Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

'Wij willen iedere dag weer de beste zijn'

'Wij willen iedere dag weer de beste zijn'

Ondernemers zijn vaak dag en nacht bezig met hun onderneming. Maar wat drijft hen? Wat is hun motivatie? En waar liggen zij ‘s nachts van wakker? In ‘Aan de keukentafel met ...’ gaan we met hen in gesprek en op zoek naar het bijzondere verhaal dat zij te vertellen hebben. Deze week: Jaap en Jewannes Witte.

Jaap Witte (60) en zijn zoon Jewannes (30) zijn mede-eigenaar van TMC Wonen, dat 45 jaar bestaat. Ook Jaaps zoon Aart-Jan en hun neef Johan Witte junior zijn mede-eigenaren. TMC Wonen is een familiebedrijf dat Jaaps vader Jewannes in 1975 oprichtte in Goes. Later zette Jaap het bedrijf voort met zijn broer Adrie. Eind 2018 is Adrie uit de directie gestapt.

Jewannes, hoe is het om met je vader te werken?
“We zijn niet vaak met hetzelfde bezig, maar vergaderen bijvoorbeeld wel samen. Ik ben niet anders gewend dan dat ik met mijn vader werk. Als kind speelden we op zaterdag verstoppertje in de winkel en vanaf 2008 ging ik er ‘s zaterdags verkopen. Sinds 2014 werk ik op kantoor. Nu ben ik controller.”
Jaap: “De kinderen zijn niet gedwongen om hier aan de slag te gaan, ze zijn erin gerold. Ze wilden een zakcentje verdienen en wij konden hun hulp goed gebruiken.”
Jewannes: “Ik doe nu dingen anders dan mijn vader, maar we zijn ook dertig jaar verder. Aart-Jan, Johan en ik hebben alledrie gestudeerd, maar ondernemen is wat anders dan uit boeken leren. We steken veel op van de tweede generatie. Bijvoorbeeld vorig jaar, toen de winkel in Kruiningen onder water was gelopen, waren de gesprekken met de verzekering niet makkelijk. Dan is het fijn dat er iemand bij is die al langer meeloopt.”

Voordat Jaaps vader TMC opende - in 1975 - werkte hij bij de in heel Zeeland bekende tapijtzaak Groenendijk. Rond zijn veertigste besloot hij voor zichzelf te beginnen en opende een winkeltje in de Wijngaardstraat in Goes. “Na drie maanden kreeg hij een hartinfarct. Het was kantje boord.” Hij overleefde het, maar het werk met tapijtrollen van tweehonderd kilo was te zwaar geworden. “Mijn broer moest van school komen en is nooit meer weggegaan. Zo’n drie jaar later zag mijn vader een winkel in Kruiningen. Nu denk je, waarom begin je daar als je al een winkel in Goes hebt? Maar goed, ‘dat is wat voor jou’, zei hij. Ik zat in vijf-havo en zag mijn kans schoon, ook om wat eerder een einde aan mijn schoolcarrière te maken.”

Voel je druk van het ‘zoon van’ zijn?
Jewannes: “Ik merk er niet veel van.” Jaap: “We zijn een familiebedrijf en hebben niet zo’n hiërarchie. Gewoon zijn en het met z’n allen doen, dat is het allerbelangrijkste voor ons. Iedereen krijgt alle vrijheid. Je mag fouten maken, maar niet drie keer dezelfde.”

TMC begon als tapijtzaak. “We zijn altijd meegegaan met de behoeften van de klant, soms liepen we er zelfs op vooruit”, zegt Jaap. “We gingen gordijnen verkopen en daarna ook meubels om te voorzien in de complete behoefte. Enkele jaren terug vroegen we ons af wat we wilden. De maatschappij was veranderd en we hadden een compleet plan voor internet. We kozen er toch voor om juist extra in de winkels te investeren en dat bleek de goede keus. We willen de beste zijn. Daarvoor moet je elke dag weer beter worden. Persoonlijk, deskundig advies zijn hiervoor de kernwaarden. We nemen alles uit handen en leveren maatwerk. Daarvoor hebben we pas nog flink geïnvesteerd, in zes vakmensen erbij.”
TMC investeerde de laatste jaren een miljoen in haar winkels. Jaap: “Bergen op Zoom werd de mooiste textielwinkel van Nederland. En helemaal uit de TMC-koker, door ons getekend en gerealiseerd. Zo laat je vakmanschap zien in de winkel.”
Jaap: “Beleving van het ambacht is ook belangrijk voor de klant. Zo is meubelstoffering een prachtige aanvulling. Dat ontstond impulsief, doordat we bij een winkelverbouwing ruimte over hadden. We kwamen in contact met Syrische meubelstoffeerders en besloten een meubelstoffeerderij in te richten in de winkel. Beste idee van de wereld! Het trekt veel bekijks en voorziet in de groeiende behoefte aan hergebruik.”

Jaap, terugblikkend op je carrière, wat zijn bijzondere momenten?
“Het belangrijkste moment was de nieuwbouw van onze winkel in Goes. Dat is de basis van TMC. De bouw in de Marconistraat was toen best uniek, door de verschillende woonformules onder één dak; verf, behang, tapijt, bedden, meubels.”

Waarvan lig je wakker, Jaap?
“Wakker lig ik nooit. We hebben wel fouten gemaakt, zoals de aankoop van het pand aan de Korendijk in Middelburg. Dat was prachtig, maar heel onhandig, daar hebben we niets verdiend. De verhuizing van Middelburg naar Koudekerke was achteraf gezien ook niet slim. Uitbreidingen, zoals aan de Marconistraat 15 in Goes, vielen soms ongelukkig. We openden in maart 2008 en in oktober begon de financiële crisis. Toen hebben we alle zeilen moeten bijzetten.”

