Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Wilde bloemen op de zeedijk bij Krabbendijke

Wilde bloemen op de zeedijk bij Krabbendijke

KRABBENDIJKE - Wie binnenkort het praathuisje bij Krabbendijke bezoekt zal begroet worden door een zee aan wilde bloemen. Marieke Lobbezoo-Derks, die haar atelier in het praathuisje heeft, merkte een aantal jaar geleden op dat deze natuurlijke aankleding nog veel toe kan voegen in de gemeente. Afgelopen weekend stak ze samen met de imkers van Krabbendijke haar handen uit de mouwen om de grond gereed te maken voor het aanplanten van de zaadjes.

Na veertien jaar kleuterjuf te zijn geweest, besloot Lobbezoo afscheid te nemen van de kleuterklas en ging ze les geven op creatieve wijze. Zo gaf ze onder andere piano-, gitaar-, en kleiles. In haar vrije tijd schilderde ze vaak, maar ze merkte dat ze graag meer onder de mensen wilde zijn en zo viel haar oog op het Krabbendijkse praathuisje. Een plek met veel ramen, licht en zeezicht over de Oosterschelde. “In overleg met de gemeente ben ik daar vanaf 2017 iedere zomer drie middagen in de week gaan schilderen”, vertelt Lobbezoo. Daar schildert ze graag landschappen en allerlei bloemen. En dat laatste is nou precies wat Lobbezoo miste bij het praathuisje. “Ieder jaar groeiden er mooie witte en gele bloemen tussen het gras. Helaas werd het gras vijf keer per jaar gemaaid waardoor de bloemen vaak maar kort bloeiden.” Ze nam contact op met de gemeente en vroeg waarom het gras zo regelmatig gemaaid werd. “Omdat er, vanwege vandalisme, regelmatig glas van bierflesjes en dergelijke rondzwierf moest het gras volgens de gemeente kort gehouden worden”, zegt ze. “Twee jaar later, eind 2020, vroeg ik aan de gemeente of ik onder de hekjes naast het pad bloemen mocht zaaien en dat mocht. Ik vroeg de gemeente ook om het aan het maaibedrijf door te geven, zodat ze er rekening mee konden houden. Een jaar ging het goed, maar in 2022 werden de bloemen helaas toch gemaaid.” Eind 2022 ging Lobbezoo om de tafel met de gemeente en vroeg daarbij hulp aan de voorzitter van Imkersvereniging de Bevelanden, Eric Mahieu. “We wilden de gemeente, zo nodig, overtuigen van de noodzaak om meer wilde bloemen te laten groeien voor de biodiversiteit en het plezier van de mensen.’’ De gemeente gaf een groot gebied voor het inzaaien van de bloemen en liet Lobbezoo het stukje land ‘adopteren’. Binnen korte tijd wist ze een groep imkers en vrijwilligers bij elkaar te verzamelen die bereid waren mee te helpen met het onderhoud en het gereed maken van het stukje land. “Het is heel mooi om te zien dat de familie Van de Dorpel eens in het jaar het gras wil maaien en dat een grote groep imkers me wilde helpen bij het gereedmaken van de grond, zodat we het binnenkort in kunnen zaaien. De verbinding die ontstaat tussen mensen op zoveel verschillende vlakken maakt het voor mij meer dan waard om me hiervoor in te zetten. Hopelijk inspireert dit initiatief anderen in de omgeving om hetzelfde te doen.”

Helpen

Voordat de bloemen binnenkort in bloei zullen staan, moeten er nog een paar dingen gedaan worden. “Voor het gereed maken van de grond, afgelopen vrijdag, heb ik genoeg mensen gevonden, maar de grond bij het praathuisje moet nog gefreesd worden, voordat de zaadjes geplant kunnen worden. Een frees mag ik gebruiken van bouwmarkt Fixet in Krabbendijke, maar nu zoek ik nog iemand die ermee overweg kan. Als iemand donderdag of vrijdag daarmee zou willen helpen, kan diegene contact met mij opnemen.” Lobbezoo is te bereiken via het e-mailadres: [email protected] en telefoonnummer: 0113-503532. Lobbezoo houdt een doneeractie om geld in te zamelen: https://www.geef.nl/nl/actie/wilde-bloemen-praathuisje-krabbendijke/donateurs?ref=geef-sharebutton.

Meer uit Reimerswaal

Avondvierdaagse Hansweert begint op maandag 13 mei

HANSWEERT - De Hansweertse Avondvierdaagse gaat van start op maandag 13 mei. 

3 uur geleden
Slachtoffer noodsituatie Smokkelhoek Kapelle onder politiebegeleiding naar ziekenhuis

KAPELLE - Na een noodsituatie bij een bedrijf op bedrijventerrein Smokkelhoek in Kapelle is donderdagavond een slachtoffer met spoed en onder politiebegeleiding naar het ziekenhuis gebracht. Volgens een politiewoordvoerster was er geen sprake van een ongeval noch medisch incident. 

4 uur geleden
Femke Vernij speelt vrijdag 'Op volle kracht' in Rilland

RILLAND - In dorpshuis Luctor et Emergo in Rilland is vrijdagavond de nieuwe solovoorstelling van Femke Vernij te bezoeken: 'Op volle kracht'.

19 uur geleden
Zaterdag 4 mei Dodenherdenking in Hansweert

HANSWEERT - Tijdens de Nationale Herdenking op zaterdag 4 mei 2024 herdenken we allen - burgers en militairen - die in het Koninkrijk der Nederlanden of waar ook ter wereld zijn omgekomen sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog, in oorlogssituaties en bij vredesmissies. 

1 dag geleden
Gratis ambachtelijke moederdagcake van Echte Bakker Vroonland in Yerseke voor Vrienden van de Bode

YERSEKE - Zondag 12 mei is het Moederdag en dankzij Echte Bakker Vroonland in Yerseke kun je je moeder een overheerlijk cadeau geven: een speciale, vers bereide moederdagcake. En nog feestelijker: Vrienden van de Bode krijgen zo'n ambachtelijke cake gratis!

2 dagen geleden
Nationale Dodenherdenking in Kruiningen

KRUININGEN - Tijdens de Nationale Dodenherdenking in Kruiningen herdenken wij zaterdagavond (4 mei) alle burgers en militairen die in het Koninkrijk der Nederlanden of waar ook ter wereld zijn omgekomen sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog. In oorlogssituaties en bij vredesoperaties.

3 dagen geleden
Excursies naar weervisserij op Oosterschelde

KRABBENDIJKE - In mei, juni en juli kunnen er weer excursies naar de weervisserij op het oostelijke deel van de Oosterschelde worden gemaakt. Een bezoek aan de weer is een unieke gelegenheid - voor jong en oud - om de eeuwenoude, arbeidsintensieve vangstmethode van dichtbij mee te maken.

4 dagen geleden