Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Winnaars PrinsjesBoekenprijs en PrinsjesPodcastprijs bekend

Winnaars PrinsjesBoekenprijs en PrinsjesPodcastprijs bekend

DEN HAAG (ANP) - Financieel journalist Hans de Geus heeft donderdag de PrinsjesBoekenprijs gewonnen en politiek journalisten Joost Vullings en Xander van der Wulp de PrinsjesPodcastprijs. Dit zijn prijzen voor het beste politieke boek en de beste politieke podcast van het afgelopen parlementaire jaar. De uitreiking is gehouden in de plenaire zaal van de Eerste Kamer in Den Haag.

Geus ontving de prijs voor zijn boek Hoe ik toch huisjesmelker werd. Volgens juryvoorzitter Mark Verheijen legt het boek "op een toegankelijke manier uit hoe de huizenmarkt in elkaar zit en hoe we in de huidige situatie verzeild zijn geraakt". Andere genomineerden waren Hubert Smeets met zijn boek Hans van Mierlo, leven van een wonderbaarlijk politicus en Harm Ede Botje en Mischa Cohen met het boek Mijn meningen zijn feiten.

De prijs voor de beste politieke podcast ging naar de podcastaflevering De verbale trukendoos van Mark Rutte, uit De Stemming van Vullings en Van der Wulp van NOS en EenVandaag. "De verschillende, slim gekozen rubrieken die de podcast vaart geven, zorgen ervoor dat het speels en energiek blijft", zegt juryvoorzitter Splinter Chabot hierover. Ook afleveringen van Haagse Zaken van NRC en Polititia van VPRO behoorden tot de top drie.

Fotoprijs

Freelance ANP-fotograaf Bart Maat won de PrinsjesFotoprijs voor de beste politieke foto. Ook deze prijs is donderdag in de plenaire zaal uitgereikt. Hij ontving de prijs voor de foto die hij maakte van de leesbare notities van oud-verkenner Kajsa Ollongren. Andere genomineerden waren Wiebe Kiestra en David van Dam.

De prijzen zijn uitgereikt tijdens het Prinsjesfestival, dat jaarlijks de week voor en op Prinsjesdag plaatsvindt. "Deze prijzen zetten de schijnwerpers op de mensen achter de politiek, zoals degenen die de Kamerleden fotograferen of over ze schrijven", zegt directeur van het festival Evalien Timmers. De prijzen bestaan uit een oorkonde en een geldbedrag van 2500 euro.

Meer uit Entertainment

Britse schrijver van The Horse Whisperer overleden

LONDEN (ANP) - De Britse schrijver Nicholas Evans, beroemd door zijn werk The Horse Whisperer, is op 72-jarige leeftijd aan een hartaanval overleden. De in 1995 gepubliceerde roman werd wereldwijd een enorm succes. Er werden vijftien miljoen exemplaren verkocht van het boek, dat in Nederland werd uitgebracht onder de titel De paardenfluisteraar. Het is in tientallen talen vertaald.

9 maanden geleden
BNN 25 jaar: van tv-programma tot spraakmakende publieke omroep

HILVERSUM (ANP) - BNN, dat staat voor Bart's Neverending Network, is maandag 25 jaar geleden opgericht. De publieke omroep werd op 15 augustus 1997 in het leven geroepen door Bart de Graaff, Gerard Timmer, Willem de Bois en Frank Timmer. Na de fusie van BNN en VARA staat de omroep inmiddels al een aantal jaar bekend als BNNVARA.

9 maanden geleden
Conservatieve Iraanse media prijzen aanvaller Rushdie

TEHERAN (ANP/RTR/AFP) - Conservatieve media in Iran prijzen de man die vrijdag de schrijver Salman Rushdie heeft neergestoken. Rushdie kampt sinds 1988 met bedreigingen vanwege zijn boek De duivelsverzen, dat door sommige moslims als godslasterlijk wordt beschouwd.

9 maanden geleden
Minister gaat FM-radiofrequenties veilen na uitspraak rechter

DEN HAAG (ANP) - Minister Micky Adriaansens (Economische Zaken) komt dit najaar met een voorstel voor een herverdeling van de landelijke FM-frequenties door middel van een veiling. De rechter zette onlangs een streep door het besluit van haar ambtsvoorganger Mona Keijzer om de bestaande vergunningen met drie jaar te verlengen.

9 maanden geleden
Grease-actrice Olivia Newton-John (73) overleden

LOS ANGELES (ANP) - Olivia Newton-John is maandag op 73-jarige leeftijd overleden. De actrice, met name bekend van haar rol als Sandy in de musical Grease, sliep in het bijzijn van vrienden en familie vredig in op haar ranch in Californië, meldt haar echtgenoot John Easterling op Facebook.

9 maanden geleden
Actrice Anne Heche in kritieke toestand na auto-ongeluk

LOS ANGELES (ANP) - De Amerikaanse actrice Anne Heche is in kritieke toestand naar het ziekenhuis gebracht nadat ze met haar auto een woning in reed in Los Angeles. De auto en het huis vlogen in brand en de bestuurder liep ernstige brandwonden op, melden Amerikaanse media. Een anonieme bron bevestigde aan CNN dat het om Heche ging en de LA Times meldt dat de auto op haar naam geregistreerd stond.

9 maanden geleden
1,9 miljoen kijkers zien Engelse voetbalsters EK winnen

HILVERSUM (ANP) - Bijna 1,9 miljoen mensen hebben zondag gekeken naar de finale van het EK tussen de voetbalsters van Engeland en Duitsland. Via NPO 1 zagen zij hoe de Engelsen, gecoacht door de Nederlandse Sarina Wiegman, er met de winst vandoor gingen.

10 maanden geleden