Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Wijnboeren stevenen af op slechtste jaar sinds 1961

Wijnboeren stevenen af op slechtste jaar sinds 1961

DIJON (ANP/AFP) - Wijnboeren koersen af op het slechtste jaar in ruim zestig jaar. Door vooral slecht weer daalt de wereldwijde productie van wijn met 2 procent ten opzichte van 2023, dat ook al een slecht wijnjaar was.

Volgens een raming van de Internationale Organisatie voor Wijnbouw en Wijnbereiding (OIV) komt de opbrengst van wijngaarden dit jaar uit op 227 miljoen tot 235 miljoen hectoliter. Dat is de minste hoeveelheid wijn sinds 1961, toen wijnboeren wereldwijd 220 miljoen hectoliter produceerden.

De OIV, die zich baseert op oogstcijfers uit de 29 belangrijkste wijnlanden, meldt ook dat de hoeveelheid wijn dit jaar waarschijnlijk 13 procent lager zal zijn dan het gemiddelde van de afgelopen tien jaar.

Oorzaken

"Opnieuw zijn klimatologische problemen belangrijke oorzaken achter een lager wereldwijd productievolume", verklaart de OIV. Wijnboeren in onder andere Frankrijk kenden een sterke teruggang in de oogst door hevige regenval. Alle nattigheid zorgde er ook voor dat schadelijke ziektes zich sneller konden verspreiden.

In andere landen speelden "extreme of atypische" weersomstandigheden de wijnoogst ook parten, stelt de mondiale wijnorganisatie. Zo waren er ook landen met extreme droogte of een vroege periode van vorst, wat slecht uitpakt voor de druiven.

Slechte weersomstandigheden

De Italiaanse wijnbouw herstelde slechts licht van vorig jaar, toen slechte weersomstandigheden voor een daling van de productie hadden gezorgd. Het Zuid-Europese land herovert daarmee de positie van 's werelds grootste wijnproducent van Frankrijk.

Een handvol regio's had dit jaar te maken met gunstigere omstandigheden voor de wijnproductie. Dit was onder meer het geval in de Verenigde Staten, Georgiƫ, Hongarije en Moldaviƫ.

Meer uit Financieel

Verzekeringsbranche niet bij woontop minister Mona Keijzer

DEN HAAG (ANP) - Verzekeraars zijn woensdag niet bij de woontop die minister Mona Keijzer (Volkshuisvesting) heeft belegd voor afspraken om sneller huizen te kunnen bouwen. De sector werd pas laat betrokken bij gesprekken over zo'n akkoord en heeft daarom te weinig tijd gehad om zich te verdiepen in de mogelijke afspraken, meldt het Verbond van Verzekeraars.

31 minuten geleden
Drinkwaterbedrijven krijgen van ACM eerder toegang tot stroomnet

DEN HAAG (ANP) - Toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM) is bereid de lijst met bedrijven en instellingen die voorrang dienen te krijgen op het stroomnet aan te passen. Zo krijgen drinkwaterbedrijven een hogere plek toebedeeld dan eerder de bedoeling was. Dit werd woensdag duidelijk tijdens een zitting in Den Haag van het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb).

2 uur geleden
Geldstroom via Nederland naar belastingparadijs geslonken

AMSTERDAM (ANP) - Nederland speelt de laatste jaren een kleinere rol bij internationale belastingontwijking, komt naar voren uit een analyse van De Nederlandsche Bank (DNB). De stroom geld die ons land binnenkomt en direct weer verlaat op weg naar belastingparadijzen is sinds 2020 een stuk kleiner dan in de voorgaande jaren, signaleert de centrale bank.

2 uur geleden
Klarna krijgt miljoenenboete voor overtreden antiwitwasregels

STOCKHOLM (ANP/AFP) - Het Zweedse betaalbedrijf Klarna, dat klanten de mogelijkheid biedt aankopen later te betalen, heeft in Zweden een boete gekregen van een half miljard kroon (omgerekend 43 miljoen euro) voor het overtreden van antiwitwasregels.

2 uur geleden
ACM: minder klachten over doorschakeldiensten, maar blijf alert

DEN HAAG (ANP) - De Autoriteit Consument & Markt (ACM) ontvangt flink minder meldingen over zogeheten doorschakeldiensten. Dat zijn bedrijven die bellers voor veel geld doorschakelen naar gratis 0800-nummers. Het verbod op deze handelwijze, dat twee jaar geleden inging, lijkt dus te werken. Wel waarschuwt de markttoezichthouder consumenten voor nieuwe vormen van misleiding die kunnen leiden tot een hoge telefoonrekening.

3 uur geleden
Waarschuwing verzekeraars: cash in huis risicovol bij inbraak

DEN HAAG (ANP) - Hoewel banken gaan adviseren om contant geld in huis te houden als voorzorg tegen internationale dreigingen, waarschuwt het Verbond van Verzekeraars voor de risico's die hiermee gepaard gaan.

4 uur geleden
EU-ministers na lang onderhandelen akkoord over visquota

BRUSSEL (ANP) - De EU-ministers die verantwoordelijk zijn voor visserij hebben na twee dagen onderhandelen een akkoord bereikt over visquota voor 2025 en 2026. Het gaat om vangstbeperkingen voor een groot aantal vissoorten in de Noordzee, de Atlantische Oceaan, de Adriatische Zee en de Zwarte Zee.

4 uur geleden