
WikiLeaks-oprichter Julian Assange mag worden uitgeleverd aan VS
LONDEN (ANP/AFP) - Julian Assange, de Australische oprichter van het klokkenluidersplatform WikiLeaks, mag door het Verenigd Koninkrijk worden uitgeleverd aan de Verenigde Staten. De rechter van het Westminster Magistrate's Court heeft het bevel voor de uitlevering goedgekeurd, alleen minister van Binnenlandse Zaken Priti Patel moet nog haar handtekening onder het bevel zetten.
De advocaten van Assange kunnen bij Patel nog beroep aantekenen tegen het besluit. Zij hebben tot 18 mei om dit te doen.
Assange wordt in de VS verdacht van het lekken van geheime documenten over de oorlogen in Irak en Afghanistan. Hij zou daardoor onder meer de dood van informanten van de Amerikaanse strijdkrachten op zijn geweten hebben. Hij kan 175 jaar celstraf krijgen in de VS.
Steunbetuigingen
Buiten de rechtbank waren tientallen mensen bijeengekomen om hun steun te betuigen aan Assange en te demonstreren tegen uitzetting.
De 50-jarige Assange probeert al jaren een proces in de VS te voorkomen. Hij werd in 2010, vier jaar na de oprichting van WikiLeaks, in Zweden door twee vrouwen beschuldigd van verkrachting. Assange werd op grond daarvan in Londen aangehouden. Hij werd op borgtocht vrijgelaten en vluchtte naar de ambassade van Ecuador in de Britse hoofdstad, omdat hij bang was via Zweden naar de VS te worden uitgezet. Daar bleef hij negen jaar, tot hij moest vertrekken. In 2019 stopte Zweden de vervolging van Assange. Hij werd alsnog opgepakt in Londen, omdat de VS dat vroegen. Ook moest hij een celstraf uitzitten voor het schenden van de voorwaarden van zijn borgtocht.
In december 2021 besloot een Britse rechtbank dat Assange uitgeleverd mag worden in een beroepszaak die was aangespannen door de VS. De uitlevering werd mogelijk doordat de VS beloofden Assange niet in een streng beveiligde gevangenis op te sluiten en dat hij een eventuele straf in Australië mag uitzitten. Daarvoor had een andere Britse rechter besloten dat Assange niet kon worden uitgeleverd, vanwege gezondheidsklachten en de inhumane situatie waar hij in een Amerikaanse gevangenis in terecht zou kunnen komen.
Meer uit Buitenland
KYIV (ANP/RTR) - De Oekraïense president Volodymyr Zelensky weet nog steeds niet wie donderdag namens Rusland naar Turkije komt voor de geplande onderhandelingen met Oekraïne. Zelensky wil alleen meedoen aan de gesprekken als president Vladimir Poetin zelf komt, maar die heeft zijn aanwezigheid nog niet bevestigd.
31 minuten geledenPAU (ANP/AFP) - De Franse premier François Bayrou ontkent dat hij al in de jaren negentig op de hoogte was van grootschalig misbruik op een katholieke school. Hij moest getuigen voor een parlementaire commissie over wat hij wist over het schandaal toen hij minister van Onderwijs was, van 1993 tot 1997.
2 uur geledenGRANADA (ANP/RTR) - De enorme stroomstoring in Spanje en Portugal van twee weken geleden is ontstaan in een onderstation in de zuidelijke stad Granada, meldt de Spaanse minister van Energie Sara Aagesen. Het is nog altijd niet duidelijk wat de oorzaak was van de stroomuitval.
4 uur geledenDOHA (ANP) - Donald Trump is onder de indruk van de nieuwe Syrische leider Ahmed al-Sharaa, heeft hij kort na een ontmoeting gezegd tegen journalisten. Hij omschreef de voormalige guerrillaleider als een "jonge, aantrekkelijke man" met een hele sterke achtergrond. De ontmoeting was volgens hem "geweldig".
5 uur geledenBERLIJN (ANP/DPA) - De nieuwe Duitse regeringsleider Friedrich Merz wil dat zijn land het sterkste leger van Europa krijgt. Duitsland moet zijn verdediging zodanig opvoeren dat "we onszelf niet hoeven te verdedigen", zei de bondskanselier in zijn eerste regeringsverklaring in het parlement na zijn aantreden vorige week.
6 uur geledenTEL AVIV (ANP) - De Israëlische premier Benjamin Netanyahu zegt dat de Franse president Emmanuel Macron de kant kiest van Hamas. Hij lijkt op X te reageren op de kritiek die Macron in een televisie-interview uitte op Israël. Hij noemde het dinsdag "schandelijk" dat een half miljoen mensen in Gaza dreigen te verhongeren.
6 uur geledenBRUSSEL (ANP) - Anti-corruptieorganisatie Transparency International (TI) noemt de rechterlijke uitspraak over de sms'jes van voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen "een historische overwinning voor transparantie in de EU". Het Hof van Justitie van de Europese Unie besliste dat de Commissie een verzoek van The New York Times om inzage in de sms'jes tussen Von der Leyen en de directeur van farmaciegigant Pfizer niet mocht afwijzen.
6 uur geleden