Welke eigenschappen heeft een ondernemer nodig?
Jaap: “Durf is onmisbaar. Als je alles blijft afwegen, doe je niets en je moet gewoon doen. Eerlijk zijn. Het is goed om te weten wat je niet weet. En wat een ander beter kan, moet je aan een ander overlaten, dus heb ik het nu gemakkelijk. Het is een zwakte als je anderen geen ruimte geeft, omdat je bang bent overvleugeld te worden. Wanneer een ander iets voor je doet en je wordt er beter van, dat is toch prachtig? Onze drie junioren passen goed bij elkaar. Johan is een mensen-mens en vindt het heerlijk om te verkopen. Aart-Jan is een echte winkelmanager en Jewannes is de meest bedachtzame en houdt alles in de gaten.” Jewannes: “Ik ben minder ondernemer, meer manager. Ik bedenk hoe we nieuwe ideeën goed bij de eindstreep brengen, zoals met de backoffice. Dat is belangrijk voor de klanttevredenheid en efficiënt werken. Vroeger was de klant de hele dag thuis, nu bijna nooit meer. Daarom werken we aan een nieuwe planningsapp, zodat klanten onder meer voorkeursdata voor leveringen kunnen aangeven. Zo krijgen ze meer inzicht en inspraak.”

Met wie zou jij aan de keukentafel willen zitten?
Jaap: “Het lijkt me heerlijk om met een van mijn eerste klanten nog eens te praten over die tijd van toen. Die gezelligheid! Als ze je ‘s avonds nog bezig zagen, brachten ze een sateetje. Het kwam ook totaal niet in klanten op om naar een ander te gaan.”
Jewannes: “Ik zou graag praten met een meester in mijn werk, het optimaliseren van bedrijfsprocessen, om daarvan te leren.”

Jaap en Jewannes Witte

Naam:
Jaap Witte

Functie:
Directeur en mede-eigenaar van woonwinkelconcern TMC Wonen, met winkels in Goes, Kruiningen en Bergen op Zoom

Burgerlijke staat:
Getrouwd, negen kinderen

Hobby’s:
Duivensport -vooral met oude vliegrassen -, wandelen en fietsen


Naam:
Jewannes Witte

Functie:
Mede-eigenaar en controller van TMC Wonen

Burgerlijke staat:
Getrouwd, een dochter en een tweede kindje onderweg.

Hobby’s:
Hardlopen en squashen

Meer uit Reimerswaal

Nieuwbouw kerk Yerseke geopend tijdens Dag van de Bouw

YERSEKE - Tijdens de Dag van de Bouw, zaterdag 17 juni, kan in Yerseke de nieuwbouw van de kerk van de Gereformeerde Gemeente aan de Steeweg worden bekeken. Van 10 tot 16 uur zet Bouwbedrijf Boogert de poorten open en kunnen bezoekers de voortgang van de nieuwbouw zien.

1 dag geleden
Zaterdag is het Zeeuwse Veteranen Dag in Middelburg

MIDDELBURG - Op zaterdag 10 juni is er weer een Zeeuwse Veteranen Dag. Sinds vorig jaar is gekozen om de activiteiten van deze dag op het Abdijplein van de Zeeuwse Hoofdstad te organiseren. Dit houdt in dat er geen parade door de stad komt en ook geen defilé op de Markt.  

2 dagen geleden
Neergestort vliegtuig bij Rilland blijkt loos alarm

RILLAND - In de omgeving van Rilland hebben hulpverleners gezocht naar een mogelijk neergestort sportvliegtuigje. Er kwam omstreeks 14.50 uur een melding binnen bij de meldkamer van de politie.

2 dagen geleden
Final League bij v.v. Kapelle om voetbal voor meiden te promoten

KAPELLE - Iedereen is zaterdag welkom op het complex van v.v. Kapelle voor de Final League. Deze dag promoot voetbal onder meiden. Er zijn wedstrijden en allerlei andere activiteiten. Danique Tolhoek, oud-speelster van Kapelle en vanaf volgend seizoen uitkomend in Ajax 1, verzorgt de prijsuitreiking.

2 dagen geleden
Truckrit van Davogé weer terug

OOSTDIJK - Afgelopen zaterdag vond de negentiende editie van de jaarlijkse truckrit van stichting Davogé na lange tijd weer plaats. Een hartverwarmend evenement dat speciaal is georganiseerd voor mensen met een beperking. Er was niet alleen de bekende truckrit, maar ook een spelletjesprogramma, verschillende demonstraties van onder ander de brandweer en nog veel meer.

3 dagen geleden
Urker Mans Formatie treedt op in Yerseke

YERSEKE - Op zaterdag 10 juni hoopt de Urker Mans Formatie een concert te verzorgen in de Herv. kerk van Yerseke. De UMF is een unieke groep van 13 schitterende zangstemmen onder leiding van de ervaren dirigent Martin Mans. Zij zullen een mix van psalmen en geestelijke liederen zingen. Hugo van der Meij (piano) en Jolanda van de Wege (panfluit) zullen de Formatie muzikaal begeleiden en muzikale intermezzo’s laten horen.

3 dagen geleden
Brandweer haalt schaap uit slootkant bij Yerseke

YERSEKE - De brandweer is maandagavond rond 19:30 uur opgeroepen om een schaap uit de slootkant te halen in de Yerseke Moer. Het schaap is op nog onbekende manier buiten de omheining gekomen en stond de spuitgasten uit Yerseke schaapachtig aan te kijken bij hun aankomst.

3 dagen geleden