Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Wolk Saharastof onderweg naar Nederland

Wolk Saharastof onderweg naar Nederland

THOLEN - Morgen trekt een flinke wolk Saharastof over het land. Het stof zit hoog in de lucht en behalve een rodere zonsondergang en een waas in de lucht zullen we niet veel van het stof merken. In de nacht naar donderdag kan het af en toe regenen en daarmee kan het stof naar beneden komen. Donderdagochtend zullen veel auto’s vies zijn.

Een flinke wolk Saharastof is onderweg naar Nederland. Momenteel ligt de wolk boven Spanje en de zuidelijke helft van Frankrijk. De wolk trekt langzaam noordwaarts en zal komende nacht ons land bereiken.

Morgen zijn er flinke zonnige perioden. Vooral over het westen trekken ook enkele wolkenvelden en op een lokaal buitje na blijft het droog. De zonsopkomst kan door het stof al rodere kleuren tonen, maar de concentratie zal gedurende de dag verder toenemen en de kans op extra warme kleuren is bij zonsondergang nog groter.

Iets minder zacht

Het Saharastof zal de zon overdag niet geheel tegenhouden, maar maakt de zon wel iets minder fel. Ook de lucht is minder blauw en de waas van het stof lijkt een beetje op dat van sluierbewolking. Saharastof bestaat uit hele kleine zandkorreltjes en kunnen door de afschermende werking zelfs zorgen dat de temperatuur één of twee graden lager uitvalt dan volgens de berekeningen van weermodellen. Als de temperatuur woensdag wat lager uitvalt is dat buiten niet echt te merken. Het is dan erg zacht met 14 tot 18 graden en mogelijk wordt het lokaal 19 graden. Ook als de temperatuur lager uitvalt is het nog steeds zachter dan de voorgaande dagen.

Vieze auto’s

Woensdagavond en in de nacht naar donderdag kan het vanuit het westen tijdelijk regenen. Met de regen komt stof naar beneden. Donderdagochtend trekt de regen weg en wordt het droog. Op auto’s, fietsen en ramen wordt dan een stoffig laagje zichtbaar. Donderdag zal de stofwolk geleidelijk boven ons land verdwijnen en ligt de dagen daarna voornamelijk boven het zuiden van Europa. Je kunt dus veilig je auto wassen zonder dat deze direct weer onder het stof komt te zitten.

Meeste stof alleen hoog in de lucht

Behalve het stof dat met de regen naar beneden komt hoeven we verder geen overlast van het stof te verwachten. Dit is wel anders in het noorden van Afrika en in Spanje. Daar is de lucht ook bij het aardoppervlak gevuld met stof. Op sommige plaatsen is de lucht oranjebruin door het stof. In mindere mate is de lucht in Frankijk ook stoffig.

Meer uit Tholen

Aan de keukentafel met Jan Elenbaas: 'Stilzitten is geen optie' [AAN DE KEUKENTAFEL]

Ondernemers zijn vaak dag en nacht bezig met hun onderneming. Maar wat drijft hen? Wat is hun motivatie? En waar liggen zij 's nachts van wakker? In 'Aan de keukentafel met...' gaan we met hen in gesprek en gaan we op zoek naar het bijzondere verhaal dat zij te vertellen hebben. Deze week: Jan Elenbaas.

3 minuten geleden
Tholen mag woonwagenkamp langer handhaven met camera's, oordeelt de rechter

THOLEN - De gemeente Tholen mag langer cameratoezicht handhaven op het woonwagenkamp aan de Oudelandsedijk. Dat is besloten door de rechtbank Zeeland-West-Brabant. Twee huurders op het kamp vermoeden dat de camera's worden ingezet voor politieonderzoek en willen dat ze worden weggehaald.

22 uur geleden
Aangepaste tekst artikel 1 van de grondwet nu ook in het stadhuis

THOLEN - Burgemeester Marleen Sijbers en wethouder Corniel van Leeuwen hebben op donderdagavond een nieuwe plaquette onthuld in het stadhuis. Op de plaquette staat de aangepaste tekst van artikel 1 van de Grondwet. Vanaf dit jaar zijn handicap en seksuele gerichtheid toegevoegd aan de discriminatiegronden. 

1 dag geleden
Kleine brand op woonboot bij Bergse Diepsluis in Tholen

THOLEN - De brandweer van Tholen is vrijdagmiddag uitgerukt vanwege een kleine brand op een woonboot bij de Bergse Diepsluis. Het brandje was begonnen tijdens de betimmering van een uitlaatpijp.

1 dag geleden
Na 2365 bierflessen staat het Thoolse huis van Rien (65) nog steeds niet vol [FOTOALBUM]

THOLEN -  Achter de deuren van een knus Zeeuws huisje in Tholen schuilt een unieke verzameling van 2365 bierflessen. Al sinds 1981 houdt Rien de Waal (65) zich bezig met het uitbreiden van deze collectie. In augustus van dit jaar werd zijn wereld gemarkeerd door het verlies van zijn vrouw Corry. Nu ook zijn drie kinderen het huis uit zijn, wil Rien zijn speciale verzameling en de verhalen erachter delen met de rest van de wereld.

1 dag geleden
Vijfhuize (46) is de beste Zeeuwse amateurscheids: 'Ik fluit graag derby's'

THOLEN - Frans Vijfhuize (46) uit Tholen begon zijn voetbalcarrière als jonge rechtsback bij de Tholense Boys. 'Fransje zijlijn', was zijn bijnaam als voetballer. Nu, ruim dertig jaar later, mag hij zich een jaar lang de beste amateurscheidsrechter van Zeeland noemen. “Ik fluit graag derby's. Daar loop ik niet zomaar van weg."

2 dagen geleden
Zo'n 300 bomen en 40.000 struiken gaan deze weken de Thoolse grond in

THOLEN - De gemeente Tholen zet de komende weken groots in op vergroening. Ongeveer 300 bomen en 40.000 struiken en vaste planten zullen op diverse locaties in verschillende kernen worden geplant. De eerste stap is vorige week gezet bij de Binnenkamer in Tholen.

2 dagen geleden