Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Wild bezorgt Nederland eerste goud op WK baanwielrennen

Wild bezorgt Nederland eerste goud op WK baanwielrennen

BERLIJN (ANP) - Kirsten Wild is voor de derde keer in haar loopbaan wereldkampioene geworden op het onderdeel scratch. Daarmee bezorgde ze Nederland woensdag in Berlijn de eerste medaille bij de WK baanwielrennen. Wild sprintte van kop af naar de winst. Eerder was ze in 2015 en 2018 de beste van de wereld op het niet-olympische nummer. Geen vrouw behaalde eerder drie wereldtitels op de scratch.

De Amerikaanse Jennifer Valente legde beslag op het zilver, brons was voor de Portugese Maria Martins. Wild zag tot haar genoegen dat de wedstrijd over 40 ronden (10 km) in een strak tempo werd afgelegd. Ze rijdt voor het eerst in wedstrijden met een iets zwaarder verzet. "Als het zo'n wedstrijd wordt van hollen en stilstaan ben ik de sjaak. Dit kwam goed uit", keek ze terug op het behalen van haar zevende wereldtitel in totaal. "Het koersverloop was gunstig. Het was een goede testcase." Wild komt dit WK nog uit op het omnium, de koppelkoers en de puntenkoers.

Wild nam bij het ingaan van de voorlaatste ronde de kop. "Ik had bedacht dat ik vroeg op kop wilde komen en dan te proberen iets te temporiseren. Ik moest wat overhouden. Dat is net gelukt.", vertelde ze, niet helemaal zeker of haar zwaardere versnelling de sleutel tot het nieuwe succes was geweest. "Het zou kunnen, maar je moet in de eerste plaats goede benen hebben natuurlijk."

Die had Wild, zoals zo vaak. Ze was als een van de favorieten gestart. "Ja, dat geeft wel druk. Ik weet dat anderen mijn naam omcirkeld hebben, maar je went eraan."

Meer uit Sport

Van Gerwen strandt in halve finale Premier League in Liverpool

LIVERPOOL (ANL) - Darter Michael van Gerwen is in de dertiende ronde van de Premier League gestrand in de halve finales. De 35-jarige Brabander verloor op zijn verjaardag in Liverpool met 6-2 van Rob Cross.

6 uur geleden
Formule E-auto trekt in 2025 sneller op dan Formule 1-wagen

MONACO (ANP) - De elektrische sportwagen die in 2025 in de Formule E zal rijden, trekt sneller op dan een Formule 1-auto. De Gen3 Evo-auto gaat in 1,86 seconde van 0 naar 100 kilometer per uur en dat is 30 procent sneller dan de huidige Formule 1-auto, meldde Formule E-baas Jeff Dodds.

8 uur geleden
Atlete Bol loopt vlak voor Spelen in Diamond League Londen

LONDEN (ANP) - Atlete Femke Bol loopt op 20 juli, zes dagen voor aanvang van de Olympische Spelen in Parijs, een 400 meter horden op de meeting uit de Diamond League in Londen. De 24-jarige wereldkampioene liep vorig jaar in Londen haar Europees record van 51,45 seconden. De Amersfoortse is sinds augustus 2021 ongeslagen op de 400 meter horden in de Diamond League; ze won negentien races op rij.

9 uur geleden
Topontwerper Newey verlaat kampioensteam Red Bull

MILTON KEYNES (ANP/RTR) - Topontwerper Adrian Newey heeft besloten het Formule 1-team van Red Bull te verlaten. Dat meldden onder meer de BBC en diverse goed ingevoerde autosportmedia.

11 uur geleden
Nadal eenvoudig naar tweede ronde masterstoernooi Madrid

MADRID (ANP) - Rafael Nadal heeft de tweede ronde van het masterstoernooi van Madrid bereikt. De 37-jarige Spanjaard was in twee sets te sterk voor de Amerikaan Darwin Blanch: 6-1 6-0.

11 uur geleden
Shorttrackster Schulting gaat langebaanschaatsen bij Jumbo

HEERENVEEN (ANP) - Shorttrackster Suzanne Schulting sluit aan bij schaatsploeg Jumbo. De meervoudig olympisch kampioene gaat het shorttracken combineren met langebaanschaatsen, meldt de ploeg van coach Jac Orie.

12 uur geleden
Tennisster Rus pijnlijk onderuit tegen Gauff in Madrid: 0-6 0-6

MADRID (ANP) - Tennisster Arantxa Rus heeft in de tweede ronde van het graveltoernooi in Madrid een pijnlijke nederlaag geleden. De Nederlandse nummer 47 van de wereld was kansloos tegen de Amerikaanse Coco Gauff. Ze verloor in twee sets met de veelzeggende cijfers 6-0 6-0.

12 uur geleden