
Wim Dijkstra voelt zich nu echt een Vlissinger
VLISSINGEN – Hij kwam een jaar of dertien geleden als echte Limburgse jongen naar Vlissingen. Of hij waarnemend burgemeester wilde worden. Spannend, maar toch leek het Wim Dijkstra (74) zo’n 220 kilometer verderop wel wat. Hij raakte verknocht aan de stad, de mensen en de omgeving, vertrok er nooit echt en werd vrijdag onderscheiden met de Zilveren Vlissingse Fles. Ter ere van zijn bijdrage aan de gemeente Vlissingen."Nu voel ik mij echt volwaardig Vlissinger!" Het doet Wim Dijkstra veel, de onderscheiding die hij vrijdagavond bij het openingsgala van filmfestival Film by the Sea in Vlissingen in ontvangst mocht nemen.Thuis
Dijkstra weet nog goed hoe hij binnenkwam in Zeeland. "Gaat die het wel redden hier? Dat hoorde je toen ik werd aangesteld. Maar ik voelde mij hier vanaf het eerste moment thuis. Deze prijs is een soort erkenning van, je hoort nu echt bij ons. Het is fijn dat mensen je werk waarderen, maar ik had natuurlijk niet op de prijs gerekend. Zelf heb ik ook een hoop lintjes mogen uitreiken en dan leer je het herkennen, maar deze Zilveren Fles zag ik toch echt niet aankomen."
Spontaniteit
17 december 2007. Wim Dijkstra weet de datum dat hij in Vlissingen begon nog precies. "Het klikte meteen met de gemeenteraad en het college van burgemeester en wethouders. Ik kreeg veel ruimte en krediet, daar kijk ik positief op terug." Dijkstra bleef in Sittard wonen, maar zijn stulpje aan de boulevard voelde als tweede thuis. "De spontaniteit, sfeer... Vlissingen is echt een mooie stad. Dat wilden we iedereen ook laten zien." Ook zijn vrouw, die onlangs is overleden, genoot van het Zeeuwse leven. "Ze zei altijd: hier kun je heerlijk de frisse lucht inademen. Elke dag ging ze zwemmen. Zonder haar is het zwaar. Dat maakt deze onderscheiding extra mooi."
Volkslied
Als ambassadeur van de stad trok hij regelmatig de wijken in en zo rolde hij in zijn functie bij stichting Samenwerking Vlissingen–Ambon. "Ik was altijd al bezig met projecten in derdewereldlanden, zo ook de favela’s in Brazilië. In Vlissingen heb je een grote Molukse gemeenschap en dat zijn fantastische mensen. Het was dan ook logisch om mijn steentje bij te dragen." Eén verhaal vergeet Dijkstra nooit. "Kwam ik in Oost-Souburg in het buurthuis, begonnen ze massaal het Limburgs volkslied te zingen. Nou, dan voel je je wel thuis, hoor."
Drive
Die functie bij stichting Samenwerking Vlissingen-Ambon combineerde hij drie jaar lang met zijn burgemeesterschap. Toen hij in 2010 afscheid nam, trad hij toe tot het bestuur van Film by the Sea. "Ze boden mij aan om verbonden te blijven aan Vlissingen. Eerst in de raad van toezicht, later als voorzitter. Dit jaar neem ik afscheid." Na tien jaar kijkt hij met trots terug op de jaarlijkse festivals. "Die waren altijd perfect. Ik ben verzot van films en literatuur, dus dat was voor ons de grote drive om dit ieder jaar weer te realiseren. Hoe spannend het ook elke keer weer was om het te kunnen financieren, lukte het toch steeds weer." Als zijn werkzaamheden erop zitten in Vlissingen, betekent dat niet dat hij nooit meer te zien is hier. "Nee, zeker niet! Ik blijf ieder jaar komen, alleen is het nu vooral vriendschappelijk en ben ik nergens meer aan gebonden."
