Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Winterzeilwedstrijden beginnen weer op Oosterschelde

Winterzeilwedstrijden beginnen weer op Oosterschelde

COLIJNSPLAAT - Zeilen een sport voor de zomer? Uiteraard, maar dat wil niet zeggen dat de schepen in de winter stil liggen. Een van de bekendste winterwedstrijden is de Goofy’s, elke eerste zaterdag van oktober tot en met april, vanuit de jachthaven van Colijnsplaat. 

Het kenmerk van de Goofy’s is dat het altijd door gaat. Nou ja, bijna altijd. Als er echt geen wind staat, dan moeten we wel eens aflasten omdat het dan een drijfloterij op de stroming van de Oosterschelde wordt, maar sneeuw, ijs of veel wind, dat laat ons - of de zeilers - niet weerhouden. Dan gaan we gewoon. Het is de verantwoordelijkheid van de schipper, en dat zijn allemaal volwassen mensen. Als de schipper het niet verstandig vindt, moet de boot niet varen. Maar wij gaan door”, zegt derde generatie ‘Goof’ Jets Idskes.  

Goverts

De Goofy’s wedstrijden hebben hun naam te danken aan twee Goverts (de ‘oer-goofen’) die in november 1984 besloten met hun (gelijke) schepen eens tegen elkaar te varen. Al snel gingen meer leden van Watersportvereniging Noord-Beveland meedoen, en zo werd de wintercompetitie geboren. Al jaren is de wedstrijd niet alleen meer voor deelnemers vanuit die ene vereniging maar open voor wedstrijdzeilers uit alle windstreken. “Ze komen uit Zierikzee, Roompot, Wemeldinge, zelfs uit Tholen om mee te doen, en we hebben ook niet alleen Nederlanders in het veld. Ook Belgen, Duitsers, en zelfs wel eens een Amerikaan. Ze weten dat wij altijd varen. Zelfs in coronatijd zijn we doorgegaan, dus volgend jaar hebben we ons veertigjarig jubileum.”

‘Tien geboden’

De wedstrijden zijn vooral als gezelligheidswedstrijd bedoeld, hetgeen ook blijkt uit de regels, die geen regels heten, maar de ‘tien geboden van de Goofy’s’. Een van die geboden is dat de Goofen altijd gelijk hebben, uiteraard gevolgd door de regel dat wanneer de Goofen geen gelijk hebben, de vorige regel in werking treedt. Die regels benadrukken het belang van sportief varen. Idskes: “Iedereen op het water kent de regels prima. We gaan er dus ook van uit dat iedereen die toepast. Zeilen is altijd al een gentleman’s sport, waarbij deelnemers elkaar aanspreken en je tijdens de wedstrijd de kans hebt je fouten te corrigeren, en dat geldt dus ook voor de Goofy’s.”

Veelzeilers

De twee oer-Goofen varen niet meer, maar zijn vervangen door ‘nep-goofen’; inmiddels de derde generatie. “Winterzeilen is een beetje als een strandwandeling in de winter: je moet je er op kleden, maar het gevoel erna, ’s avonds als je helemaal rozig bent, dat is heerlijk”, vertelt Jet Idskes zie zelf fervent wedstrijdzeiler is. Maar ook: “veelzeilers hier varen ook de Grevelingencup vanuit Port Zelande, of Wintersprinter van de Arne op het Veerse Meer. Het is dan ook wel eens leuk om aan de andere kant te staan, in het strandpaviljoen te zitten, in plaats van die wandeling te maken, zeg maar…”

Inschrijven kan via Manage 2 sail. Kijkers zijn de eerste zaterdag van de maand welkom bij het havenhoofd van Colijnsplaat. De briefing is vanaf 11 uur in de Yachtclub en de wedstrijd start steeds om 12 uur.

Meer uit Beveland

Rolstoeldriedaagse in Heinkenszand begint dinsdag

HEINKENSZAND - Stichting Heinkenszandse Kika-KWF walk and run organiseert in samenwerking met SVRZ van dinsdag 14 tot en met donderdag 16 mei een rolstoeldriedaagse in en rond Heinkenszand.

14 uur geleden
Markt over toekomst binnenstad in Goes: 'Absurd dat je in Goes nog met auto op Grote Markt kunt rijden'

GOES - De gemeente Goes werkt aan het vernieuwen van de binnenstad. Al twee jaar voert ze verbeterpunten uit, maar er moet nog steeds veel gebeuren, vertelt wethouder Joost de Goffau. "De urgentie is hoog", stelt hij. Om inwoners en ondernemers te informeren en naar hun meningen en ideeën te vragen, is er maandag een grote binnenstadsmarkt in de Grote of Maria Magdalenakerk.

21 uur geleden
Vechtpartij escaleert naar bedreiging met een wapen: 21-jarige aangehouden

NIEUWDORP - De politie heeft afgelopen nacht een 20-jarige man uit Nieuwdorp aangehouden. De man zou betrokken zijn bij een vechtpartij tijdens een feest op het sportcomplex aan de Prinses Margrietstraat. De verdachte zou daarbij ook hebben gedreigd met een wapen. Dit gebeurde in de nacht van dinsdag 8 mei op woensdag 9 mei.

1 dag geleden
Radioprogramma 5 Dagen zendt donderdagavond uit bij reddingsbrigade Goes

GOES - Het NPO Radio 1-programma 5 Dagen gaat deze week over het werk van reddingsbrigades in Nederland. Donderdagavond komt de uitzending live uit Goes, waar het voortbestaan van de reddingsbrigade onzeker is.

1 dag geleden
Hemelvaartsdag: Een vrije dag, maar waarom eigenlijk?

GOES - Hemelvaartsdag, de dag die jaarlijks door Nederlanders wordt gevierd dankzij de verplichte vrije dag. Heerlijk, zo'n lang weekend, maar wat vieren we eigenlijk?

2 dagen geleden
Isolatiesubsidie beschikbaar voor woningeigenaren in Borsele

HEINKENSZAND - Het Zeeuws Isolatieprogramma (ZIP) is van start gegaan in de gemeente Borsele. 'Eigenaren van een slecht geïsoleerd huis kunnen via het ZIP isolatiesubsidie aanvragen, ook als ze doe-het-zelver zijn', laat de gemeente Borsele weten.

2 dagen geleden
Snuffelmarkt op Hemelvaartsdag in Goes

GOES - Op Hemelvaartsdag is er de grote snuffelmarkt op de Grote Markt in Goes.

2 dagen geleden