
'Wispelturigheid Nederlandse economie zit geluk in de weg'
AMSTERDAM (ANP) - De wispelturigheid van de economie ondermijnt hoe gelukkig Nederlanders zich voelen. Volgens De Nederlandsche Bank (DNB) is het daarom van belang er voor te zorgen dat de Nederlandse economie zich stabieler ontwikkelt. Dat kan bijvoorbeeld door het pensioenstelsel schokbestendiger te maken of via het afbouwen van fiscale voordelen van een eigen huis.
Het is al langer bekend dat de Nederlandse economie in de afgelopen decennia wat betreft groei sterker op en neer ging dan in veel andere Europese landen. "Een volatiele economie kent niet alleen hogere pieken, maar ook diepere dalen, met alle gevolgen voor de arbeidsmarkt van dien", benadrukt de centrale bank. Denk aan werkloosheid en ontslagen.
DNB merkt op dat een recessie door de meeste mensen als ruim twee keer onprettiger wordt ervaren dan dat een fase van hoogconjunctuur hen gelukkig maakt. Aangezien veel mensen hun identiteit ontlenen aan hun baan, maakt werkloos worden mensen aantoonbaar ongelukkiger. Onderzoek laat volgens DNB zien dat ontslag zelfs langer en veel sterker negatief doorwerkt op ons geluk dan vele andere levensgebeurtenissen, zoals een scheiding of het overlijden van een naaste.
Sowieso gaat het met Nederland economisch de komende tijd waarschijnlijk wat minder. DNB-president Klaas Knot wees er eerder deze week op dat de Nederlandse economie er nog altijd goed voorstaat, maar "de jaren van vette groei"zijn volgens hem wel voorbij. Voor de periode 2020-2025 wordt een groeitempo van gemiddeld 1,3 procent per jaar verwacht, beduidend minder dan de 2,3 procent jaarlijkse groei in de afgelopen vijf jaar.
Meer uit Financieel
DEN HAAG (ANP) - De spanningen in het Midden-Oosten zullen ook te voelen zijn in de portemonnee van autorijders. Na de aanval van Israël op Iran steeg de prijs voor olie op de wereldmarkt. De angst dat door conflicten in de regio de toevoer van olie vermindert, zorgt voor hogere olieprijzen, waardoor ook de benzineprijzen stijgen.
14 minuten geledenUTRECHT (ANP) - Treinreizigers moeten rekening blijven houden met overlast door cao-acties. FNV gaat in op de uitnodiging van NS om weer te praten over een nieuwe cao bij de spoorvervoerder. Maar vooralsnog blijft de vakbond stakingen organiseren, omdat het nieuwe bod van NS in de ogen van FNV onvoldoende is.
50 minuten geledenAMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op de Amsterdamse beurs is vrijdag aanzienlijk lager gesloten. In de nacht van donderdag op vrijdag viel Israël Iran aan. De aanvallen hebben de angst voor een escalatie van het conflict in het Midden-Oosten vergroot. De AEX-index sloot 0,8 procent lager op 922,62 punten.
1 uur geledenUTRECHT (ANP) - Na treinreizigers krijgen mogelijk ook passagiers van luchtvaartmaatschappij KLM te maken met verstoringen door stakingen. Vakbond FNV zegt op een nog onbekende datum een staking van 24 uur te organiseren bij grondpersoneel van KLM.
3 uur geledenNEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York gingen vrijdag flink omlaag door de oplopende spanningen in het Midden-Oosten. De Israëlische aanvallen op militaire en nucleaire doelen in Iran voeden de angst voor een breder conflict in de regio. De Verenigde Staten waren volgens de minister van Buitenlandse Zaken Marco Rubio niet betrokken bij de aanvallen, maar waren wel vooraf op de hoogte gebracht door Israël.
3 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Olaf Sleijpen is vanaf 1 juli de nieuwe president van De Nederlandsche Bank. Dat meldt DNB op de website. De huidige hoofdeconoom bij DNB volgt Klaas Knot op, die de functie sinds 2011 bekleedde.
4 uur geledenTEL AVIV (ANP/BLOOMBERG) - Israël heeft opdracht gegeven tot de tijdelijke sluiting van het grootste gasveld van het land, maakte het Israëlische ministerie van Energie bekend. De sluiting van het aardgasveld Leviathan is een veiligheidsmaatregel in de nasleep van de Israëlische aanval op Iran. Dat laatste land kondigde vergeldingsmaatregelen aan.
5 uur geleden