BIJDRAGE DANIËL WISSEL
Meer uit Vlissingen
VLISSINGEN - Het afgelopen jaar zijn de studenten bouwkunde van Scalda, Team de Kaap, bezig geweest om een ontwerp te maken voor de Kenniswerf in Vlissingen. Het team doet mee aan de landelijke ontwerpwedstrijd SMARTCirculair met als opdrachtgever de gemeente Vlissingen. Tijdens de finale op 14 juni in Woerden mag Team de Kaap het opnemen tegen negen andere teams uit Nederland.Het doel van Team de Kaap is om een ontwerp te maken voor de fysieke inrichting van de Kenniswerf in opdracht van de gemeente Vlissingen. ‘Hoe kan de fysieke inrichting van de Kenniswerf op een zo aantrekkelijke en toonaangevende manier aansluiten bij de kernthema’s van onze delta, en de focus op water, voedsel, energie, bio-based en vitaliteit. Hoe ontwikkelen we een campus van de toekomst, met ruimte voor innovatieve bedrijvigheid?’ Team de Kaap heeft een bouwontwerp gecreëerd die deze principes omarmt. De gemeente Vlissingen: “We zien als opdrachtgever dat dit mooie concept ontwerp goed past bij de ambities van de Kenniswerf, met daarin de KAAP, hét innovatiepunt van Zeeland.”Het planTeam de Kaap is met het volgende idee gekomen: “Ons ontwerp is een unieke combinatie van duurzaamheid en functionaliteit. We hebben een stuk campusgebied ontworpen, bestaande uit opschaalbare woningen in het formaat van vrachtcontainers. Hiernaast bevindt zich een imposant gebouw dat ruimte biedt aan startups en grote bedrijven. Wat dit ontwerp echt bijzonder maakt is de aandacht voor groen en natuur. Met de winst die we generen investeren we in de aanleg van bossen waardoor we de biodiversiteit vergroten en een groene long creëren die het gebied omringt. Maar onze visie gaat verder dan alleen duurzaamheid. We hebben er ook voor gekozen om onze gebouwen te voorzien van een iets lager energielabel, waardoor er meer geld overblijft om te investeren in de natuur. Het is een stap in de richting van onze toekomst waarin we in harmonie samenleven met onze planeet.”StemmenTijdens de finale op 14 juni nemen de studenten het op tegen negen andere teams uit Nederland. Tot 14 juni 10 uur is er ook de mogelijkheid om online mee te stemmen op Team de Kaap. Stemmen kan via: https://bit.ly/StemZeeland.
21 uur geledenVLISSINGEN - Kringloopwinkel ‘Leuke spullen’ is verhuisd van de Edisonweg naar een loods aan de Oude Industrieweg. Omdat het voormalige pand van de kringloopwinkel geen bestemming detailhandel had mocht de winkel daar niet blijven. Met hulp van de gemeente Vlissingen is nu een nieuwe locatie gevonden.
23 uur geledenVLISSINGEN - Het heeft freelance journalist Jan Beckers sinds 2010 bijna onophoudelijk bezig gehouden: wat is er precies gebeurd tijdens de gewelddadige beëindiging van de Molukse treinkaping bij De Punt in 1977? Zijn bevindingen hebben eerder al geleid tot een rechtszaak tegen de staat, aangespannen door nabestaanden van Molukse actievoerders die bij de bevrijding van de trein om het leven kwamen. Nu ligt er een kloek boek: De afloop, het drama bij De Punt.
2 dagen geledenRITTHEM - Het munitiedepot van het Ministerie van Defensie bij het Ritthemse bos blijft langer in gebruik. Het was eigenlijk de bedoeling dat het depot op termijn gesloten zou worden, maar omdat defensie fors gaat investeren in de aanschaf van munitie blijft het depot noodzakelijk. Ook het depot in het Brabantse Alphen blijft in gebruik.
2 dagen geledenVLISSINGEN - De Koninklijke Landmacht houdt tot en met 9 juni een militaire oefening in en rond Vlissingen. De oefening maakt deel uit van de opleiding en training voor militairen van de landmacht.
2 dagen geledenVLISSINGEN - In de nacht van zondag op maandag is een vrouw met haar fiets gevallen op de Zwanenburgseweg in Vlissingen. Ze moest mee naar het ziekenhuis.
3 dagen geledenDISHOEK - Het behoort weliswaar niet tot het grondgebied van Vlissingen, maar in de duinen van Dishoek bouwden de Duitsers een kustbatterij ter verdediging van het ‘Verteidigungsbereich Vlissingen’. Een deel van de bunkers is bewaard gebleven en kunnen tijdens de bunkerdag op zaterdag 3 juni worden bezichtigd.
6 dagen geleden