Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Windmachines blazen vorst weg bij fruit

Windmachines blazen vorst weg bij fruit

KRABBENDIJKE - Fruitteeltbedrijf Vogelaar Fruitcultures in Krabbendijke zet vijf nieuwe windmachines in haar boomgaard ‘Stroodorpepolder’ om de oogst te beschermen tegen nachtvorst. Hoewel er al sinds 1991 een elf meter hoge windmachine staat in de Stroodorpepolder, werken er nog weinig andere telers mee. De gemeente Reimerswaal volgt de inzet van de windmachines bij Vogelaar Fruitcultures als proef om beleid te kunnen opstellen wanneer meer ondernemers ermee willen werken.

Om tijdens de bloeiperiode de boomgaard te kunnen beschermen tegen nachtvorst, beregenen telers de oogst vaak. Dat is voor Vogelaar Fruitcultures niet mogelijk, omdat er in de Stroodorpepolder geen zoet water aanwezig is voor de beregening. “We hebben wel een waterbassin op de huiskavel, maar niet in de Stroodorpepolder”, vertelt Theo Vogelaar van Vogelaar Fruitcultures. “Beregening vergt veel water. Je hebt dertig kuub water per hectare per uur nodig. Als er meerdere nachten aaneen nachtvorst optreedt, heb je snel te weinig water.”

Canada
In de Stroodorpepolder staat sinds 1991 een windmachine. Vogelaar heeft de werking met eigen ogen gezien in Canada. “Ik heb een reis gemaakt naar Brits-Columbia en daar stonden al veel windmachines.” De nog te plaatsen machines komen daar ook vandaan. De eerste machine, uit 1991, kan vier hectare van de ongeveer 35 hectare grote boomgaard van Vogelaar Fruitcultures beschermen, legt Vogelaar uit. De nieuwe beslaan zeven hectare per machine. Zo kan de onderneming de techniek in de hele boomgaard toepassen. “In 2017 hebben we nog behoorlijke schade gehad door de nachtvorst. We hopen in verband met de pilot dat de voorlopig gehuurde machines er voor april staan, want de natuur is steeds vroeger, zeker nu door de zachte winter.”

Vermenging
Tegen matige tot strenge vorst is weinig te doen, maar met de eerste windmolen boekt het bedrijf volgens Vogelaar goede resultaten. De propeller van de windmachine, die wordt aangedreven met een gasmotor, vermengt de koude lucht met de hogere warmere lucht en kan zo de temperatuur tot tweeënhalve graad verhogen. Andersom kan de molen ook verkoeling brengen. “In een warme zomer, zoals vorig jaar, kan er zonnebrand op de vruchten ontstaan.” Dan brengt de molen de temperatuur met luchtcirculatie juist naar beneden.
Een windmachine kost 40.000 tot 45.000 euro, vertelt Vogelaar. “Ze gaan wel lang mee. Aan onze machine uit 1991 mankeert nog niets. We hebben er ook praktisch geen onderhoud aan en de leverancier houdt het een en ander in de gaten.”

Benieuwd
De gemeente Reimerswaal volgt het gebruik van de windmolens op de voet. Wethouder Jaap Sinke kent geen andere ondernemers in de omgeving met windmachines. “De molens bij Vogelaar Fruitcultures zijn voor ons een proef”, vertelt Sinke. De gemeente wil bijvoorbeeld weten of ze effect hebben op de natuur. “Er staan geen huizen in de buurt, want het bedrijf ligt ongeveer een kilometer buiten het dorp.” Maar het natuurgebied van de Oosterschelde ligt wel vlakbij. “Hebben de windmachines invloed op het landschap? Is er last van herrie? We denken dat de effecten meevallen, want de machine is gemiddeld maar 25 tot 30 uur per jaar in bedrijf, al zijn dat wel de nachtelijke uren.”
Omdat de windmachines relatief nieuw zijn, zijn volgens de wethouder ook omliggende gemeenten benieuwd naar de ervaringen. “We verwachten dat er meer verzoeken voor de plaatsing van windmachines volgen in onze gemeente en in andere Bevelandse gemeenten. We gebruiken deze proef om beleid op te stellen voor het gebruik van windmachines.”

Meer uit Reimerswaal

Leerlingen ds. G.H. Kerstenschool Yerseke krijgen als eerste kinderboek 'De zee hield het lang geheim'

YERSEKE - Groep 7 van de ds. G.H. Kerstenschool in Yerseke heeft een boeiende ochtend beleefd. Bij het Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee (NIOZ) in Yerseke presenteerde Wouter Klootwijk donderdag zijn nieuwe kinderboek 'De zee hield het lang geheim', over een ontdekking in de mosselkweek. Hij vertelde de kinderen over zijn boek, burgemeester José van Egmond van de gemeente Reimerswaal las eruit voor en de klas mocht, na een mossel-masterclass van NIOZ-onderzoeker Johan van de Koppel, een experiment doen in de getijdebakken bij de Oosterschelde. Ook kregen de leerlingen allemaal een exemplaar van het boek cadeau.

9 uur geleden
Koningsdag in Yerseke en Hansweert: dit is er te doen

YERSEKE - Hansweert en Yerseke pakken groots en oranje uit op Koningsdag zaterdag.

15 uur geleden
Vrijdag tweede Oranjeloop in Krabbendijke

KRABBENDIJKE - Na het succes van vorig jaar wordt vrijdag de tweede Oranjeloop Krabbendijke georganiseerd.

1 dag geleden
Jongeren in Krabbendijke bekogelen politie met vuurwerk en eieren

KRABBENDIJKE - Leerlingen in Krabbendijke hebben zich dinsdagmorgen, net voor de meivakantie, misdragen door met vuurwerk en eieren te gooien. 'Er werd een Cobra 6 richting de politie gegooid', laat de politie weten, 'ook besmeurden ze een dienstauto.' 

2 dagen geleden
Drukte bij muziekavond leerlingen Wim Steenbakker in Wemeldinge

WEMELDINGE - Ondanks het slechte weer was het vrijdag volop lente in het Dorpshuis De Wemel in Wemeldinge. Daar kwamen meer dan tweehonderd muziekliefhebbers bijeen om te genieten van diverse optredens van de leerlingen van Wim Steenbakker.

2 dagen geleden
Jan Eversdijk uit Kruiningen verrast met lintje

KRUININGEN - Zaterdagavond is Jan Eversdijk uit Kruiningen benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.

3 dagen geleden
Motorrijdster komt ten val in Yerseke en moet naar ziekenhuis

YERSEKE - Op de Burenpolderweg in Yerseke is zondagavond een motorrijdster gewond geraakt bij een val. Ze is naar het ziekenhuis gebracht.

3 dagen geleden