
Wilders: wegkijken kabinet van armoede is ambtsmisdrijf
DEN HAAG (ANP) - PVV-leider Geert Wilders meent dat het kabinet zich schuldig heeft gemaakt aan een ambtsmisdrijf door zo lang te wachten met maatregelen om te voorkomen dat nog meer mensen onder de armoedegrens zakken. Hij wil dat de Hoge Raad zich over de kwestie buigt, zegt hij tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen in de Tweede Kamer.
Artikel 20 van de Grondwet stelt dat de bestaanszekerheid van de bevolking "voorwerp van zorg der overheid" is. Wilders vindt dat het kabinet die taak verwaarloosd heeft door lange tijd niets te doen aan onder meer de sterk oplopende energierekening en prijzen aan de pomp en in de winkel.
Daarom ziet de PVV reden om een aanklacht in te dienen op grond van artikel 355 van het wetboek van strafrecht. Daarin staat dat ministers zich schuldig maken aan een ambtsmisdrijf als zij beleid voeren waarvan zij weten dat het strijdig is met de Grondwet. "Zij kunnen er niet mee wegkomen", aldus de PVV-leider.
Onorthodox middel
Voor een aanklacht zijn de handtekeningen nodig van minstens vijf leden van de Tweede Kamer. Maar om daadwerkelijk tot een aanklacht te komen is een parlementaire meerderheid nodig.
Het is niet de eerste keer dat de PVV naar dit onorthodoxe middel grijpt. Vorig jaar verwierp de Kamer een verzoek om het kabinet aan te klagen wegens het niet verstrekken van een feitenrelaas over het toeslagenschandaal. En in 2009 werd een verzoek afgewezen om toenmalig minister Eberhard van der Laan aan te klagen omdat die weigerde vragen over de kosten van immigratie te beantwoorden.
CDA-fractievoorzitter Pieter Heerma noemt het "beschamend" dat Wilders een "serieuze" wet voor de aanpak van ambtsmisdrijven "misbruikt voor een politiek opzetje. Dit is echt beneden alle peil." ChristenUnie-voorman Gert-Jan Segers verweet Wilders dat hij in de Kamer geen politiek debat wil voeren, maar het debat naar de rechtszaal wil verplaatsen. "Als u man bent, gaat u hier het debat aan. Maak er geen politiek proces van."
Meer uit Politiek
AMSTERDAM (ANP) - VVD-leider Dilan Yeşilgöz denkt niet dat erkenning van Palestina als staat op dit moment helpt de situatie in het Midden-Oosten te kalmeren. Dat zei zij bij de presentatie van het conceptverkiezingsprogramma van haar partij in Amsterdam. Volgens Yeşilgöz is "de-escalatie" nodig, ook om een einde te maken aan de hongersnood in de door Israël afgegrendelde Gazastrook.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - De VVD wil de komende jaren bezuinigen op onder meer de zorg en sociale zekerheid. Op die manier willen de liberalen ruimte maken voor de hogere uitgaven aan defensie waartoe Nederland zich vorige maand op de NAVO-top in Den Haag heeft verplicht. Ook willen zij de lasten voor bedrijven en werkenden verder verlagen. Dat staat in het concept-verkiezingsprogramma dat de partij zaterdag heeft gepresenteerd.
1 dag geledenRIJEN (ANP) - Na de Fryske Nasjonale Partij (FNP) overweegt ook Lokaal Brabant mee te doen aan de Tweede Kamerverkiezingen. De leden van de Brabantse partij nemen hierover op 2 augustus op een congres in Chaam een besluit. "De wens leeft al langer", zegt partijvoorzitter John van Gorp. "En dit is misschien wel het moment. De vraag vanuit de achterban klinkt steeds luider, omdat de lokale vertegenwoordiging in de Kamer gering is."
2 dagen geledenNIJEWIER (ANP) - De kandidaat-lijsttrekker voor de Fryske Nasjonale Partij (FNP) Aant Jelle Soepboer verlaat per direct de Tweede Kamer. Soepboer nam daar nog een zetel in voor NSC en kondigde eerder aan dat hij in september zou vertrekken. In een brief aan Kamervoorzitter Martin Bosma schrijft hij dat die "gekozen route niet werkt" door de media-aandacht voor zijn mogelijke lijsttrekkerschap.
2 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Frans Timmermans vindt dat Nederland in navolging van Frankrijk Palestina als staat zou moeten erkennen. "Macron heeft gelijk. De erkenning van Palestina is een noodzakelijke stap naar vrede", schrijft de GroenLinks-PvdA-leider op X.
2 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer wil niet het reces onderbreken voor een debat over de situatie in Gaza. GroenLinks-PvdA en D66 willen dat het kabinet zich hard maakt voor onder meer sancties tegen Israël. Hierover had wat die partijen betreft een debat moeten komen, maar daar is geen meerderheid voor.
4 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - GroenLinks-PvdA en D66 willen dat de Tweede Kamer terugkomt van zomerreces voor een debat over de oorlog in Gaza. De Kamerleden Kati Piri (GL-PvdA) en Jan Paternotte (D66) laten dat op X weten. Directe aanleiding is de noodkreet van meer dan honderd hulporganisaties over de humanitaire situatie in de Palestijnse kuststrook.
4 dagen geleden