
Winkelketens Miss Etam en Steps failliet verklaard
AMSTERDAM (ANP) - Winkelketens Miss Etam en Steps zijn nu echt failliet. Volgens vakbond AVV is het faillissement uitgesproken dat werknemers van de kledingwinkels samen met de bond zelf hadden aangevraagd. "Uiteraard is het jammer dat er hiermee ruim driehonderd werknemers op straat komen te staan, maar dit einde was al bijna onvermijdelijk", laat vakbondsvoorzitter Martin Pikaart weten.
Het bankroet over de betreffende bv's is uitgesproken door de rechter in Amsterdam. Het was al bekend dat faillissement dreigde, aangezien eigenaar NXT Fashion er niet in slaagde de salarissen over de maand januari te betalen. De eigenaar vroeg eerder ook al uitstel van betaling aan voor de keten. Door de coronasluiting van de 44 winkels was het bedrijf naar eigen zeggen in grote financiële problemen beland. Ook had uitkeringsinstantie UWV het verzoek voor het gebruikmaken van de steunmaatregelen voor getroffen bedrijven afgewezen.
Miss Etam en Steps maakten eerder onderdeel uit van het Belgische modeconcern FNG dat in september failliet ging. De twee winkelketens werden vervolgens verkocht aan NXT Fashion. Het UWV zou geen NOW-steun willen overmaken omdat sprake zou zijn geweest van een nieuwe onderneming die geen aanspraak kan maken op steun van de overheid.
Ontmanteling
AVV beschuldigde NXT Fashion van 'bedrijvendokter' Martijn Rozenboom er eerder al van de ketens afgelopen maanden vergaand ontmanteld te hebben. Toen Rozenboom de ketens in bezit kreeg hoorden ook de winkels van Claudia Sträter en Expresso nog bij het bedrijf. Maar die werden vrij snel daarna verkocht. En voor het distributiecentrum en het gezamenlijke dienstencentrum van Miss Etam viel eind december al het doek.
De vakbond is blij dat de "lijdensweg" voor werknemers nu ten einde is en er in elk geval duidelijkheid is. Volgens Pikaart heeft Rozenboom nog wel een aantal bv's overgehouden aan de doorstart, namelijk de bv's waar nog waarde in zit, zoals bijvoorbeeld het merkrecht. De vakbondsman hoopt dat de curatoren straks grondig onderzoek doen naar de handelwijze van de zakenman.
Rozenboom zelf stelde vorige week al dat hij zwaar teleurgesteld was. Hij noemde de gang van zaken "ontzettend triest voor de werknemers". "Ik heb deze merken juist gekocht omdat ik een goede toekomst voor ze zag. Door de lockdown moesten plotseling alle winkels dicht. Voor een bedrijf dat uit het dal omhoog krabbelt, komt die klap extra hard aan."
Meer uit Financieel
NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn hoger gesloten. Grote techbedrijven waren in trek na een goed ontvangen kwartaalbericht van Google-moederbedrijf Alphabet. Tegelijkertijd verwerkten beleggers tegenstrijdige signalen over de vooruitgang in handelsgesprekken tussen de Verenigde Staten en handelspartners.
1 uur geledenBRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie onderzoekt of de overname van platenlabel Downtown Music door Universal Music Group (UMG) negatieve gevolgen heeft voor de muziekindustrie. Onafhankelijke labels en artiesten uitten hun zorgen over de deal. Ze zijn bang dat UMG, 's werelds grootste muziekconcern, te machtig wordt in de Europese muziekindustrie met het aanbieden van diensten aan onafhankelijke labels.
2 uur geledenLONDEN (ANP) - De Britse maaltijdbezorger Deliveroo heeft een overnamebod ontvangen van zijn Amerikaanse branchegenoot DoorDash. Dat bedrijf heeft 2,7 miljard pond (3,2 miljard euro) over voor Deliveroo, bevestigt het bedrijf na eerdere mediaberichten.
2 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Staatsbedrijven Gasunie en Energie Beheer Nederland (EBN) nemen de volledige investering in een pijpleiding voor het CO2-opslagproject Aramis op zich. Daarmee trekken twee mede-initiatiefnemers voor het opslagproject, energieconcerns TotalEnergies en Shell, zich grotendeels terug uit het pijpleidingenstelsel.
2 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Landbouworganisatie LTO is blij dat het kabinet kijkt naar de juridische aanpassing van het stikstofbeleid. Minister Femke Wiersma (Landbouw) schreef vrijdag dat het kabinet het vergunningenstelsel rond stikstofuitstoot grondig wil herzien. De belangenorganisatie voor boeren zegt daar lang voor te hebben gepleit.
2 uur geledenZOETERMEER (ANP) - FME, de brancheorganisatie voor de technologische industrie, noemt het klimaatpakket van minister Sophie Hermans "onvoldoende om het concurrentieverschil met onze buurlanden echt te dichten". "Het is tijd om de volgende stap te zetten: met structurele keuzes die langjarige zekerheid bieden", zegt FME in een persbericht.
5 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - De aandelenbeurs in Amsterdam is vrijdag met een kleine winst de handel uitgegaan. Daarmee was de stemming op het Damrak ingetogener dan op andere Europese beurzen, waar stevigere winsten op de koersenborden stonden. Beleggers verwerkten opnieuw een reeks kwartaalberichten van beursgenoteerde bedrijven. Ook hadden ze te maken met tegenstrijdige signalen over ontwikkelingen in het handelsconflict tussen China en de Verenigde Staten.
5 uur geleden