Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Woedende Oostenrijkse kanselier op matje

Woedende Oostenrijkse kanselier op matje

WENEN (ANP/DPA) - Een geërgerde Oostenrijkse bondskanselier Sebastian Kurz moest woensdag verschijnen voor een speciale onderzoekscommissie van het parlement. De commissie probeert te achterhalen in hoeverre de vorige regering van Kurz corrupt was.

Kurz (33) maakte er geen geheim van dat hij het maar niets vond dat hij moest getuigen. De oppositie in het parlement benaderde hem uiterst kritisch over zijn rol in de zogenoemde Ibiza-affaire.

De toenmalige coalitiepartner van Kurz, de rechts-populistische FPÖ, veroorzaakte vorig jaar een schandaal toen bleek dat FPÖ-leider Heinz-Christian Strache vatbaar bleek voor omkoping. Een stiekem opgenomen video op het vakantie-eiland Ibiza legde dat onomstotelijk vast. De rechtse regeringscoalitie barstte uit elkaar en het kwam tot vervroegde verkiezingen.

Oppositie legt vuur aan de schenen

Nu de FPÖ in de oppositie zit, grijpt deze partij elke kans aan om Kurz, leider van de christendemocratische ÖVP, bij de affaire te betrekken. Maar ook andere oppositiepartijen legden hem het vuur na aan de schenen.

De ÖVP-voorman reageerde verbolgen op vragen of bedrijven door een donatie invloed kunnen uitoefenen. Het komt natuurlijk voor dat een sponsor van de ÖVP meteen ook zijn mening geeft, aldus Kurz. Maar dit betekent niet dat een donor enige invloed krijgt. "Als een donor iets van ons verlangt, zou ik hem bij de deur eruit slaan." Hij verzekerde absoluut niet omkoopbaar te zijn.

Meer uit Buitenland

Armenië vraagt om Europese hulp bij opvang van vluchtelingen

JEREVAN (ANP/AFP) - Armenië heeft de Europese Unie om hulp gevraagd bij het opvangen van de inwoners die zijn gevlucht uit Nagorno-Karabach. Dat meldt de persdienst van de Italiaanse premier Giorgia Meloni. In enkele dagen tijd zijn meer dan 100.000 inwoners van Nagorno-Karabach, een enclave in Azerbeidzjan met overwegend etnische Armeniërs, naar het moederland gevlucht.

4 minuten geleden
Medvedev: in toekomst meer Oekraïense gebieden bij Rusland

MOSKOU (ANP/AFP) - De vicevoorzitter van de Russische veiligheidsraad en oud-president Dmitri Medvedev zegt dat Rusland in de toekomst mogelijk nog meer Oekraïense regio's gaat annexeren. Hij doet de uitspraken terwijl in Rusland gevierd wordt dat het land een jaar geleden vier Oekraïense gebieden claimde.

6 minuten geleden
Italiaanse kustwacht redt 177 mensen van brandende ferry

ROME (ANP/RTR) - De Italiaanse kustwacht heeft 177 mensen gered van een ferry waarop brand was uitgebroken. De ferry was onderweg van het eiland Lampedusa naar Porto Empedocle in Sicilië, en had onder meer 83 migranten aan boord.

2 uur geleden
Paus versterkt greep op kerk met 21 nieuwe kardinalen

VATICAANSTAD (ANP/AFP/RTR) - Paus Franciscus heeft 21 kardinalen aangesteld die in de toekomst kunnen deelnemen aan de verkiezing van een nieuwe paus. Van de 137 kardinalen die in het geval van het aftreden of overlijden van Franciscus kunnen stemmen over een opvolger, heeft hij er nu al 99 benoemd.

3 uur geleden
VN: meer dan 100.000 mensen vertrokken uit Nagorno-Karabach

JEREVAN (ANP/AFP/RTR) - Sinds de inval van Azerbeidzjan in Nagorno-Karabach zijn volgens de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR al meer dan 100.000 mensen vertrokken uit de enclave. Daarmee is een groot deel van de oorspronkelijke bevolking weg uit het gebied. Tot voor kort woonden er zo'n 120.000 voornamelijk etnische Armeniërs in het betwiste stuk land.

4 uur geleden
Zelensky smeedt nieuwe alliantie om wapens in Oekraïne produceren

KYIV (ANP/AFP) - Op een conferentie van de defensie-industrie in Kyiv heeft de Oekraïense president Volodymyr Zelensky de oprichting aangekondigd van een nieuwe alliantie van landen en bedrijven met als gezamenlijk doel meer wapens in Oekraïne zelf te produceren. Dertien prominente bedrijven hebben zich volgens de president al bij de alliantie aangesloten.

4 uur geleden
Russische drones vlogen mogelijk door Roemeens luchtruim

BOEKAREST (ANP/AFP) - Roemenië meldt dat tijdens een Russische droneaanval op de Oekraïense graaninfrastructuur de projectielen mogelijk het luchtruim van het land hebben doorkruist. Het Roemeense radarsysteem ving in de nacht van vrijdag op zaterdag signalen op nabij de stad Galați, niet ver van het drielandenpunt met Moldavië en Oekraïne. Inwoners van de regio werden aangeraden om te schuilen.

5 uur geleden