Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Wolphaartsdijk herdenkt Ramp: 'Het grijpt me aan, maar het is mooi om samen te zijn'

Wolphaartsdijk herdenkt Ramp: 'Het grijpt me aan, maar het is mooi om samen te zijn'

WOLPHAARTSDIJK - Met zicht op witte schuimkoppen in het Veerse Meer en een loeiende wind duidelijk hoorbaar vulde zich woensdagmiddag restaurant de Meerkoet met jong en ouder voor de herdenking van de Watersnoodramp van 1953. Die kostte zeventig jaar geleden twaalf inwoners van Wolphaartsdijk en Oud-Sabbinge het leven.

Hun namen droegen kinderen uit het dorp voor bij het herdenkingsmonument op de dijk bij de Muidenweg, waar bloemen zijn gelegd. Daarvoor had burgemeester Margo Mulder van de gemeente Goes een toespraak gehouden over de gebeurtenissen in Wolphaartsdijk en Oud-Sabbinge, beide zwaar getroffen door het natuurgeweld. Ze vond het mooi om te zien dat er zoveel kinderen aanwezig waren bij de herdenking. Leerlingen van de plaatselijke basisscholen droegen ook zelfgemaakte gedichten voor, geïnspireerd op hun recente bezoek aan het Watersnoodmuseum in Ouwerkerk. “Ik hoop dat jullie vragen durven te stellen aan mensen die de Watersnoodramp hebben meegemaakt”, wendde de burgermoeder zich tot de jeugd. “Sommige mensen voelen nog steeds veel verdriet, maar erover praten kan helpen om het verdriet een plekje te geven.”

Bootje

Hans Klompe was een van de aanwezigen die de Watersnoodramp hebben meegemaakt in Wolphaartsdijk. “Bij de herdenking zit ik in stilte en laat mijn gedachten gaan”, zei hij. Het zijn dan geen prettige herinneringen die boven komen. “Ik was een jongetje van dertien jaar en we woonden aan de Kaaidijk. Ik heb mensen helpen redden met een roeibootje. Later heb ik geholpen met het werk aan de dijk, ook ‘s nachts.” Klompe is geboren en getogen in Wolphaartsdijk, maar woont inmiddels in Kamperland. “Ik vind het nog steeds verschrikkelijk om aan de Ramp terug te denken.” Toch bezoekt hij de herdenking. “Het grijpt me aan, maar ik kom hier samen met mensen van vroeger en dat vind ik er mooi aan. Ik sprak net iemand die ik al dertig jaar niet had gezien.”

Fototentoonstelling

In de Meerkoet is tot minimaal 1 maart een expositie te bekijken van foto’s uit Wolphaartsdijk, gemaakt ten tijde van de Watersnoordamp. De tentoonstelling, ingericht door Jan Murre van Vereniging Gemeenschap Wolfaartsdijk, is vrij te bezichtigen tijdens de openingstijden van de Meerkoet.

Meer uit Beveland

Mijlpaal: Sawasdee verscheept 100e container voor ontwikkelingshulp

DRIEWEGEN - De Zeeuwse Stichting Sawasdee heeft maandagochtend vanuit Driewegen haar 99e en 100e zeecontainer verscheept met hulpgoederen voor schoolprojecten in Cambodja. 

1 uur geleden
Extra veel mode en lifestyle in Goes tijdens Vriendinnendag

GOES - Vriendinnendag gaf de koopzondag in Goes zondag extra allure. 

2 uur geleden
Op de werkvloer bij de keurslager: 'Dat je als slager 70, 80 uur werkt, is achterhaald'

GOES - Op de werkvloer van de slagerij vond Cees Mol het als jongen soms maar vies ruiken, herinnert hij zich lachend zijn eerste schreden in de slagerswereld. Al gauw rook hij daardoorheen en raakte in de zaak van zijn ouders gefascineerd door het ambacht. “Het is zó veelzijdig”, verklaart Mol. Sinds zijn zestiende werkt hij in deze branche en nu heeft hij al jaren een eigen keurslagerij. “Ik heb nooit iets anders willen doen.”

8 uur geleden
Gids Dick Houthuijs brengt zijn liefde voor bomen graag over op anderen

GOES - IVN-natuurgids en bomenfanaat Dick Houthuijs geeft al jaren rondleidingen. Hij vertelt zijn toehoorders met liefde en de nodige kwinkslagen over bomen en ander groen. Zoals onlangs, toen hij de deelnemers van de poëziewedstrijd ‘Bomen en natuur in Goes’ meenam voor een rondje over de vest. 

1 dag geleden
Goes Gezien, door Arends oog: Een rondje bier (1)

Zijn rubriek ‘Goes Gezien’ wijdt Arend van der Wel deze keer aan bier:

1 dag geleden
Zeeland stuurt brandbrief naar minister over zoet water

GOES - De Zeeuwse gemeenten en waterschap Scheldestromen vragen het Rijk in een brandbrief om meer geld om de beschikbaarheid van zoet water te verbeteren. ‘Minister Mark Harbers van Infrastructuur en Waterstaat stelt dat acceptatie van verzilting onvermijdelijk is en dat baart Zeeland grote zorgen’, schrijven de overheden vrijdag in hun brief. ‘Verzilting beïnvloedt indirect de leefbaarheid van het Zeeuwse platteland en maakt de toekomst van onze provincie onzeker.’

2 dagen geleden
Kinderkunstweek op Schengehof met kunstenaars uit eigen dorp

‘s-HEER ARENDSKERKE - Leerlingen van basisschool Schengehof in ‘s-Heer Arendskerke doen, in het kader van de Kinderkunstweek, allerlei culturele, educatieve activiteiten. De school deed eerder mee aan de week, bijzonder dit jaar is de samenwerking met kunstenaars uit het dorp. Zo konden leerlingen in het naastgelegen atelier van Barre en Maureen Verkerke onder andere een kaars en glassieraad maken, een workshop fotografie volgen en leren over verschillende schildertechnieken.

3 dagen geleden