
Winnaar(s) Nobelprijs voor de Vrede bekendgemaakt in Oslo
OSLO (ANP) - De winnaar van de prestigieuze Nobelprijs voor de Vrede wordt vrijdag in Oslo bekendgemaakt. Het politieke karakter van de prijs stelt de jury vaak voor gecompliceerde kwesties. Ze moeten een keuze maken uit de voorgedragen mensen en instellingen. Dit jaar zijn dat er 329 (234 personen en 95 organisaties).
Er zijn allerlei bekende en onbekende kandidaten naar voren geschoven, inclusief de gevangen zittende Russische politicus Aleksej Navalni, de klimaatactiviste Greta Thunberg, de oppositieleider van Belarus Svetlana Tichanovskaja en een Indiase immigrant en filantroop in Texas, Raveen Arora.
Vorig jaar ging de prijs weer naar een VN-organisatie, het Wereldvoedselprogramma (WFP). Dit jaar maakt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) volgens waarnemers en wedders een grote kans. Tal van mensenrechtenactivisten en journalisten- of mediaorganisaties worden ook tot kanshebbers gerekend. Dinsdag wonnen wetenschappers die zich met veranderingen in het klimaat bezighouden de Nobelprijs voor Natuurkunde. Dat is een opsteker voor Thunberg en voor de United Nations Framework Convention on Climate Change (UNFCC).
Er is in de wereld weinig vooruitgang geboekt in het tot stand brengen van vrede en een eerdere Nobelprijswinnaar (2019), de Ethiopische leider Abiy Ahmed, is nu in oorlog met het noorden van zijn land. Volgens waarnemers is het erg moeilijk voor de jury om letterlijk een vredestichter te vinden. De winnaar wordt om 11.00 uur bekendgemaakt.
Meer uit Buitenland
MOSKOU (ANP/AFP/RTR) - Rusland wil Oekraïne voorwaarden voor een vredesregeling sturen zodra de huidige gevangenenruil is voltooid. Dit heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken in Moskou aangekondigd. Rusland en Oekraïne zijn begonnen met hun grootste gevangenenruil tot nu toe in de oorlog. Inmiddels heeft elke kant 390 mensen vrijgelaten en in totaal worden er volgens de planning 2000 mensen aan de andere zijde overgedragen, dus 1000 uit Oekraïne en 1000 uit Rusland.
1 uur geledenHAMBURG (ANP/AFP) - Een 39-jarige vrouw wordt ervan verdacht zeker twaalf mensen te hebben gestoken in het centraal station van het Noord-Duitse Hamburg. De politie gaat ervan uit dat ze alleen heeft gehandeld. Het onderzoek naar de achtergrond is in volle gang.
1 uur geledenROME (ANP/AFP/DPA) - De nieuwe, vijfde onderhandelingsronde tussen Iran en de Verenigde Staten over de Iraanse nucleaire ambities is beëindigd zonder doorbraak. Volgens bemiddelaar Oman is er een beetje vooruitgang geboekt bij het overleg in Rome. Iets eerder berichtte Iran al dat het hoofd van de Amerikaanse delegatie, de speciale gezant Steve Witkoff, de Italiaanse hoofdstad had verlaten om een vliegtuig te halen.
2 uur geledenMOSKOU (ANP/DPA/RTR) - Rusland en Oekraïne zijn begonnen met hun grootste gevangenenruil tot nu toe in de oorlog. Inmiddels heeft elke kant 390 mensen vrijgelaten.
4 uur geledenGENÈVE (ANP/AFP) - De bewering van de Amerikaanse president Donald Trump over genocide op witte mensen in Zuid-Afrika is "volstrekt ongepast", verklaart het VN-mensenrechtenkantoor. Trump zei dat land wordt afgepakt van witte boeren en dat zij daarna worden vermoord.
5 uur geledenCAMBRIDGE (ANP/RTR) - Harvard neemt juridische stappen tegen het plotselinge besluit van de Amerikaanse regering dat geen buitenlandse studenten zich meer bij de universiteit mogen inschrijven. De overheid verstrekt geen visa meer aan die studenten en mogelijk 7000 huidige buitenlandse studenten lopen het risico dat ze hun verblijfsstatus als student aan de elitaire universiteit snel verliezen.
5 uur geledenGAZA-STAD (ANP) - De Internationale Organisatie voor Migratie (IOM) schat dat bijna 610.000 Palestijnen ontheemd zijn geraakt sinds het einde van het bestand in de Gazastrook. Het aantal ontheemden is volgens de organisatie vanaf halverwege mei snel opgelopen.
6 uur geleden