Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Wilders zal aankomend kabinet niet aan 'leiband' leggen

Wilders zal aankomend kabinet niet aan 'leiband' leggen

DEN HAAG (ANP) - Het aankomende kabinet zal niet aan de "leiband" van Geert Wilders komen te liggen, bezweert de PVV-leider tijdens het debat over het hoofdlijnenakkoord van de nieuwe coalitie. De te benoemen premier en de rest van de ministersploeg zal vrijheid krijgen om zelf "accenten" te leggen, zij het binnen de kaders van het akkoord. Dat komt volgens hem omdat het 'extraparlementaire kabinet' op grotere afstand van de Tweede Kamer komt te staan en dus ook meer vrijheid krijgt van de vier coalitiepartijen.

D66-leider Rob Jetten is sceptisch. "Trekt Wilders straks vanuit de Kamer aan de touwtjes, of krijgt de minister-president ruimte om te handelen naar bevind van zaken?" Jetten vermoedt dat Wilders "al twitterend" de premier zal gaan bijsturen.

"In het stelsel zit dualisme, dat is de kracht van het extraparlementaire kabinet", reageert Wilders. Daarmee bedoelt hij dat de krachten van het kabinet en de Kamer elkaar in balans houden. "Er moet ruimte zijn om met de Kamer naar meerderheden te zoeken en daarmee de rol van de Kamer te versterken." Wilders wil zich daarin niet met het kabinet gaan bemoeien.

Maar volgens Jetten is het te vormen kabinet helemaal niet extraparlementair. Zo'n kabinet staat los van de Kamerfracties, terwijl juist de fracties van de PVV, VVD, NSC en BBB de afgelopen maanden met elkaar hebben onderhandeld, betoogt hij.

Meer uit Politiek

In kabinet-Schoof is 38 procent van de bewindspersonen vrouw

DEN HAAG (ANP) - Het aantal mannen en vrouwen is niet gelijk verdeeld in de ploeg van ministers en staatssecretarissen, die binnenkort aantreedt. Er zijn elf vrouwen en achttien mannen in het kabinet-Schoof. Daarmee is 38 procent van de bewindspersonen vrouw. Dat is minder dan bij de laatste twee kabinetten onder premier Mark Rutte.

1 dag geleden
Faber: zal mij binnen lijnen van akkoord en rechtstaat uiten

DEN HAAG (ANP) - Beoogd minister Marjolein Faber (PVV, Asiel en Migratie), die nog voor haar aantreden onder vuur ligt om eerder gedane uitspraken, schrijft op X zich als minister te uiten "binnen de lijnen van het Hoofdlijnenakkoord en de rechtstaatverklaring". Faber tweette dat enkele minuten nadat een spoedoverleg van de vier coalitiepartijen over haar benoeming was afgelopen.

1 dag geleden
Kabinet wil van provincies snel 1200 opvangplekken

DEN HAAG (ANP) - De provincies moeten heel snel elk honderd opvangplekken realiseren. Die "dringende oproep" heeft de minister-president, samen met staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) en minister Hugo de Jonge (Binnenlandse Zaken), deze week aan de provincies gedaan.

1 dag geleden
Transportbranche aan nieuwe ministers: houd Nederland bereikbaar

ZOETERMEER (ANP) - Transportbedrijven vinden dat de nieuwe minister van Infrastructuur en Waterstaat Barry Madlener en minister Mona Keijzer van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening meer moeten investeren om Nederland bereikbaar te houden. Dit meldt Transport en Logistiek Nederland (TLN) nadat de namen van de nieuwe bewindspersonen officieel naar buiten zijn gebracht.

1 dag geleden
Italiaanse na verkiezing Europarlement vrijgelaten door Hongarije

BOEDAPEST (ANP/RTR) - De Italiaanse Ilaria Salis, die afgelopen weekend werd verkozen voor het Europees Parlement, is vrijgelaten uit haar Hongaarse huisarrest. Ze stond in Hongarije terecht voor het aanvallen van neonazi's, maar kon door haar verkiezing aanspraak maken op de immuniteit van Europarlementariërs.

1 dag geleden
Von der Leyen niet welkom bij overleg EU-leiders over haar baan

BRUSSEL (ANP) - Voorzitter Ursula von der Leyen van de Europese Commissie is niet welkom bij het overleg van de EU-leiders maandag over haar mogelijke herbenoeming en de verdeling van de andere Europese topfuncties. Von der Leyen geldt als grote favoriet om het dagelijks bestuur van de EU opnieuw te gaan leiden. Ze schuift normaliter wel aan bij EU-toppen, maar het dineroverleg is "alleen voor leiders" van EU-landen, zegt de commissie.

1 dag geleden
Omtzigt: NSC liet kandidaten van tevóren screenen

DEN HAAG (ANP) - De manier waarop de kandidatuur van PVV'er Gidi Markuszower is ingetrokken verdient niet de schoonheidsprijs, erkent NSC-voorman Pieter Omtzigt. Markuszower werd kandidaat-af vanwege de inhoud van het onderzoek door de veiligheidsdiensten. Tegen het programma De Nieuws BV op NPO Radio 1 zegt hij dat hij de kandidaten van het NSC van tevoren al had laten doorlichten. "Dus ik wist dat ze erdoor kwamen."

1 dag geleden