'Willekeur bij uitnodiging coronaprik bij medische indicatie'
ROTTERDAM (ANP) - De uitnodigingen voor coronavaccinaties op basis van een ‘medische indicatie’ lijken totaal willekeurig verstuurd te zijn. Sommige patiënten krijgen tot hun stomme verbazing een uitnodiging terwijl ze amper iets mankeren, terwijl anderen doodziek zijn en maar niets horen. Patiëntenorganisaties noemen de gang van zaken ‘absurd’ en willen dat ziekenhuizen bijspringen. Dat concludeert het AD na een rondgang langs patiëntenorganisaties en experts.
Mensen met ‘een medisch risico tussen 18 en 60 jaar’, oftewel degenen die op de lijst voor de griepprik staan, krijgen deze week een vaccinatieuitnodiging. Huisartsen kunnen daar zelf patiënten aan toevoegen. Maar de ene huisartsenpraktijk blijkt daarin makkelijker dan de andere, waardoor willekeur ontstaat. "Er zijn treurige gevallen van mensen die bijvoorbeeld volgende week starten met hun chemokuur tegen kanker, maar nog steeds geen inenting hebben gehad’’, stelt Irene Dingemans van de Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties (NFK).
De NFK wil dat de ziekenhuizen die patiëntengroep gaan vaccineren. "Daar kennen ze die patiënten en kunnen ze het moment van vaccinatie afstemmen op de behandeling’’, aldus Dingemans. De Nederlandse Patiënten Consumenten Federatie (NPCF) ondersteunt dat pleidooi. "Wij merken dat er heel veel gedoe is over wie er gevaccineerd wordt en waarom’’, aldus NPCF-woordvoerder Thom Meens. "Als je ziekenhuizen de kans geeft om meer mensen te vaccineren, kun je mogelijk zulke gruwelijk schrijnende gevallen voorkomen.’’
De Landelijke Huisartsenvereniging (LHV) beaamt in een reactie dat er in een onbekend aantal gevallen fouten zijn gemaakt bij de selectie van patiënten. "Het kan zijn dat er bij de selectie van patiënten vanuit het huisartsinformatiesysteem menselijke fouten zijn gemaakt. Of dat het systeem niet helemaal up to date is, waardoor mensen die vroeger iets hebben gemankeerd nu een uitnodiging krijgen’’, stelt een woordvoerder in het AD.
Meer uit Gezond
AMSTERDAM (ANP) - Honderden medewerkers van in totaal 106 apotheken in Noord-Holland leggen woensdag hun werk neer om hun cao-eisen kracht bij te zetten. Het gaat om een vervolg van een estafettestaking.
5 uur geledenUTRECHT (ANP) - Zorgaanbieders registreren de laatste jaren vaker een geval van gedwongen of onvrijwillige zorg: gedwongen opname, vrijheidsbeperkingen, insluiting, vasthouden, het onder dwang geven van medicijnen of iemand verzorgen die dat niet wil. Dat meldt de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) .
6 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Kinderen kunnen vanaf het najaar van 2025 in hun eerste levensjaar worden ingeënt tegen het RS-virus, dat met name bij baby's gevaarlijke infecties aan de luchtwegen veroorzaakt. De prik tegen deze ziekte wordt opgenomen in het Rijksvaccinatieprogramma. Dat meldt staatssecretaris Vincent Karremans (Volksgezondheid) aan de Tweede Kamer.
12 uur geledenUTRECHT (ANP) - Als de zogenoemde Nederlandse Kankeragenda uitpakt zoals de deelnemende organisaties haar hebben opgesteld, kan dat in de periode tot en met 2045 minstens 120.000 kankerdiagnoses schelen. Dan moet het aantal rokende volwassenen in Nederland in 2032 wel naar 5 procent zijn gedaald en niemand meer met de gewoonte beginnen, zoals in de agenda staat.
16 uur geledenSTOCKHOLM (ANP) - De Nobelprijs voor Geneeskunde gaat dit jaar naar twee Amerikaanse wetenschappers: Victor Ambros en Gary Ruvkun. Ze krijgen de zeer prestigieuze prijs voor hun ontdekking van zogeheten microRNA, minuscule moleculen die een belangrijke genetische rol spelen, ook bij mensen.
1 dag geledenDORDRECHT (ANP) - Regenwormen lijken de belangrijkste oorzaak te zijn van de hoge concentraties PFAS in de eieren van hobbykippen uit de buurt van de Chemours-fabriek in Dordrecht. Dat concludeert advies- en ingenieursorganisatie Arcadis na onderzoek, uitgevoerd in opdracht van de gemeenten Dordrecht, Molenlanden, Papendrecht en Sliedrecht. In kippeneieren uit de regio Zuid-Holland Zuid is vooral PFOS aangetroffen, een stof die onder de verzamelnaam PFAS valt, maar voor zover bekend nooit is gebruikt door chemiebedrijf Chemours en voorganger DuPont.
1 dag geledenGENÈVE (ANP/DPA) - De Wereldgezondheidsorganisatie WHO geeft toestemming voor een eenvoudig toe te passen test op mpox, ook wel apenpokken genoemd. Door deze goedkeuring kunnen VN-organisaties dergelijke tests nu bij een Amerikaans bedrijf aanschaffen en verspreiden in landen en regio's met veel besmettingen. Snellere opsporing kan verdere uitbreiding van de ziekte tegengaan, hoopt de WHO.
4 dagen geleden