Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Willy Verbeek benoemd tot Heer van Borsele

Willy Verbeek benoemd tot Heer van Borsele

OVEZANDE – In de rooms-katholieke kerk in Ovezande verraste burgemeester Gerben Dijksterhuis van de gemeente Borsele Willy Verbeek uit Ovezande zaterdag met de benoeming tot Heer van Borsele voor zijn betekenis voor de samenleving. De uitreiking van de versierselen vond plaats tijdens de afsluiting van de activiteit ‘Ovezande Hapt en Stapt’, een fotopuzzeltocht die plaatsvindt tijdens het Open Monumentenweekend. 

Willy Verbeek (1946) begon tien jaar geleden aan zijn grootste project tot nu toe; de dorpsmoestuin in Ovezande. ‘Hij ging de buxusplanten, die hij tot die tijd kweekte, langzamerhand vervangen door groenten’, schrijft de gemeente Borsele in een persbericht. ‘Al snel kon zijn gezin de hoeveelheden niet meer verwerken en gingen ze op zoek naar een nuttigere bestemming dan de vuilnisbak. Zo kwamen ze al snel terecht bij Voedselbank De Bevelanden in Goes. Verbeek was onder de indruk van de grote rij mensen die gebruik moest maken van de voedselbank en hij besloot dan ook om zich in te zetten voor deze organisatie. Hij mocht de schuur van de buurman gebruiken en niet veel later ook de grond van de buurman. De kosten hiervoor nam Verbeek voor zijn eigen rekening. Met hulp van de dorpsraad vroeg hij subsidie aan bij de gemeente Borsele. Die financiële bijdrage gebruikte hij om een schuur en kas te plaatsen. Na de feestelijke opening werd de grond, eigendom van de hervormde kerk Driewegen, vrijgesteld van huur en kon Verbeek rekenen op hulp en ondersteuning van vrijwilligers. Hij heeft er ook voor gezorgd dat overgebleven broden van de bakker wekelijks worden verzameld en samen met de groenten van de dorpsmoestuin naar de voedselbank worden gebracht. ‘

De dorpsmoestuin mag inmiddels gebruik maken van de opslagruimte bij de supermarkt en bij warm weer van de koeling. ‘Inmiddels kweekt Verbeek met de vrijwilligers en leerlingen van groep 7 en 8 van de basisschool De Zandplaat zelf de groenten op uit zaadjes. De kosten voor de exploitatie van de dorpsmoestuin worden gedekt door acties en activiteiten als een moestuindiner en het verkopen van plantjes en stekjes via de buurtwinkel. De moestuin is zo bijzonder dat er inmiddels groepen zijn die zich hebben aangemeld voor een rondleiding. Verbeek gaat de dorpsmoestuin overdragen aan andere vrijwilligers, mede ingegeven door lichamelijke beperkingen en zijn leeftijd. Hij zal er zeker bij betrokken blijven, maar dan vanuit een achtergrond positie.’

Meer uit Beveland

Maartenskerk 's-Gravenpolder heeft eindelijk weer een torenspits

's-GRAVENPOLDER - Het heeft langer geduurd dan verwacht - bijna anderhalf jaar - maar sinds donderdag prijkt er weer een torenspits op de Maartenskerk in 's-Gravenpolder.

1 uur geleden
In tweede kwartaal meer duidelijkheid over herstel Westerscheldetunnel

ELLEWOUTSDIJK - De N.V. Westerscheldetunnel heeft onderzoek gedaan naar de mogelijke oorzaak van de eerder dit jaar ontdekte betonschade in de oostbuis van de tunnel. 'Het meest waarschijnlijk is dat een aantal omstandigheden gezamenlijk heeft geleid tot de betonschade', laat de organisatie donderdag weten. Ze verwacht pas in het tweede kwartaal van volgend jaar uitsluitsel over de oorzaak en het herstelplan.

2 uur geleden
Rotary viert 100 jaar in Nederland zaterdag in Goes

GOES - Rotary Nederland markeert in 2023 haar eeuwfeest met een grootschalige estafette, waarbij een symbolische bakfiets het hele land doorkruist en elke Rotary Club aandoet. Deze viering bereikt zaterdag 2 december de Grote Markt in Goes, waar de drie Bevelandse Rotary clubs zich presenteren en geld inzamelen voor Shelter Box.

5 uur geleden
Kettingbotsing op A58 bij Goes; half uur vertraging

GOES - Op de afrit van de A58 bij Goes heeft donderdagochtend een ongeval plaatsgevonden met meerdere voertuigen.

6 uur geleden
Borsele helpt inwoners geld terugvragen bij zeven inloopmomenten

HEINKENSZAND - Gemeente Borsele nodigt al haar inwoners uit om in december gratis de energietoeslag- en potjescheck te doen. Vrijwilligershuis Borsele en Gemeenschappelijke Regeling (GR) de Bevelanden organiseren hiervoor een aantal inloopmomenten. 'Samen vult u een paar vragen in en ziet u meteen of u in aanmerking komt voor energietoeslag en potjes', legt de gemeente uit in een persbericht. 

7 uur geleden
284 vergunningen te vergeven voor zeegroenten snijden bij Oosterschelde

KATTENDIJKE - Wie volgend seizoen zeegroenten wil snijden bij de Oosterschelde kan tot vrijdag 22 december een aanvraagformulier indienen bij de provincie Zeeland. Er zijn 284 vergunningen te vergeven.

1 dag geleden
284 vergunningen te vergeven voor zeegroenten snijden bij Oosterschelde

RILLAND - Wie volgend seizoen zeegroenten wil snijden bij de Oosterschelde kan tot vrijdag 22 december een aanvraagformulier indienen bij de provincie Zeeland. Er zijn 284 vergunningen te vergeven.

1 dag geleden