Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

'Wit-Russische protestleider Maria Kolesnikova weggevoerd'

'Wit-Russische protestleider Maria Kolesnikova weggevoerd'

MINSK (ANP/RTR) - Onbekenden hebben de Wit-Russische protestleider Maria Kolesnikova maandag in het centrum van Minsk opgepakt en haar weggevoerd in een minibus. Een ooggetuige zei dat tegen de Wit-Russische nieuwssite Tut.By.

Bondgenoten van Kolesnikova zeiden dat ze het bericht aan het controleren waren. De politie in Minsk zegt ook berichten te onderzoeken dat ze zou zijn ontvoerd, meldde het persbureau RIA. Ze hebben haar in elk geval niet aangehouden, aldus de politie.

Het incident zou zijn gebeurd vlakbij het Nationaal Kunstmuseum. Woordvoerder van de oppositionele Coördinatieraad, Anton Rodnenkov, vertelde Tut.By dat Kolesnikova alleen in het stadscentrum was voor zaken. Ze zou haar telefoon niet meer beantwoorden sinds het incident. Later was ook Rodnenkov niet meer bereikbaar.

Protesteren

In de Wit-Russische hoofdstad Minsk zijn zondag weer tienduizenden demonstranten de straat op gegaan om te protesteren tegen het autoritaire regime van president Aleksandr Loekasjenko. Volgens de autoriteiten zijn daarbij 633 mensen opgepakt.

Achtergrond van de protesten zijn de presidentsverkiezingen van meer dan vier weken geleden. Loekasjenko had zichzelf toen tot winnaar uitgeroepen met 80,1 procent van de stemmen. De oppositie beschouwt Svetlana Tichanovskaja echter als de echte winnaar.

Vreedzame machtsoverdracht

De 38-jarige Kolesnikova is een van de belangrijkste oppositieleden die zich verzetten tegen het omstreden staatshoofd Loekasjenko. Sommige collega's van de Coördinatieraad waren eerder al gearresteerd of gedwongen te vertrekken. De Coördinatieraad beoogt een vreedzame machtsoverdracht in het voormalige Sovjetland.

Kolesnikova liet zich herhaaldelijk zien bij de protesten en werd toegejuicht door de demonstranten. Ook zondag liep ze mee met de grote demonstratie in Minsk.

Oppositieleidster Svetlana Tichanovskaja vluchtte na de verkiezingen naar EU-land Litouwen, waar ze momenteel in ballingschap verblijft. Tichanovskaja zei dat de mogelijke ontvoering van Kolesnikova een poging lijkt van de autoriteiten om de Coördinatieraad te laten ontsporen en zijn leden te intimideren.

Meer uit Buitenland

Vier vermiste kinderen na crash in Colombia levend gevonden

BOGOTA (ANP/RTR) - De vier kinderen die op 1 mei crashten met een vliegtuig in het Amazonewoud in Colombia zijn vrijdag gevonden. Alle vier zijn nog in leven. Dat bevestigen militaire autoriteiten aan Colombiaanse media.

39 minuten geleden
Boris Johnson treedt af als parlementslid om partygate-onderzoek

LONDEN (ANP) - De Britse oud-premier Boris Johnson treedt af als lid van het Lagerhuis om een onderzoek naar het zogenoemde partygate-schandaal. Volgens Britse media heeft hij zijn zetel voor het district Uxbridge and South Ruislip per direct ingeleverd. Johnson zegt in een verklaring dat hij de resultaten van een parlementair onderzoek heeft ontvangen en dat die onderzoekscommissie hem uit het parlement probeerde te duwen.

5 uur geleden
Vrijgegeven stukken: Trump verdacht van 37 misdrijven

WASHINGTON (ANP/RTR/AFP) - Donald Trump wordt verdacht van 37 misdrijven. Dat blijkt uit rechtbankstukken die openbaar zijn gemaakt. De oud-president van de VS wordt onder meer verdacht van het achterhouden van documenten en het tegenwerken van een strafrechtelijk onderzoek.

6 uur geleden
Advocaten in Trumps strafzaak rond geheime documenten stappen op

WASHINGTON (ANP/RTR) - Twee advocaten die de Amerikaanse oud-president Donald Trump bijstonden in zijn federale strafzaak, zijn teruggetreden. Jim Trusty en John Rowley zeggen zelf te zijn opgestapt. Ze verdedigen hem ook niet meer in de zaak rond de bestorming van het Capitool, op 6 januari 2021.

8 uur geleden
Poetin: Oekraïens offensief is begonnen, maar onsuccesvol

MOSKOU (ANP/RTR) - Niet alleen internationale media en waarnemers stellen dat Oekraïne is begonnen met het langverwachte offensief, dat denkt ook de Russische president Vladimir Poetin. Hij zegt dat de aanval nog niet succesvol is en dat de Oekraïners nog geen van hun doelen hebben bereikt.

9 uur geleden
VN: onafhankelijk onderzoek naar doorbraak Kachovka-dam nodig

GENÈVE (ANP/DPA) - Er is eerst meer onderzoek nodig rond het instorten van de Kachovka-dam in het zuiden van Oekraïne om vast te stellen wat er is gebeurd. "De omstandigheden van het incident zijn vooralsnog te onduidelijk", stelt woordvoerder Jeremy Laurence van het mensenrechtenbureau van de Verenigde Naties OHCHR. Volgens de woordvoerder is het nog te vroeg om te spreken van een oorlogsmisdaad.

9 uur geleden
Berlusconi terug in het ziekenhuis voor controles

MILAAN (ANP) - De Italiaanse oud-premier Silvio Berlusconi is vrijdag weer opgenomen in het ziekenhuis. Zijn dokters zeggen tegen Italiaanse media dat het om controles gaat vanwege zijn chronische leukemie. De controles zijn weliswaar enkele dagen naar voren gehaald, maar er zou volgens dokters en partijgenoten geen reden zijn voor paniek.

10 uur geleden