Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Wit-Russische oppositie neemt Sacharovprijs in ontvangst

Wit-Russische oppositie neemt Sacharovprijs in ontvangst

BRUSSEL (ANP) - Negen leden van de Wit-Russische oppositie, onder wie aanvoerster Svetlana Tichanovskaja, hebben de Sacharovprijs voor de vrijheid van denken van het Europees Parlement in ontvangst genomen in Brussel. Ze droegen de vlag van hun land bij zich en werden luid toegeklapt door de wegens coronamaatregelen kleine groep Europarlementariërs die op de plenaire zitting aanwezig was.

Oppositieleidster Tichanovskaja bedankte voor "jullie solidariteit" en zei: "Elke Wit-Rus die deelneemt aan de vreedzame protesten tegen geweld en wetteloosheid is een held." Ze zei dit jaar nog één wens te hebben: "Ik wil dat elke Wit-Rus die nu in de gevangenis zit of is gedwongen het land te ontvluchten naar huis kan." Tichanovskaja week zelf twee dagen na de volgens zittend president Aleksandr Loekasjenko door hemzelf gewonnen verkiezingen in augustus uit naar buurland Litouwen.

De prijs werd in oktober toegekend aan de tien leden van de zogenoemde Coördinatieraad, het "initiatief van moedige vrouwen", aldus parlementsvoorzitter David Sassoli. Alleen Nobelprijswinnares Svetlana Aleksijevitsj kon niet naar de uitreiking komen.

Tichanovskaja sprak in Brussel ook met EU-buitenlandchef Josep Borrell over de situatie in het land.

Het EU-parlement stelde de mensenrechtenprijs, waaraan 50.000 euro is verbonden, in 1988 in. De Sacharovprijs is vernoemd naar Sovjetdissident en Nobelprijswinnaar Andrej Sacharov. Vorig jaar ging de prijs naar de Oeigoerse econoom en mensenrechtenactivist Ilham Tohti. Nelson Mandela was een van de eerdere winnaars.

Meer uit Buitenland

Tientallen doden door brand in migrantenopvang Mexico

CIUDAD JUÁREZ (ANP/AFP/RTR) - Een brand in een migrantencentrum in Mexico heeft ongeveer veertig mensen het leven gekost. In de opvang, vlak bij de grens met de Verenigde Staten, zaten bijna zeventig mannen uit Centraal- en Zuid-Amerika, aldus de autoriteiten.

25 minuten geleden
EU eens over aanpak 'economische chantage' door landen als China

BRUSSEL (ANP) - De Europese Unie moet kunnen terugslaan als landen als China en Rusland lidstaten onder druk zetten door bijvoorbeeld hun handel af te knijpen, zijn EU-landen en het Europees Parlement overeengekomen. De nieuwe wapens tegen "economische chantage" zijn eerst en vooral bedoeld zodat andere mogendheden zulke praktijken uit hun hoofd zetten.

1 uur geleden
Belarus wil zichzelf beschermen met opslag Russische kernwapens

MINSK (ANP/RTR) - Belarus zegt tactische kernwapens van Rusland te gaan huisvesten omdat het zichzelf daarmee wil beschermen voor het Westen. Het land voelt zich naar eigen zeggen tot de samenwerking gedwongen vanwege de economische en politieke druk die het de afgelopen 2,5 jaar heeft ervaren van de Verenigde Staten, NAVO-lidstaten en de Europese Unie.

2 uur geleden
Frankrijk zet 13.000 agenten in op nieuwe protestdag

PARIJS (ANP/RTR/DPA) - De Franse regering zet dinsdag 13.000 agenten in vanwege de protestdag die wordt gehouden tegen de pensioenplannen. Dat is het grootste aantal sinds het uitbreken van de demonstraties, aldus binnenlandminister Gérald Darmanin. Ongeveer 5500 agenten zijn actief in Parijs.

3 uur geleden
Onderzoekers tonen aan: minder huismussen in tuin met pesticiden

BRIGHTON (ANP) - Huismussen zijn minder te vinden in tuinen waarin pesticiden worden gebruikt. Over het algemeen ging het om zo'n 12 procent minder huismussen in tuinen met pesticiden, zien onderzoekers van de University of Sussex in het Verenigd Koninkrijk.

4 uur geleden
Amnesty: Westen heeft dubbele standaard voor mensenrechten

LONDEN (ANP/DPA) - Westerse landen houden er twee standaarden op na als het gaat om de schending van mensenrechten in de wereld, vindt Amnesty International. "De krachtige westerse reactie op de Russische invasie in Oekraïne staat in schril contrast met het gebrek aan actie als het gaat om schendingen door bondgenoten in landen als Israël, Saudi-Arabië en Egypte", schrijft de mensenrechtenorganisatie in haar jaarverslag.

7 uur geleden
Kapot ruimteschip keert zonder bemanning terug van ISS naar aarde

BAJKONOER (ANP) - Een ruimtevaartuig dat vorig jaar beschadigd raakte door de inslag van wat ruimtegruis, keert dinsdag terug van het internationale ruimtestation ISS naar de aarde. Aan boord zitten geen bemanningsleden. De ruimtevaarders die met het vaartuig hadden moeten terugkeren, blijven een halfjaar langer in het ISS en gaan dan met vervangend vervoer terug.

9 uur geleden