Wim Dijkstra voelt zich nu echt een Vlissinger
VLISSINGEN – Hij kwam een jaar of dertien geleden als echte Limburgse jongen naar Vlissingen. Of hij waarnemend burgemeester wilde worden. Spannend, maar toch leek het Wim Dijkstra (74) zo’n 220 kilometer verderop wel wat. Hij raakte verknocht aan de stad, de mensen en de omgeving, vertrok er nooit echt en werd vrijdag onderscheiden met de Zilveren Vlissingse Fles. Ter ere van zijn bijdrage aan de gemeente Vlissingen."Nu voel ik mij echt volwaardig Vlissinger!" Het doet Wim Dijkstra veel, de onderscheiding die hij vrijdagavond bij het openingsgala van filmfestival Film by the Sea in Vlissingen in ontvangst mocht nemen.Thuis
Dijkstra weet nog goed hoe hij binnenkwam in Zeeland. "Gaat die het wel redden hier? Dat hoorde je toen ik werd aangesteld. Maar ik voelde mij hier vanaf het eerste moment thuis. Deze prijs is een soort erkenning van, je hoort nu echt bij ons. Het is fijn dat mensen je werk waarderen, maar ik had natuurlijk niet op de prijs gerekend. Zelf heb ik ook een hoop lintjes mogen uitreiken en dan leer je het herkennen, maar deze Zilveren Fles zag ik toch echt niet aankomen."
Spontaniteit
17 december 2007. Wim Dijkstra weet de datum dat hij in Vlissingen begon nog precies. "Het klikte meteen met de gemeenteraad en het college van burgemeester en wethouders. Ik kreeg veel ruimte en krediet, daar kijk ik positief op terug." Dijkstra bleef in Sittard wonen, maar zijn stulpje aan de boulevard voelde als tweede thuis. "De spontaniteit, sfeer... Vlissingen is echt een mooie stad. Dat wilden we iedereen ook laten zien." Ook zijn vrouw, die onlangs is overleden, genoot van het Zeeuwse leven. "Ze zei altijd: hier kun je heerlijk de frisse lucht inademen. Elke dag ging ze zwemmen. Zonder haar is het zwaar. Dat maakt deze onderscheiding extra mooi."
Volkslied
Als ambassadeur van de stad trok hij regelmatig de wijken in en zo rolde hij in zijn functie bij stichting Samenwerking Vlissingen–Ambon. "Ik was altijd al bezig met projecten in derdewereldlanden, zo ook de favela’s in Brazilië. In Vlissingen heb je een grote Molukse gemeenschap en dat zijn fantastische mensen. Het was dan ook logisch om mijn steentje bij te dragen." Eén verhaal vergeet Dijkstra nooit. "Kwam ik in Oost-Souburg in het buurthuis, begonnen ze massaal het Limburgs volkslied te zingen. Nou, dan voel je je wel thuis, hoor."
Drive
Die functie bij stichting Samenwerking Vlissingen-Ambon combineerde hij drie jaar lang met zijn burgemeesterschap. Toen hij in 2010 afscheid nam, trad hij toe tot het bestuur van Film by the Sea. "Ze boden mij aan om verbonden te blijven aan Vlissingen. Eerst in de raad van toezicht, later als voorzitter. Dit jaar neem ik afscheid." Na tien jaar kijkt hij met trots terug op de jaarlijkse festivals. "Die waren altijd perfect. Ik ben verzot van films en literatuur, dus dat was voor ons de grote drive om dit ieder jaar weer te realiseren. Hoe spannend het ook elke keer weer was om het te kunnen financieren, lukte het toch steeds weer." Als zijn werkzaamheden erop zitten in Vlissingen, betekent dat niet dat hij nooit meer te zien is hier. "Nee, zeker niet! Ik blijf ieder jaar komen, alleen is het nu vooral vriendschappelijk en ben ik nergens meer aan gebonden."
BIJDRAGE DANIËL WISSEL
Meer uit Vlissingen
VLISSINGEN - Er is ontzettend veel geschreven over de Tweede Wereldoorlog in Vlissingen maar toch duiken er nog altijd nieuwe verhalen op. Zoals het verhaal van de Schotse luitenant Malcolm Nisbet. "In het heetst van de strijd heeft hij bij slagerij De Visser in de Coosje Buskensstraat piano gespeeld en gezongen om de familie op te vrolijken," vertelt Jochem Schmetz. "Toen hij daarna de straat over stak is hij dodelijk getroffen door Duits vuur."
3 uur geledenVLISSINGEN - Luttele uren voor de première-avond van Film by the Sea ging aan de Koudekerkseweg 8 een klein satelliet-festivalletje van start. In de raamgalerie van Sylvia Hubrouck ging de film 'doorheen W.'s oog' van beeldend kunstenaar Hans Overvliet in première. Tot 20 oktober is de film te bekijken.
1 dag geledenVLISSINGEN - In aanloop naar het festival Royal Flush hebben graffiti-artiesten Telmo Pieper en Miel Krutzmann de afgelopen week een nieuwe mural gemaakt op de hoek van de Hogeweg en het Hogepad.
1 dag geledenVLISSINGEN - Aannemer KWS begint aanstaande maandag met rioolwerkzaamheden rondom de Spuikom. De werkzaamheden hebben tot doel om de wateroverlast bij zware regenval in de binnenstad te verminderen. Als alles volgens plan verloopt zijn de werkzaamheden halverwege december afgerond.
2 dagen geledenVLISSINGEN/BIGGEKERKE - De Werkgroep herdenking bombardement Biggekerke is op zoek naar nabestaanden van het bombardement op 17 september 1944. Biggekerke is toen per vergissing gebombardeerd door geallieerde bommenwerpers waarbij 45 burgers en 6 Duitse militairen omkwamen. Het bombardement wordt jaarlijks herdacht in Biggekerke en omdat het dit jaar tachtig jaar geleden is wordt er uitvoeriger stilgestaan bij deze tragische gebeurtenis.
2 dagen geledenVLISSINGEN - De man die eergisteren omkwam bij de schietpartij in Vlissingen is een 28-jarige man uit Goes. In het onderzoek is de politie nog op zoek naar een specifiek voertuig dat op de bewuste locatie werd gezien. Tips zijn van harte welkom, zo meldt de politie gisteren.
3 dagen geledenVLISSINGEN - De 26e editie van Film by the Sea opent dit vanavond met een bijzondere vertoning van de langverwachte verfilming van 'Een schitterend gebrek', gebaseerd op de gelijknamige bestseller van Arthur Japin. De film, geregisseerd door Michiel van Erp, brengt het meeslepende verhaal van Lucia en Giacomo Casanova tot leven.
4 dagen geleden