Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Wilders: premiersvraag 'morgenvroeg, acuut, meteen' besproken

Wilders: premiersvraag 'morgenvroeg, acuut, meteen' besproken

DEN HAAG (ANP) - Het antwoord op de premiersvraag heeft flinke haast, zegt Geert Wilders tijdens het debat over het hoofdlijnenakkoord. Die vraag wordt volgens de PVV-leider "morgenvroeg, acuut, meteen" besproken. Hij baalt ervan dat Ronald Plasterk zich heeft teruggetrokken als kandidaat na negatieve berichten over patenten die hij heeft geclaimd. "Het zou volgens mij een geweldige minister-president zijn geweest", aldus Wilders.

Het is zeer ongebruikelijk dat een regeerakkoord op tafel ligt, zonder dat bekend is wie de premier wordt. Normaal wordt die functie vervuld door de leider van de grootste partij, in dit geval Wilders dus. Maar daar hadden de VVD en NSC moeite mee. De vier partijen hebben afgesproken dat al hun partijleiders in de Tweede Kamer blijven. "Veel had voorkomen kunnen worden als de leider van de grootste partij de premier had kunnen worden", zegt Wilders hierover.

Hiernaar gevraagd zei Wilders niet alsnog een gooi te willen doen naar het premierschap. Hij wil zich houden aan de afspraken die hij hierover heeft gemaakt met VVD, NSC en BBB. Die zouden eerst van gedachten moeten veranderen, maar dat ziet de PVV-leider niet gebeuren.

Na het debat wordt oud-informateur Richard van Zwol naar verwachting de nieuwe formateur. Hij krijgt wat Wilders betreft de taak om binnen vijf weken een nieuwe kabinetsploeg samen te stellen. Normaal gesproken wordt de formateur ook de premier, maar dat is nu niet zo.

Meer uit Politiek

Veldkamp (NSC) kan coalitie met PVV uitleggen in het buitenland

DEN HAAG (ANP) - Beoogd minister van Buitenlandse Zaken, Caspar Veldkamp (NSC), is niet bevreesd voor de vragen die hij internationaal zal krijgen over het kabinet met daarin de PVV. Hij verwacht niet dat deelname van de partij van Geert Wilders internationaal tot onrust zal leiden. Als dat toch gebeurt, kan hij ze geruststellen, zei Veldkamp voor zijn gesprek met beoogd premier Dick Schoof en formateur Richard van Zwol.

9 minuten geleden
De Jonge: afscheid CdK Berends is in het belang van Gelderland

DEN HAAG (ANP) - Minister Hugo de Jonge vindt het "in het belang van de provincie" dat John Berends heeft besloten om niet terug te keren als commissaris van de Koning in Gelderland. Berends trok woensdag zijn conclusies nadat Provinciale Staten een onderzoek naar zijn handelen hadden besproken. "Bestuurlijke rust en stabiliteit binnen de provinciale organisatie zijn van groot belang voor de provincie", aldus De Jonge, die als demissionair minister van Binnenlandse Zaken over de CdK's gaat.

1 uur geleden
Rekeningrijden lijkt kansloos onder nieuwe coalitie

DEN HAAG (ANP) - Het ziet er niet naar uit dat de nieuwe coalitie werk gaat maken van rekeningrijden. Tijdens een debat herhaalden PVV, NSC en BBB dat zij niets zien in die maatregel. De VVD wilde zich er nog niet duidelijk voor of tegen uitspreken.

2 uur geleden
Van Rij stuurt wetsvoorstel 'box 3' naar Raad van State

DEN HAAG (ANP) - Demissionair staatssecretaris Marnix van Rij (Financiën) is op de valreep met een wetsvoorstel gekomen dat per 2027 voor een nieuw stelsel moet zorgen om belasting te heffen op het rendement op vermogen (box 3). Het is aan zijn opvolger, die naar verwachting volgende week aantreedt, om het voorstel door het parlement te loodsen.

3 uur geleden
Achahbar (Toeslagen) hoopt dat haar functie snel overbodig wordt

DEN HAAG (ANP) - "Mijn allerliefste wens zou eigenlijk zijn dat mijn functie zo snel mogelijk overbodig zou worden." Dat zegt Nora Achahbar, beoogd staatssecretaris van Financiën, voor haar kennismakingsgesprek in de Tweede Kamer. NSC heeft Achahbar voorgedragen voor het onderdeel Toeslagen, waaronder ook de hersteloperatie van de toeslagenaffaire valt.

3 uur geleden
Karremans (VVD) ziet ook steun voor kabinet met PVV

DEN HAAG (ANP) - Er is dan veel kritiek op de VVD die in een kabinet met de PVV stapt, volgens aanstaand staatssecretaris Vincent Karremans zijn er "tegelijkertijd heel veel mensen die daar achter staan en die het ook belangrijk vinden dat het land wordt bestuurd. Zo zit ik er ook in." De VVD-wethouder zelf verlaat het stadsbestuur in Rotterdam voor het staatssecretariaat.

4 uur geleden
Oppositie werkt 'niet heel vastgetimmerd' samen met hoorzittingen

DEN HAAG (ANP) - GroenLinks-PvdA, D66, Partij voor de Dieren, DENK en Volt trekken samen op bij de hoorzittingen van aankomende kabinetsleden, die donderdag van start gaan en doorgaan tot en met woensdag. Ze hebben vooraf contact gehad maar "niet heel vastgetimmerd" afspraken gemaakt, volgens een woordvoerder van de laatstgenoemde partij. De hoorzittingen hebben maximaal twee rondes, waarbij elke partij steeds één vraag mag stellen en niet mag doorvragen. Daarom loont het om samen te werken.

5 uur geleden