Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Windpark Krammer officieel geopend door koning Willem-Alexander

Windpark Krammer officieel geopend door koning Willem-Alexander

SINT PHILIPSLAND - Koning Willem-Alexander heeft woensdag de officiële opening verricht van Windpark Krammer. Door een symbolische stekker in het stopcontact te steken, gingen de windmolens één voor één draaien. Daarmee is het grootste burgerinitiatief van Nederland daadwerkelijk een feit.

De afgelopen dagen stonden bij Windpark Krammer in het teken van feest met als eerste hoogtepunt de opening van het windpark door koning Willem-Alexander. "Dat is een bekroning op ons werk", stelde Monique Sweep, namens Deltawind. In een volle zaal, met ongeveer 750 mensen, werd teruggeblikt op de bouw van het windmolenpark en daarbij werd ook stilgestaan bij de verschillende hobbels die genomen moesten worden.

Natuurorganisaties

"Zo zijn er soms hevige gesprekken gevoerd met natuurorganisaties, zoals Het Zeeuwse Landschap", stelt projectdirecteur Tijmen Keesmaat. Zo leven er veel beschermde vogels in het gebied waarin gebouwd werd. "Maar, met respect voor de wederzijdse belangen zijn we er toch uitgekomen." Al gooide een kwikstaart nog wel even roet in het eten. "Net op het moment dat de kraan aan kwam rijden, begon een kwikstaart te broeden en dan mag je niets doen. Die kraan van 10.000 euro per dag moest daar dus eerst op wachten."

Communicatie

Er werd uiteraard niet alleen met natuurorganisaties gesproken, ook bewoners werden betrokken bij de bouw. "We probeerden iedereen mee te nemen in dit proces", vertelde Monique Sweep. "Maar ondanks alle informatiebijeenkomsten en brieven, heb je altijd mensen die wakker worden en opeens denken: wat gebeurt er nu? Dus ja, we hebben ook mensen teleurgesteld." Ook de actiegroep uit Anna Jacobapolder 'WindmolensNee' die zich verzette tegen de komst van het windmolenpark kwam kort aan bod bij de terugblik. "We zijn met deze groep in gesprek gegaan en hebben gesproken over de angsten en vrezen van bewoners. Uiteindelijk hebben we ter compensatie op ongeveer 186 woningen in Anna Jacobapolder zonnepanelen gelegd om de mensen kennis te laten maken met duurzame energie en met succes." De bewoners besparen hiermee fors op hun energierekening en Anna Jacobapolder is hiermee in één klap een van de duurzaamste dorpen van Nederland geworden.

Zonnepanelen

Uiteindelijk is het windpark binnen de tijd, binnen het budget en zonder al te veel ongelukjes opgeleverd. "We hopen hiermee een voorbeeld te zijn voor andere corporaties", stelde Sweep. "Het sleutelwoord hierbij is samenwerking, alleen dan maak je zoiets mogelijk." Met de winst van dit project gaat Deltawind weer nieuwe projecten beginnen. "Zo zijn we al bezig met het brainstormen over drijvende zonnepanelen hier bij de Krammersluizen. Dat is voor ons de volgende stap, want zon, wind en water gaan wat ons betreft goed samen."

Het Windpark

Twaalf jaar geleden werd voor het eerst gesproken over het idee om windmolens te plaatsen bij de Krammersluizen. Inmiddels bestaat het windpark uit 34 windturbines met een totaal opgesteld vermogen van 102 MW. Omgerekend wekt Windpark Krammer groene stroom op voor 100 duizend huishoudens. "Daarmee leveren we een fikse bijdrage aan de energietransitie en de duurzaamheidsdoelstellingen." Kosten: 200 miljoen euro.

Meer uit Tholen

Katten met de naam Simba raken het vaakst vermist en andere feitjes

ZEELAND - In Zeeland zijn vorig jaar 329 katten vermist geraakt. Drie vierde van deze spoorloze katten zijn weer teruggevonden, maar de resterende 82 katten waren aan het einde van 2023 nog steeds zoek. Opvallend genoeg worden in onze provincie de minste katten vermist. Katten met de naam Simba liepen het vaakst van huis weg.

3 uur geleden
Vooraankondiging participatiebijeenkomst en ter inzage legging Ontwerp Omgevingsvisie

THOLEN - In 2023 hebben we een concept omgevingsvisie gepresenteerd, ter inzage gelegd, participatiebijeenkomsten georganiseerd en hierover met de gemeenteraad gesproken. Van inwoners, ondernemers en maatschappelijke organisaties ontvingen we daarop veel inspraakreacties. Die leidden er toe om een tussenraadpleging te houden. Het gevolg hiervan is dat we nu een Ontwerp Omgevingsvisie hebben gemaakt, waarin we de hiervoor vermelde ingebrachte reacties hebben verwerkt.

23 uur geleden
Heinenoordtunnel (A29) dit weekend in beide richtingen afgesloten

BERGEN OP ZOOM/THOLEN - Reis je dit weekend over de A29 richting Bergen op Zoom of Rotterdam? Dan kun je niet door de Heinenoordtunnel. De tunnel is het hele weekend afgesloten voor nieuwe werkzaamheden. Hierdoor moet het verkeer rekening houden met omleidingen en extra reistijd.

1 dag geleden
Vanavond kun je meepraten over de nieuwe groene ontmoetingsplek

THOLEN - De perenboomgaard aan de Luchtenburgseweg wordt binnenkort omgetoverd tot een groene ontmoetingsplek, zo werd vorige week bekend. Wil je meer weten over dit plan of het ontwerp bekijken? Dan ben je vanavond op 29 februari welkom tijdens de inloopavond in het gemeentehuis.

1 dag geleden
Dieven op heterdaad betrapt bij stelen spullen van bouwterrein Stalland

SINT-ANNALAND - Drie mannen zijn woensdagavond gearresteerd omdat ze spullen meenamen vanaf een bouwterrein aan de Tienhoven. Het gaat om twee mannen van 31 en 32 jaar oud uit Sint-Maartensdijk en een 42-jarige man uit Nieuw-Vossemeer.

2 dagen geleden
Hiep hiep hoera! Zo veel inwoners van Tholen zijn op deze schrikkeldag jarig

THOLEN - Vijftien inwoners van de gemeente Tholen vieren vandaag op schrikkeldag hun verjaardag. Dat is bijzonder, omdat 29 februari maar één keer in de vier jaar voorkomt. Daarnaast is trouwen op de laatste dag van deze maand zeer populair, blijkt uit cijfers van het CBS.

2 dagen geleden
Autoschade Buijs: 'Werken met ZLM geeft ons veel vertrouwen'

THOLEN - Schade aan je auto? Dan zorgt Autoschade Buijs voor een snelle en betrouwbare oplossing. Vanaf 1 maart is dit Thoolse bedrijf aan de Ambachtsweg een erkend schadehersteller van ZLM Verzekeringen. Met deze nieuwe samenwerking blijft Autoschade Buijs na 17 jaar haar groeiende service nog altijd uitbreiden.

2 dagen geleden