auto's China flink omhoog

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse regering is van plan de importheffingen voor elektrische auto's afkomstig uit China flink te verhogen. Dat meldt de Britse zakenkrant Financial Times op basis van ingewijden. Nu ligt die heffing nog op 25 procent, maar volgens de bronnen gaat dat tarief omhoog naar 100 procent.

1 dag geleden
Internet Starlink-satellieten verstoord door zonnestorm

HAWTHORNE (ANP/RTR) - De satellieten van Starlink, een onderdeel van Elon Musks ruimtebedrijf SpaceX, hebben last van de geomagnetische storm die de aarde teistert. Starlink waarschuwt zaterdag voor "verminderde service" van de internetverbindingen die de satellieten verzorgen. "Ons team onderzoekt dit", meldt het bedrijf op zijn website.

1 dag geleden
Luchthavens ruziën over voeren naam 'San Francisco'

SAN FRANCISCO (ANP/AFP) - Twee luchthavens in de Amerikaanse staat Californië hebben onenigheid over het gebruik van 'San Francisco' in hun naam. San Francisco International Airport (SFO) is het niet eens met de nieuwe naam van San Francisco Bay Oakland International Airport (OAK). Volgens dat eerste vliegveld is die nieuwe naam verwarrend voor reizigers.

1 dag geleden
Bronnen: Apple en OpenAI dicht bij deal over ChatGPT op iPhones

SAN FRANCISCO (ANP/BLOOMBERG) - Apple zit dicht bij het sluiten van een overeenkomst met OpenAI over het gebruik van kunstmatige intelligentie (AI) op Apple-apparaten. Dat melden ingewijden aan persbureau Bloomberg. Als de deal rondkomt, zal OpenAI bepaalde functies van zijn populaire chatbot ChatGPT beschikbaar stellen voor onder meer iPhones.

1 dag geleden