Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Wolphaartsdijk herdenkt Ramp: 'Het grijpt me aan, maar het is mooi om samen te zijn'

Wolphaartsdijk herdenkt Ramp: 'Het grijpt me aan, maar het is mooi om samen te zijn'

WOLPHAARTSDIJK - Met zicht op witte schuimkoppen in het Veerse Meer en een loeiende wind duidelijk hoorbaar vulde zich woensdagmiddag restaurant de Meerkoet met jong en ouder voor de herdenking van de Watersnoodramp van 1953. Die kostte zeventig jaar geleden twaalf inwoners van Wolphaartsdijk en Oud-Sabbinge het leven.

Hun namen droegen kinderen uit het dorp voor bij het herdenkingsmonument op de dijk bij de Muidenweg, waar bloemen zijn gelegd. Daarvoor had burgemeester Margo Mulder van de gemeente Goes een toespraak gehouden over de gebeurtenissen in Wolphaartsdijk en Oud-Sabbinge, beide zwaar getroffen door het natuurgeweld. Ze vond het mooi om te zien dat er zoveel kinderen aanwezig waren bij de herdenking. Leerlingen van de plaatselijke basisscholen droegen ook zelfgemaakte gedichten voor, geïnspireerd op hun recente bezoek aan het Watersnoodmuseum in Ouwerkerk. “Ik hoop dat jullie vragen durven te stellen aan mensen die de Watersnoodramp hebben meegemaakt”, wendde de burgermoeder zich tot de jeugd. “Sommige mensen voelen nog steeds veel verdriet, maar erover praten kan helpen om het verdriet een plekje te geven.”

Bootje

Hans Klompe was een van de aanwezigen die de Watersnoodramp hebben meegemaakt in Wolphaartsdijk. “Bij de herdenking zit ik in stilte en laat mijn gedachten gaan”, zei hij. Het zijn dan geen prettige herinneringen die boven komen. “Ik was een jongetje van dertien jaar en we woonden aan de Kaaidijk. Ik heb mensen helpen redden met een roeibootje. Later heb ik geholpen met het werk aan de dijk, ook ‘s nachts.” Klompe is geboren en getogen in Wolphaartsdijk, maar woont inmiddels in Kamperland. “Ik vind het nog steeds verschrikkelijk om aan de Ramp terug te denken.” Toch bezoekt hij de herdenking. “Het grijpt me aan, maar ik kom hier samen met mensen van vroeger en dat vind ik er mooi aan. Ik sprak net iemand die ik al dertig jaar niet had gezien.”

Fototentoonstelling

In de Meerkoet is tot minimaal 1 maart een expositie te bekijken van foto’s uit Wolphaartsdijk, gemaakt ten tijde van de Watersnoordamp. De tentoonstelling, ingericht door Jan Murre van Vereniging Gemeenschap Wolfaartsdijk, is vrij te bezichtigen tijdens de openingstijden van de Meerkoet.

Meer uit Beveland

Fietster valt van fiets en raakt bewusteloos in Ellewoutsdijk

ELLEWOUTSDIJK - Een vrouw is zondagmiddag gewond geraakt nadat zij met haar fiets in de polder bij Ellewoutsdijk ten val was gekomen.

17 uur geleden
Busje en motor botsen in Wilhelminadorp: Ambulance rukt uit voor motorrijder

WILHELMINADORP - Een motorrijder is door ambulancemedewerkers nagekeken nadat hij vanmorgen betrokken was bij een ongeval. Een motor en een busje kwamen met elkaar in botsing.

20 uur geleden
Wie wint Zeeland Refinery Cultuurprijs 2024?

HEINKENSZAND - Met ingang van 2024 gaat de Culturele Raad Borsele de Zeeland Refinery Cultuurprijs niet tweejaarlijks maar jaarlijks toekennen. 

22 uur geleden
Aan de keukentafel met Helen en Greg Bihi-Zenou

Van 'hoi' naar huwelijk en van lunchroom HoneyPie naar buitenspeelplaats Hof Poppendamme. Aan de keukentafel met Helen en Greg Bihi-Zenou, horecaondernemers die elke drie jaar de kriebels krijgen. Greg: 'Dit hebben we onder de knie, wat kunnen we nog meer doen?'

1 dag geleden
Man (58) ramt politiebureau Goes

GOES - De politie heeft vrijdag een 58-jarige man aangehouden nadat hij het politiebureau in Goes ramde. De man is naar Torentijd gebracht.

2 dagen geleden
Vlaketunnel twee avonden en nachten dicht

VLAKE - Rijkswaterstaat voert in juni onderhoud uit aan de Vlaketunnel van de snelweg A58 bij Vlake. Daarom is de Vlaketunnel in beide richtingen afgesloten, telkens van 21.00 uur tot 5.00 uur, van maandag 24 juni tot dinsdag 25 juni en van dinsdag 25 juni tot woensdag 26 juni.Het verkeer wordt omgeleid over de N289. Weggebruikers dienen rekening te houden met langere reistijd.

2 dagen geleden
Dorpshuis Baarland is volgend voorjaar 'rigoureus vernieuwd'

BAARLAND - Al sinds ze bijna drie jaar geleden beheerder van The Cameronian werd, heeft Heidi Joosse het dorpshuis in Baarland in haar hoofd vernieuwd. Nu komt die wens dichtbij, want de gemeenteraad van Borsele bespreekt donderdag (20 juni) de investering van 525.000 euro om het dorpshuis te renoveren en verduurzamen. "Ik heb er heel veel zin in om volgend voorjaar te werken in een vernieuwd dorpshuis", zegt Joosse.

2 dagen geleden