Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Wim de Leeuw gooit het roer om in coronatijd

Wim de Leeuw gooit het roer om in coronatijd

SINT ANNALAND - Tot de uitbraak van corona was Wim de Leeuw buschauffeur op een dubbeldekker en reed hij mensen naar pretparken, musicals en vakantiebestemmingen. Als ZZP'er verhuurde hij daarnaast taxibusjes. Zijn werk was zijn lust en zijn leven. Groot was dan ook het verdriet en de angst toen negentig procent van zijn werk simpelweg stopte. Lang heeft hij niet bij de pakken neergezeten, want nu helpt hij Thoolse ondernemers om hun producten bij mensen over het hele eiland Tholen te bezorgen. Dit doet hij naar eigen zeggen met een SRV-wagen 2.0. "Het was een rollercoaster van emoties, maar nu hoef ik niet meer stil te zitten!"

Wim de Leeuw is 52 jaar en woont in Sint-Annaland. Door al zijn activiteiten op het eiland Tholen is hij zeker een bekende Tholenaar te noemen. "Ik heb altijd zzp-werk gecombineerd met werken voor een baas. Werkweken bij een baas van 30 of 40 uur vind ik namelijk veel te kort", zegt hij lachend. " Stilzitten kan ik niet, dat vind ik moeilijk."

Pretparken

Wim werkte voor Brabant Expres. "Op de touringcar, liefst een dubbeldekker", vertelt hij. "Heel leuk werk om te doen bij een leuk Brabants bedrijf in Zevenbergen. Als chauffeur had ik natuurlijk veel verantwoording aangezien ik meestal toch zo'n 85 mensen in mijn bus had. Zo heb ik inmiddels al veel landen, pretparken en evenementen mogen bezoeken." Als zzpér was Wim actief in de verhuur van auto’s , bussen en bakwagens. Per 1 april zou hij ook de levering van partytenten, springkussens, licht/geluidappartuur gaan doen.

Slechte film

Maar toen was daar Corona. "Eerst dacht ik net als iedereen: dit griepje gaat een paar weken duren. Maar na steeds meer informatie en steeds heftiger nieuws, was het alsof je in een hele slechte film was terecht gekomen", blikt Wim terug. Toen COVID-19 ook in Nederland opdook, wist hij dat het serieus was. "Bij de eerste gevallen denk je dat het vooral de ouderen zijn die al ziek waren, maar ook jongeren werden ziek. Daar lig je wakker van. De slechte film is realiteit geworden."

Angst

Naast de angst voor de ziekte, kampte Wim ook met zijn inkomsten. "90% van mijn werk raakte ik kwijt. Touringcarvervoer stopt, 9 persoonsbussen stopten in de verhuur en reeds geboekte musicals, evenementen en festivals werden afgelast. Alles werd geannuleerd. De afgelopen twee maanden waren vooral in de eerste weken heel zwaar, want de inkomsten vielen weg. Ik had echt slapeloze nachten vol vragen als: hoe kom ik hier uit en wat moet ik nu? Het was een rollercoaster van emoties om te zien dat wat je hebt opgebouwd stil staat. Verwachtingen van mensen en bedrijven die niet uitkomen maar ook hulp uit onverwachte hoeken van mensen en bedrijven waarvan je het dan weer juist niet verwachte."

Netwerk

Mede die steun deed Wim besluiten om het roer om te gooien en niet langer bij de pakken neer te gaan zitten. "In mijn netwerk werd ik als eerste benaderd door de online groente en fruitleverancier Groentebroer uit Sint-Philipsland om bij te springen met bezorgen op het eiland Tholen. We hadden al een ruime bus dus directe inzet was mogelijk." Zijn hulp werd met open armen ontvangen. "Veel adressen waren zo blij met die bezorging, omdat ze hierdoor niet hoefden te tillen en naar de supermarkt hoefden. Ik ben daarom eens online gaan kijken welke supermarkten aan thuisbezorging deden op het eiland en constateerde dat de supermarkten de vraag niet aan konden. Vooral wat betreft de levering van frisdranken."

