Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Winnaars PrinsjesBoekenprijs en PrinsjesPodcastprijs bekend

Winnaars PrinsjesBoekenprijs en PrinsjesPodcastprijs bekend

DEN HAAG (ANP) - Financieel journalist Hans de Geus heeft donderdag de PrinsjesBoekenprijs gewonnen en politiek journalisten Joost Vullings en Xander van der Wulp de PrinsjesPodcastprijs. Dit zijn prijzen voor het beste politieke boek en de beste politieke podcast van het afgelopen parlementaire jaar. De uitreiking is gehouden in de plenaire zaal van de Eerste Kamer in Den Haag.

Geus ontving de prijs voor zijn boek Hoe ik toch huisjesmelker werd. Volgens juryvoorzitter Mark Verheijen legt het boek "op een toegankelijke manier uit hoe de huizenmarkt in elkaar zit en hoe we in de huidige situatie verzeild zijn geraakt". Andere genomineerden waren Hubert Smeets met zijn boek Hans van Mierlo, leven van een wonderbaarlijk politicus en Harm Ede Botje en Mischa Cohen met het boek Mijn meningen zijn feiten.

De prijs voor de beste politieke podcast ging naar de podcastaflevering De verbale trukendoos van Mark Rutte, uit De Stemming van Vullings en Van der Wulp van NOS en EenVandaag. "De verschillende, slim gekozen rubrieken die de podcast vaart geven, zorgen ervoor dat het speels en energiek blijft", zegt juryvoorzitter Splinter Chabot hierover. Ook afleveringen van Haagse Zaken van NRC en Polititia van VPRO behoorden tot de top drie.

Fotoprijs

Freelance ANP-fotograaf Bart Maat won de PrinsjesFotoprijs voor de beste politieke foto. Ook deze prijs is donderdag in de plenaire zaal uitgereikt. Hij ontving de prijs voor de foto die hij maakte van de leesbare notities van oud-verkenner Kajsa Ollongren. Andere genomineerden waren Wiebe Kiestra en David van Dam.

De prijzen zijn uitgereikt tijdens het Prinsjesfestival, dat jaarlijks de week voor en op Prinsjesdag plaatsvindt. "Deze prijzen zetten de schijnwerpers op de mensen achter de politiek, zoals degenen die de Kamerleden fotograferen of over ze schrijven", zegt directeur van het festival Evalien Timmers. De prijzen bestaan uit een oorkonde en een geldbedrag van 2500 euro.

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Entertainment

S10 in eerste halve finale Eurovisie Songfestival

TURIJN (ANP) - Zangeres S10 is ingedeeld in de eerste halve finale van het Eurovisie Songfestival. De loting vond dinsdagmiddag plaats in het Italiaanse Turijn, waar de 66e editie van het muziekevenement dit jaar plaatsheeft.

17 uur geleden
Na auteursrechten verkoopt Bob Dylan ook publicatierechten songs

LOS ANGELES (ANP) - Bob Dylan heeft de masteropnamen van zijn hele back-catalogus verkocht aan Sony Music. Dat melden verschillende media, waaronder muziekvakblad Billboard Magazine. Volgens het blad heeft het werk van de singer/songwriter een waarde van zo’n 175 miljoen euro. Daarbij wordt uitgegaan van een jaarlijkse omzet van ruim 14 miljoen euro.

1 dag geleden
Cultuursector pleit voor latere sluitingstijden

DEN HAAG (ANP) - De cultuursector is blij waarschijnlijk weer open te mogen, maar pleit voor latere sluitingstijden dan het tijdstip van 22.00 uur dat in de uitgelekte plannen voor het versoepelen van de coronaregels wordt genoemd. Dat is om pieken in vervoers- en bezoekersstromen te vermijden, aldus Jan Zoet, voorzitter van de Taskforce cultuursector. Deze organisatie vertegenwoordigt ruim vierhonderd organisaties en makers uit de creatieve en culturele sector.

1 dag geleden
Efteling wil 'grafzerk' van Kate Bush aan museum schenken

KAATSHEUVEL (ANP) - De Efteling gaat op zoek naar een speciale bestemming voor de 'grafzerk' van zangeres Kate Bush die in de tuin van het Spookslot staat. Dat heeft een woordvoerder maandag laten weten. "We denken nu aan bijvoorbeeld een museum of een andere bijzondere plek waar de zerk tot zijn recht komt", stelt hij.

1 dag geleden
Uslu praat woensdag met John De Mol over misstanden The Voice

DEN HAAG (ANP) - Staatssecretaris Gunay Uslu (Cultuur en Media) praat aanstaande woensdag met Talpabaas John de Mol over de gemelde misstanden bij het programma The Voice of Holland, bevestigt haar woordvoerder. Waar het gesprek plaatsvindt, is nog niet bekend. De Mol zei afgelopen vrijdag al in te gaan op de uitnodiging van Uslu om te praten over de kwestie.

1 dag geleden
Loeki krijgt speciale gouden munt ter ere van 50e verjaardag

HOUTEN (ANP) - Ter ere van de 50e verjaardag van Loeki de Leeuw dit jaar heeft de Koninklijke Nederlandse Munt (KNM) een zeer gelimiteerde oplage van munten geslagen met daarop een beeltenis van het bekende reclameleeuwtje.

1 dag geleden
DI-RECT wint Popprijs 2021 op Eurosonic Noorderslag

DEN HAAG (ANP) - De Haagse band DI-RECT heeft de Popprijs 2021 gewonnen. De prijs werd zaterdagavond uitgereikt tijdens de digitale editie van festival Noorderslag in Groningen. De prijs bestaat uit een cheque van 10.000 euro en een beeld van kunstenaar Theo Mackaay.

3 dagen geleden