Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Willemien Treurniet neem afscheid van de Middelburgse gemeenteraad

Willemien Treurniet neem afscheid van de Middelburgse gemeenteraad

MIDDELBURG - Na meer dan elf jaar is Willemien Treurniet gestopt als raadslid voor de Christen Unie in de gemeenteraad van Middelburg. Op donderdag 8 juli hield ze haar afscheidsrede, die ook terug is te luisteren via de website van Gemeente Middelburg.

De afscheidsrede:

En dan is het zover.
In januari heb ik aangegeven dat ik in de laatste raadsvergadering voor de zomer afscheid zou nemen als gemeenteraadslid. In januari lijkt juli dan nog heel ver weg, maar nu is het zover. Mijn laatste fractievergadering, mijn laatste presidiumvergadering, maar laatste voorzittersoverleg, de laatste keer commissievergadering maza voorzitten, mijn laatste commissievergadering AB zijn achter de rug, en nu dus ook echt mijn laatste gemeenteraadsvergadering. Gelukkig heb ik morgen nog mijn laatste werkgeverscommissievergadering….

In januari schreef ik dat mijn grens bereikt was. Samen, voor de inwoners, gericht op de toekomst, met die opdracht vanuit de ChristenUnieleden heb ik mij jaren in mogen zetten. Samen werken aan onze mooie gemeente, samen werken zodat juist de inwoners die de gemeente zo nodig hebben krijgen wat nodig is om mee te doen in de maatschappij. En juist dat laatste viel de laatste maanden  zwaar, steeds meer geluiden kwamen er vanuit de inwoners dat zij niet kregen wat nodig was, dat zij zich niet gehoord voelden. Dat de gemeente aangaf graag samen te willen werken met inwoners, instellingen, verenigingen maar dat dit zo anders ervaren werd door de inwoners. Besluiten werden voorbereid door het college en aangenomen in de gemeenteraad die niet mijn keuzes waren. Keer op keer heb ik hier bijna geroepen aan het college om de inwoners te zien, om te kijken wat besluiten doet met en voor de inwoners om niet alles door de financiele bril te bekijken, maar om de menselijke bril op te zetten. 

Ik heb wel eens gezegd dat dit helaas aan dovemansoren is gezegd en dit lijkt helaas nog steeds zo.Toch kijk ik met grote grote dankbaarheid terug op de afgelopen 11,5 jaar. Op 10 maart 2010 werd ik met Krijn Hamelink en Evert Heringa geïnstalleerd als ChristenUnie-raadslid. Zo waarlijk helpe mij God almachtig. Wat een grote woorden, maar o zo ware woorden, mocht ik uitspreken. Zo startte ik als gemeenteraadslid. Als fervent fietser werd mij snel duidelijk dat de woorden uit het gemeentelijke beleid ‘de fiets op nummer 1’, op papier mooi staat, maar in de praktijk vaak niet wordt uitgevoerd. Dat gold toen, maar helaas ook nu. Zolang we het prima vinden dat een doorgaande fietsroute wordt afgesloten zonder tijdige en goede omleiding, zolang we het niet voor elkaar krijgen om nieuwe verkeerssituaties fietsvriendelijk aan te leggen zijn er nog stappen te zetten.

Ook voor de gemeentelijke communicatie heb ik mij hard gemaakt. Dit werd mij niet altijd in dank afgenomen, maar ik was en ben overtuigd dat dit echt beter kon en kan. Op zoek naar de ja is hieruit voortgekomen. College, blijf dit voor ogen houden! Inwoners hoeven niet altijd hun gelijk te krijgen, ze willen wel gehoord én serieus genomen worden.Zo zijn er natuurlijk veel meer zaken geweest: behoud Cleene Hooge, terugdringen overlast vuurwerk, asielzoekers die niet naar Goes maar naar Middelburg naar school kunnen gaan, investeren in gezinnen, bestrijding laaggeletterdheid én eenzaamheid en natuurlijk nog meer.Dit had ik natuurlijk nooit kunnen doen zonder samenwerking met jullie, raadsleden! Dank voor de vele gesprekken, voor het meedenken, voor het opscherpen.Grote dank wil ik graag ook uitspreken aan de fractie. Wat hebben we het goed gehad met elkaar, wat konden we genieten met elkaar, maar ook scherp zijn naar elkaar toe. Ik heb het als zegen ervaren.College, dank voor het sparren, voor de gesprekken, voor de wandelingen en natuurlijk voor de vele informatie die jullie wilden delen.Ambtenaren, voor mij was het aan het begin wennen dat ik jullie zo maar mocht bellen om informatie te vragen. Het was onwennig dat jullie zoveel tijd vrijmaakte om kennis te delen. Wat heb ik deze gesprekken waardevol gevonden.

Griffie, ja waar was ik zonder jullie! Dank.Bodes, de eerste jaren van mijn raadslidmaatschap bezorgden jullie geregeld dikke, dikke enveloppen met papieren raadsstukken. Gelukkig is dit verleden tijd. Dank voor de vele, vele kopjes (en kannen) thee. Burgemeester, met plezier kijk ik terug op onze samenwerking, zeker in mijn rol als voorzitter van de vertrouwenscommissie.Werkgeverscommissie, Wilfried en Paul, wat hebben we fijne gesprekken gevoerd, de hele wereldproblematiek kwam aan de orde en daarnaast voerden we natuurlijk de taken uit die we moesten doen. ??

