Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Wit-Rusland pakt weer meer dan 300 demonstranten op

Wit-Rusland pakt weer meer dan 300 demonstranten op

MINSK (ANP/RTR) - De Wit-Russische politie heeft zondag meer dan driehonderd personen opgepakt die deelnamen aan protestmarsen tegen de autoritaire leider Aleksandr Loekasjenko. Dat meldden de autoriteiten later op de dag. Vorige week was er een gelijk aantal arrestanten. Nog altijd gaat de oppositie in Wit-Rusland wekelijks de straat op om zijn onvrede te uiten over het Loekasjenko-regime.

Het Wesna Human Rights Center vermeldde aanvankelijk de namen van meer dan 230 arrestanten. De zondagse protesten die sinds half augustus gaande zijn, leiden regelmatig tot massa-arrestaties. De presidentsverkiezingen van 9 augustus werden door Loekasjenko gewonnen, maar volgens de oppositie was er fraude in het spel.

Zondag vonden er meer dan 120 protestmarsen plaats in de hoofdstad Minsk en tal van andere plaatsen. De omvang van de protesten varieerde van enkele tientallen tot honderden deelnemers, aldus lokale media. Sinds augustus zijn er volgens de oppositie meer dan 30.000 personen opgepakt.

President Loekasjenko is al 26 jaar aan de macht in de voormalige Sovjetrepubliek met 9,5 miljoen inwoners. De Europese Unie heeft bezwaar gemaakt tegen het verloop van de verkiezingen in augustus en het harde optreden tegen de oppositie. De EU stelde al sancties in tegen een vijftigtal regeringsfunctionarissen. Zij mogen de EU niet meer in en hun tegoeden bij Europese banken zijn bevroren.

Meer uit Buitenland

Bluswerkzaamheden beursgebouw Kopenhagen duren nog zeker een dag

KOPENHAGEN (ANP/RTR) - De brand in het historische beursgebouw in Kopenhagen is nog steeds niet volledig geblust. De bluswerkzaamheden gaan door en duren naar verwachting nog zeker 24 uur, meldt de brandweer donderdagochtend.

26 minuten geleden
Arrestaties in Duitsland om sabotageplan tegen steun Oekraïne

BERLIJN (ANP) - De Duitse autoriteiten hebben twee verdachten opgepakt op verdenking van het voorbereiden van sabotageacties. De twee hebben zowel de Duitse als de Russische nationaliteit en zouden voor een buitenlandse inlichtingendienst werken.

51 minuten geleden
Trump bespreekt oorlogen met Poolse president

NEW YORK (ANP/AFP/DPA) - De Amerikaanse oud-president Donald Trump heeft in New York het Poolse staatshoofd Andrzej Duda ontvangen. Trump deelde beelden van de ontmoeting op zijn platform Truth Social en prees de president uitbundig.

1 uur geleden
Indonesië evacueert duizenden mensen na vulkaanuitbarsting

JAKARTA (ANP/AFP/DPA) - De Indonesische autoriteiten evacueren duizenden mensen na meerdere uitbarstingen van de vulkaan Ruang. Er is een tsunamiwaarschuwing afgegeven en de internationale luchthaven van Manado is gesloten.

1 uur geleden
NYT: Israël rekende niet op grote vergeldingsactie Iran

WASHINGTON (ANP) - Israël had geen grote Iraanse vergeldingsactie verwacht na het bombardement op een Iraanse diplomatieke post in Damascus. Dat zeggen ingewijden tegen de krant The New York Times. De Israëliërs zouden later ook hebben erkend dat ze de gevolgen van de luchtaanval niet goed hebben ingeschat.

2 uur geleden
EU-werkgroep moet Russische bemoeienis met verkiezingen tegengaan

BRUSSEL (ANP) - De Europese Unie zet een tijdelijke werkgroep op die buitenlandse beïnvloeding van de Europese verkiezingen in juni moet helpen tegengaan. Onthullingen over Europese politici die tegen betaling Russische propaganda verspreiden hebben aangetoond dat extra maatregelen nodig zijn, zegt de Belgische premier Alexander De Croo.

6 uur geleden
Neergestoken bisschop Sydney vergeeft aanvaller

SYDNEY (ANP/AFP) - Een bisschop uit Sydney die maandag tijdens een live gestreamde mis werd neergestoken, zei donderdag dat hij herstellende is en dat hij zijn aanvaller vergeeft.

7 uur geleden