Lokale horeca

Wim besloot zijn webshop, die hij al had voor de verhuur van partytenten en dergelijke, om te bouwen. "Er wordt online betaald, zodat de levering o een veilige manier en op afstand kan gebeuren", zo legt hij uit. "Voor de dagen dat ik niet bij de Groentebroer bestellingen rij, rij ik nu op maandagavond, woensdagavond en zaterdagmiddag voor mezelf met de in de webshop bestelde artikelen over het eiland Tholen. Ik vond het echter heel belangrijk om ook lokale ondernemers te helpen hun producten op deze manier te verspreiden. Daarom verkopen we Benefrieten van een bedrijf uit Poortvliet, komkommers van een bedrijf uit Sint-Annaland en producten van de Groentebroer uit Sint-Philipsland. Ook de voedselvoorraden lokale horeca en groothandels verkoop ik om het weggooien van goed eten te voorkomen. Zolang er geen uitzicht is op hervatten van eigen activiteiten wil ik dit concept zoveel mogelijk uitbreiden waarbij we dus nu ook gekoelde dranken gaan rond brengen en zaterdag tussen 22.00-24.00 dit gaan doen als taxiservice totdat de horeca open is", legt hij uit.

Jammeren

Wim hoopt met zijn verhaal veel andere Tholenaren te inspireren om niet bij de pakken neer te gaan zitten. "Ook ik heb nachten wakker gelegen, maar blijf niet jammeren. Dus als je gezond bent, kijk om je heen, luister goed naar klanten, want het geld ligt echt op straat. Je moet alleen wel bukken. Zijn de inkomsten minder? Kijk dan ook eens goed naar je kostenkant, je overbodige inventaris, huur van ruimtes die je maar weinig gebruikt. Op deze manier heb je er alles aan gedaan om goed uit de crisis te komen", besluit hij. 

Meer uit Tholen

Carolien opent vakantiewoning voor mensen met een intensieve zorgvraag

THOLEN - Precies honderd jaar na de geboorte van Marus Klippel werd afgelopen donderdag 't Huysje van Klippel geboren. Deze vakantiewoning aan de Kettingdijk in Tholen biedt een onderkomen aan mensen met een intensieve zorgvraag. De feestelijke opening werd verricht door Carolien Bierens en Hugo de Jonge.

3 uur geleden
Dodenherdenking in Tholen met Pools bezoek en plechtigheid in wandelpark

THOLEN - Het 4 mei Comité organiseert samen met de gemeente Tholen zondagavond de officiële herdenking in het wandelpark nabij de Vossemeersepoort. Tijdens de plechtigheid houdt burgemeester Sijbers een toespraak en is er een kranslegging. Ook is er een Poolse delegatie aanwezig uit zusterstad Ilawa. 

7 uur geleden
Bij deze stranden op Tholen mag je vanaf vandaag zwemmen in open water

THOLEN - Met de start van het nieuwe seizoen zijn de stranden in de gemeente Tholen sinds vandaag weer open voor recreatief zwemmen. Tot en met 30 september kunnen inwoners en toeristen terecht op meerdere officiële zwemlocaties. Een overzicht waar je op Tholen veilig kunt zwemmen én waar je op moet letten.

1 dag geleden
Nacontrole in woning Sint-Annaland, inductiekookplaat vermoedelijk oorzaak

SINT-ANNALAND - De brandweer is woensdagavond ingezet voor een nacontrole bij een woning aan de Tienhoven in Sint-Annaland. De oorzaak van het probleem was vermoedelijk een inductiekookplaat.

1 dag geleden
Snelweg A4 bij Bergen op Zoom dit weekend dicht vanwege onderhoud

BERGEN OP ZOOM/THOLEN - De A4 tussen knooppunt Markiezaat en Zoomland, richting Rotterdam, is vanaf vrijdagavond 2 mei tot maandagochtend 5 mei deels afgesloten vanwege onderhoud. Het verkeer moet rekening houden met omleidingen en extra reistijd die kan oplopen tot een uur.

1 dag geleden
Bevrijdingsmarkt met geschenk- en hobbyartikelen bij museum De Meestoof

SINT-ANNALAND - Op het terrein van streekmuseum De Meestoof in Sint-Annaland wordt op maandag 5 mei een bevrijdingsmarkt georganiseerd. Bezoekers kunnen vanaf 11.00 uur terecht op de markt.

2 dagen geleden
Zwembaden De Spetter en Haestinge gaan op Bevrijdingsdag open

SINT-MAARTENSDIJK/THOLEN - De buitenzwembaden in Sint-Maartensdijk en Tholen openen maandag 5 mei hun deuren. Bezoekers zijn op Bevrijdingsdag welkom vanaf 13.00 uur. Vrijwilligers hebben in april hard gewerkt om de baden klaar te maken voor het nieuwe seizoen.

3 dagen geleden