Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

‘Wijs anderen op de risico’s van zwemmen in zee’

‘Wijs anderen op de risico’s van zwemmen in zee’

Wie zijn de Zeeuwen die onze provincie veilig maken? In samenwerking met Veiligheidsregio Zeeland brengt Weekblad de Bode in deze rubriek verhalen van deze Zeeuwen. Wat doen ze en waarom? Ook geven ze veiligheidstips. In dit zesde deel is Erik van Merrienboer aan het woord. Hij is de voorzitter van de Veiligheidsregio Zeeland (VRZ).

Hoe maak ik Zeeland veilig?

“Nou, voorzitter zijn, is best saai hoor. Ik heb een aantal taken, waaronder het dagelijks bestuur en algemeen bestuur voorzitten. Het algemeen bestuur neemt besluiten. Daarnaast ben je vooral een klankbord voor de directeur van de Veiligheidsregio. Het gaat erom dat je als voorzitter zorgt dat de mensen die echt over de veiligheid gaan, zo goed mogelijk kunnen functioneren. Denk aan de beschikbaarheid van mensen en materiaal. Je moet weten wat je kan verwachten. Bij een crisis moet een voorzitter ook niet in de weg lopen. Wij zijn niet alleen van de acute crisisbeheersing, maar ook van een goede voorbereiding. Om voor de toekomst de risico’s kleiner te maken.”

Waarom wilde ik burgemeester en voorzitter worden?

“Vroeger dachten familie en vrienden: Erik dat zit wel in je. Maar ik wilde niet zozeer burgemeester worden. Ik vond de inhoud belangrijker dan de stoel. De ervaring die ik als ambtelijk adviseur heb opgedaan, was voor mij dé voorwaarde om burgemeester te worden. Dit heeft geholpen om die rol in te vullen. Daarnaast wilde ik een gemeente waar je veel uitdaging hebt. En Terneuzen, heel Zeeland eigenlijk, is ideaal. Hier is de agenda enorm divers en uitdagend. Nergens in Nederland is zo zichtbaar hoe veiligheid met alles samenhangt, als in Zeeland. Je hebt veiligheid rond het water en industrie, maar ook op de weg. Vooral tijdens de pandemie is dit zichtbaar geworden. Toen zagen we hoe onveiligheid het leven stil kan leggen. Dat is voor mij een enorme drijfveer. Veiligheid is een eerste behoefte om een gelukkig leven te leiden.
Voorzitter van de VRZ en burgemeester van Terneuzen zijn, is een unieke uitdaging. We hebben industrie om ons heen, liggen aan de grens met België én onder de rook van Rotterdam. Als burgemeester en voorzitter moet je ook voor connectie zorgen. Daarvoor is bereidheid nodig en die heb ik zeker.”

Hoe is het om in crisis voorzitter te zijn?

“Het bijzondere van een crisis als deze is dat je heel intensief samenwerkt. Daardoor leer ik de organisatie snel goed kennen. Je bent je normaal gesproken aan het voorbereiden en nu is het direct acteren. Een organisatie die het maximale eruit moet halen en dan daar beginnen als nieuwe voorzitter, is natuurlijk super bijzonder. Dan zie je meteen of je met elkaar de kwaliteiten hebt.”

Veiligheidstip:

“Zeeuwen zijn opgevoed met het bewustzijn rond risico’s in hun omgeving. Een mooi voorbeeld is de zee. Mensen die hier naartoe komen, kennen de risico’s niet altijd. Probeer elkaar dus te helpen. Geef dat veiligheidsbewustzijn mee. Duiken in een kanaal is leuk, maar kan ontzettend gevaarlijk zijn. Als je iemand in nood helpt, denk dan vooral altijd aan je eigen veiligheid. Zo houden we Zeeland samen veilig!”

Meer info: zeelandveilig.nl.

Meer uit Beveland

Meerdere gewonden bij een aanrijding tussen Kamperland en Vrouwenpolder

KAMPERLAND- Bij een ongeluk op de Oost-Westweg (N57) tussen Kamperland en Vrouwenpolder zijn vanmiddag zeker vier personen gewond geraakt. Meerdere hulpdiensten, waaronder een rapid responder, gingen ter plaatse. De weg is momenteel afgesloten tussen Vrouwenpolder en De Banjaard. Het verkeer wordt via de parallelweg geleid. De oorzaak van het ongeluk is nog onbekend.

2 uur geleden
's-Heerenhoek maakt zich op voor dorpsfeest tijdens Cultuur uit de Zak

‘s-HEERENHOEK - De Borselse wethouder van kunst en cultuur, Marga van de Plasse, opent Cultuur in de Zak zaterdag 30 september om 10.00 uur in ‘s-Heerenhoek. Hier komt de op handen zijnde sluiting van de Sint-Willibrorduskerk terug in het programma. Zo is er de expositie ‘Geloof in de toekomst’, waarvoor kinderen uit het dorp creatief bezig zijn.

3 uur geleden
Rubriek Goes Gezien: Gewonemensenstandbeelden

Er staan in Nederland heel wat standbeelden van bekende mensen die niet meer onder ons zijn. Twee vragen vóór u verder leest: wilt u even bedenken wat de top 4 is? En hoeveel beroemdemensenstandbeelden staan er in Goes?

23 uur geleden
Colinda werkt op de dagbesteding: 'Eruit halen wat erin zit bij de cliënt, dat is mijn doel'

GOES - Met een lunchroom, atelier en winkeltje is De Hippe Zeeuw in Goes een veelzijdige dagbestedingslocatie. De cliënten kunnen met allerlei verschillende werkzaamheden ontdekken waar hun passie ligt. Dat is voor Colinda van Meerkerk-de Kok misschien wel het mooiste aspect van haar baan als medewerker dagbesteding. “Cliënten laten doen waar ze goed in zijn, wat ze leuk vinden, dat vind ik heel belangrijk. Soms weten cliënten niet waar hun hart ligt en probeer je daar achter te komen. Als je dan iemands ogen ziet oplichten… dat is de reden waarom ik de zorg in ben gegaan.”

1 dag geleden
Ook Ellewoutsdijk doet mee aan Cultuur in de Zak

ELLEWOUTSDIJK - Cultuur in de Zak staat zaterdag 30 september voor een dag vol muziek, koorzang, dans, exposities, workshops, demonstraties, circustheater, familietheater, kinderactiviteiten en fiets- en wandeltochten. Het festival wordt georganiseerd door de Culturele Raad Borsele in samenwerking met culturele organisaties, verenigingen, dorpsraden en vrijwilligers in Baarland, Ellewoutsdijk, ’s-Heer Abtskerke, ’s-Heerenhoek, Heinkenszand, Kwadendamme, Lewedorp, Oudelande en Ovezande.

1 dag geleden
Conclusie onderzoek Afvalspiegel: 'Weinig zwerfafval op Noord-Beveland'

WISSENKERKE - ‘De gemeente Noord-Beveland is erg schoon.’ Dat concludeert onderzoeksbureau Afvalspiegel na een schouw van zwerfafval in de gemeente in augustus.

2 dagen geleden
Open training goalball zaterdag in Goes

GOES - Goalball Zeeland, onderdeel van sportclub Gehandicapten Bevelanden, organiseert samen met Goalballvereniging Zwolle een open training goalball in Goes.

3 dagen geleden