Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Wit-Russische oppositie neemt Sacharovprijs in ontvangst

Wit-Russische oppositie neemt Sacharovprijs in ontvangst

BRUSSEL (ANP) - Negen leden van de Wit-Russische oppositie, onder wie aanvoerster Svetlana Tichanovskaja, hebben de Sacharovprijs voor de vrijheid van denken van het Europees Parlement in ontvangst genomen in Brussel. Ze droegen de vlag van hun land bij zich en werden luid toegeklapt door de wegens coronamaatregelen kleine groep Europarlementariërs die op de plenaire zitting aanwezig was.

Oppositieleidster Tichanovskaja bedankte voor "jullie solidariteit" en zei: "Elke Wit-Rus die deelneemt aan de vreedzame protesten tegen geweld en wetteloosheid is een held." Ze zei dit jaar nog één wens te hebben: "Ik wil dat elke Wit-Rus die nu in de gevangenis zit of is gedwongen het land te ontvluchten naar huis kan." Tichanovskaja week zelf twee dagen na de volgens zittend president Aleksandr Loekasjenko door hemzelf gewonnen verkiezingen in augustus uit naar buurland Litouwen.

De prijs werd in oktober toegekend aan de tien leden van de zogenoemde Coördinatieraad, het "initiatief van moedige vrouwen", aldus parlementsvoorzitter David Sassoli. Alleen Nobelprijswinnares Svetlana Aleksijevitsj kon niet naar de uitreiking komen.

Tichanovskaja sprak in Brussel ook met EU-buitenlandchef Josep Borrell over de situatie in het land.

Het EU-parlement stelde de mensenrechtenprijs, waaraan 50.000 euro is verbonden, in 1988 in. De Sacharovprijs is vernoemd naar Sovjetdissident en Nobelprijswinnaar Andrej Sacharov. Vorig jaar ging de prijs naar de Oeigoerse econoom en mensenrechtenactivist Ilham Tohti. Nelson Mandela was een van de eerdere winnaars.

Meer uit Buitenland

Ook volgende toetredingsstap Oekraïne stevent af op nee Hongarije

BRUSSEL (ANP) - Ook de volgende stap voor Oekraïne op weg naar het lidmaatschap van de Europese Unie dreigt op weerstand van Hongarije te stuiten. De regering van premier Viktor Orbán is de enige die nog grote bezwaren maakt tegen het plan van de EU voor de toetredingsonderhandelingen met Oekraïne, zeggen EU-bronnen.

41 minuten geleden
Opnieuw vulkaanuitbarsting op IJslands schiereiland Reykjanes

GRINDAVIK (ANP) - Mensen hebben in delen van IJsland hun woning moeten verlaten omdat er een vulkaanuitbarsting dreigde. Er werd activiteit gemeten rond de Sundhnúkskraters, niet ver van de hoofdstad Reykjavik, meldt de publieke omroep RUV. Ook de beroemde toeristische attractie Blue Lagoon is ontruimd. Korte tijd later volgde inderdaad een uitbarsting.

1 uur geleden
Israël: 75 procent van bufferzone tussen Gaza en Egypte in handen

JERUZALEM (ANP/RTR) - De Israëlische strijdkrachten (IDF) hebben 75 procent van de bufferzone tussen Egypte en Gaza in handen, meldt de Nationale Veiligheidsadviseur van Israël. Hij zegt dat Israël uiteindelijk de volledige controle krijgt over deze zogeheten Philadelphi-corridor.

1 uur geleden
Palestijnen hebben geen indicatie dat grens Rafah snel opengaat

RAFAH (ANP) - De minister van Gezondheid Majed Abu Ramadan van de Palestijnse Autoriteit zegt geen indicatie te hebben dat de grensovergang bij Rafah snel weer open kan. De overgang sloot ruim drie weken geleden, toen Israël een offensief in de stad Rafah begon en de controle over de grenspost overnam.

2 uur geleden
Hoogste temperatuur ooit in India: 52,3 graden

NEW DELHI (ANP) - In de Indiase hoofdstad New Delhi is de temperatuur gestegen naar 52,3 graden, meldt het India Meteorological Department (IMD). Dat is de hoogste temperatuur die ooit gemeten is in het land.

3 uur geleden
Ngo's Georgië gaan zich niet houden aan buitenlandse-agentenwet

TBILISI (ANP/AFP) - Ongeveer tweehonderd Georgische ngo's zeggen dat ze zich niet zullen houden aan de controversiële buitenlandse-agentenwet. Zij stellen in een gezamenlijke verklaring dat de "Russische wet" niet in Georgië zal werken en dat "niemand zal gehoorzamen".

4 uur geleden
Huiszoeking bij medewerker van FVD-Europarlementariër De Graaff

BRUSSEL (ANP) - De Belgische politie heeft een huiszoeking gedaan in het kantoor van een medewerker van FVD-Europarlementariër Marcel de Graaff. Ook zijn Brusselse woning en zijn kantoor in Straatsburg zijn doorzocht. De politie was op zoek naar bewijs voor beïnvloeding door Rusland en het verspreiden van Russische propaganda via het nieuwsplatform Voice of Europe.

5 uur geleden