Natuurlijk ook een grote dank aan het thuisfront. Johan, dank voor de duw die ik nodig had om mij verkiesbaar te stellen, voor de duw die ik nodig had om lijsttrekker te worden, dank dat jij alle avonden thuis was als ik er niet was. Toen ik startte als raadslid was Nout 1 jaar, Loes 4, Rens 6 en Bart 12. Vaak legde ik de jongste drie kinderen voor een vergadering op bed, even snel voorlezen en hup naar de vergadering. Nu komt het geregeld voor dat als ik thuis kom uit een vergadering er nog kinderen beneden zijn of dat ze zelfs nog niet eens thuis zijn. Tsja tijden veranderen. Johan, Bart, Rens, Loes, Nout, dank voor jullie geduld als ik weer eens weg was. Nout gaf jaren terug al eens aan, ‘Mam, je bent nog thuis, moet je niet weg?’

Dank voor jullie geduld als ik wel thuis was, maar in gedachten bij inwoners, bij de politiek. Waar zou ik zijn zonder jullie. Beste mensen, aan al het goede komt een eind, zo ook aan mijn raadswerk. Ik heb in alle nederigheid willen dienen in de overtuiging dat je samen altijd verder komt en dat we dit met elkaar doen voor onze inwoners.In mijn eerste periode als raadslid heb ik bij een cursus vanuit de ChristenUnie op moeten schrijven wat ik beloof en wat ik hoop. Als afsluiting wil ik dit met jullie delen:Ik geloof in heldere, eerlijke, pure politiek. Bewogen, betrokken. Door God in beweging gezet, door Hem steeds voortgetrokkenIk beloof dat ik steeds op zal komen voor de mensen die het nodig hebben, om stem te geven aan degene die niet voor zichzelf kunnen opkomen. Om zo te dienen.Voorzitter, ik dank u, allemaal, zeer zeer hartelijk voor al het goede. Doe het mooie werk voor onze inwoners met een menselijke bril! Zie de ander, zoek de ander!

Meer uit Middelburg

Expositie Fotoclub de Draadontspanner bij Rechtbank Middelburg

MIDDELBURG - Leden van Fotoclub de Draadontspanner exposeren tot eind mei 2024 in Rechtbank Middelburg aan de Kousteensedijk. 

2 uur geleden
Bonaire.com: een nieuw toeristisch platform met Zeeuwse software

MIDDELBURG - De ervaren tech-ondernemer Robin Weesie heeft samen met Glenn Doeze het initiatief genomen om een toeristisch platform voor Bonaire te ontwikkelen. Een platform waar (potentiële) bezoekers niet alleen inspiratie en informatie kunnen vinden over het Caribisch eiland, maar waar ook direct geboekt kan worden. Na een zorgvuldige zoektocht is besloten om het platform te ontwikkelen op de software van Localbooker.

5 uur geleden
Nieuw leven voor de concertvleugel van de Zeeuwse Concertzaal

MIDDELBURG - Dromen van een volle zaal, een concertvleugel en je eigen composities spelen. Dat is de droom van ieder kind, jongeren maar ook volwassenen die ooit de eerste toon aansloegen op een piano. Deze dromen kan je vanaf nu waarmaken in de Zeeuwse Concertzaal. Vanaf 8 april biedt de Concertzaal namelijk de mogelijkheid om regelmatig de Steinway concertvleugel te bespelen.

6 uur geleden
Scalda bekroond met zes Gouden Schoolkantine Schalen

MIDDELBURG - Scalda heeft voor al haar locaties de Gouden Schoolkantine Schaal 2023-2024 van het Voedingscentrum ontvangen. Het behalen van de gouden status is het resultaat van intensieve inspanningen van Scalda om haar kantine gezonder te maken. Met minstens 80% van het assortiment bestaande uit gezonde opties zoals broodjes, fruit en andere voedzame producten, en de voortdurende beschikbaarheid van drinkwater, wordt het voor studenten gemakkelijker gemaakt om gezonde keuzes te maken. 

6 uur geleden
Aanhangwagen kantelt bij Schroebrug Middelburg

MIDDELBURG - Bij de Schroebrug in Middelburg is woensdag aan het einde van de middag een aanhangwagen van een tractor gekanteld. Dit zorgde voor de nodige verkeershinder.Het ongeluk gebeurde toen de tractorbestuurder vanaf het Groene Woud richting de spoorwegovergang reed. Net voor het oprijden van de brug ging het mis. Door onbekende oorzaak belandde de aanhanger die achter de tractor was gekoppeld op zijn linker zijkant. De tractor zelf bleef gelukkig overeind. Vanwege het ongeluk moest direct één rijstrook worden afgesloten. Later moesten ook het fietspad over de brug en de rijbaan richting A58 worden dichtgezet. Handhavers en politieagenten probeerden het verkeer in goede banen te leiden maar desondanks ontstonden flinke files, met als gevolg dat auto's omkeerden kozen voor een oversteek via de Stationsbrug, terwijl dat niet is toegestaan.Met behulp van een kraan is de aanhangwagen rond 16.50 uur weer overeind gezet. Tien minuten later kon de tractor weer verder rijden.

7 uur geleden
Nostalgische telefooncel even terug in Middelburg

GOES - De Zeeuwse Zorg Coalitie (ZZC) brengt vanaf donderdag de nostalgische telefooncel tijdelijk terug in het straatbeeld van Zeeland. Dat doet de organisatie onder meer in Goes.

20 uur geleden
Het Weekend van het Verdedigingserfgoed 2024

DISHOEK - Het 75-jarig bestaan van de NAVO (Noord Atlantische Verdragsorganisatie) / NATO (North Atlantic Treaty Organization, opgericht in april 1949), is voor Stichting Cultureel Erfgoed Koude Oorlog een aanleiding om in het weekend van 20-21 april 2024 zoveel mogelijk objecten en musea, welke gerelateerd zijn aan de Koude Oorlog open te stellen voor het publiek. Het evenement is onderdeel van het landelijke evenement 'het Weekend van het Verdedigingserfgoed 2024'.

1 dag geleden