Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Willem van Zon wil graag mensen achter de geraniums vandaan halen

Willem van Zon wil graag mensen achter de geraniums vandaan halen

RILLAND– De Reimerswaalse en Kapelse Bode portretteert de komende weken inwoners die bij de lintjesregen in april een koninklijke onderscheiding ontvingen. Willem van Zon was één van de gedecoreerden. Hij kreeg zijn lintje voor zijn inspanningen die hij de afgelopen jaren heeft verricht voor met name ouderen.

Willem van Zon speelt een rol binnen de Stichting Senioren en de Seniorenraad en hij is betrokken geweest bij de oprichting van het sociaal team Rilland. De koninklijke onderscheiding kwam voor hem als een complete verrassing. “Ik was op de hoogte gebracht dat een kennis een lintje zou krijgen en had daarom een goed kostuum aangetrokken. Omdat mijn vrouw zogenaamd een afspraak bij de dokter had gemaakt, waren we vroeg op gestaan. Toen kwamen ze me halen met een grote limousine. Mijn echtgenoot had alles geregeld en veel familie, vrienden en kennissen waren erbij in de kerk. Iedereen wist het, behalve ik. Het was een geweldige dag. De burgemeester is een prachtmens en het was fantastisch hoe alles was geregeld.”

Maaltijden

Na de uitreiking hebben Van Zon en de genodigden thuis gegeten. ‘s Avonds hebben zij in Yerseke gegeten bij Resto VanHarte, waarvoor hij als vrijwilliger actief. Hij organiseert en bereidt maaltijden. “Daar kreeg ik ook nog een bloemetje. Voor mij is het lintje een blijk van waardering. Mensen vinden blijkbaar dat ik veel doe, maar het zit niet in mij om stil te zitten. Ik ben graag bezig en vind het leuk om dingen te organiseren. Ik heb altijd gewerkt bij defensie en vooral na mijn pensioen ben ik veel gaan doen als vrijwilliger. Zo ben ik in 2004 begonnen bij de Oranjevereniging en heb daarna geholpen met de oprichting van het sociaal team. Vanaf toen is het in sneltreinvaart gegaan.”

Bingo

Naast het opzetten van een digicafé voor ouderen, organiseert Van Zon elk jaar onder meer een paasbrunch en een barbecue. “Het is dankbaar werk, maar je moet er wel veel voor doen. Ik probeer mensen achter de geraniums weg te krijgen. In De nieuwe Vliedberg organiseer ik elke maand een bingo of een etentje. Het lukt niet om iedereen uit huis te halen, maar de meesten reageren heel positief.”

Groot

Van Zon vindt de rol die vrijwilligers spelen heel belangrijk. “Zonder vrijwilligers zou het er nu heel slecht uit zien in Nederland”, stelt hij. “In sommige verzorgingshuizen is wel zeventig procent van het personeel vrijwilliger. Ze zijn overal ontzettend hard nodig. Gelukkig zie ik ook veel jonge mensen die hun steentje bijdragen. Er komen steeds meer vrijwilligers omdat de vraag er naar steeds groter wordt. Mensen moeten steeds langer thuis wonen en die zorg moet toch door iemand opgevangen worden.”

Gezondheid

Als het aan Van Zon ligt, blijft hij nog lang actief als vrijwilliger. “Ik hoop dat ik nog lang in goede gezondheid veel dingen kan organiseren. Het meeste wordt georganiseerd in een dorpshuis of bejaardenhuis, maar we zitten overal tussen. Ik hoop dat het internetcafé kan worden uitgebreid naar alle kernen. Via de seniorenraad proberen we bestuurlijk invloed uit te blijven oefenen en de belangen van ouderen zo goed mogelijk te behartigen.”

Meer uit Reimerswaal

Lintjesregen daalt neer op drie Kapellenaren

KAPELLE - Mevrouw Lindenbergh-Lepoeter en de heren Geleijnse en De Bert uit Kapelle zijn vrijdagmorgen koninklijk onderscheiden bij de jaarlijkse lintjesregen. Zij mogen zich voortaan Lid in de Orde van Oranje-Nassau noemen.

14 uur geleden
Lintjesregen Reimerswaal: drie inwoners krijgen koninklijke onderscheiding

HANSWEERT - Burgemeester José van Egmond heeft vrijdagmorgen in Hansweert drie inwoners van de gemeente Reimerswaal verrast met een koninklijke onderscheiding tijdens de traditionele lintjesregen. Mevrouw Zuijdwegt en meneer Van der Hart uit Yerseke en meneer Traas uit Rilland zijn allen benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

14 uur geleden
Leerlingen ds. G.H. Kerstenschool Yerseke krijgen als eerste kinderboek 'De zee hield het lang geheim'

YERSEKE - Groep 7 van de ds. G.H. Kerstenschool in Yerseke heeft een boeiende ochtend beleefd. Bij het Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee (NIOZ) in Yerseke presenteerde Wouter Klootwijk donderdag zijn nieuwe kinderboek 'De zee hield het lang geheim', over een ontdekking in de mosselkweek. Hij vertelde de kinderen over zijn boek, burgemeester José van Egmond van de gemeente Reimerswaal las eruit voor en de klas mocht, na een mossel-masterclass van NIOZ-onderzoeker Johan van de Koppel, een experiment doen in de getijdebakken bij de Oosterschelde. Ook kregen de leerlingen allemaal een exemplaar van het boek cadeau.

1 dag geleden
Koningsdag in Yerseke en Hansweert: dit is er te doen

YERSEKE - Hansweert en Yerseke pakken groots en oranje uit op Koningsdag zaterdag.

1 dag geleden
Vrijdag tweede Oranjeloop in Krabbendijke

KRABBENDIJKE - Na het succes van vorig jaar wordt vrijdag de tweede Oranjeloop Krabbendijke georganiseerd.

2 dagen geleden
Jongeren in Krabbendijke bekogelen politie met vuurwerk en eieren

KRABBENDIJKE - Leerlingen in Krabbendijke hebben zich dinsdagmorgen, net voor de meivakantie, misdragen door met vuurwerk en eieren te gooien. 'Er werd een Cobra 6 richting de politie gegooid', laat de politie weten, 'ook besmeurden ze een dienstauto.' 

3 dagen geleden
Drukte bij muziekavond leerlingen Wim Steenbakker in Wemeldinge

WEMELDINGE - Ondanks het slechte weer was het vrijdag volop lente in het Dorpshuis De Wemel in Wemeldinge. Daar kwamen meer dan tweehonderd muziekliefhebbers bijeen om te genieten van diverse optredens van de leerlingen van Wim Steenbakker.

3 dagen geleden