
Wiersma: onacceptabel dat steden bijstandsregels aan laars lappen
UTRECHT (ANP) - Demissionair staatssecretaris Dennis Wiersma (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) noemt het onacceptabel dat sommige steden de regels voor bijstand aan jongvolwassenen aan hun laars lappen. Wiersma reageert hiermee op het bericht dat de gemeente Utrecht afwijkt van de Participatiewet door werkzoekende jongvolwassenen voortaan direct aanspraak te laten maken op een bijstandsuitkering. Ook onder meer Amsterdam en Rotterdam zijn bezig met andere regels rond de bijstand. "Tegen de wet ingaan is nooit de oplossing, voor niemand", aldus Wiersma.
De Participatiewet schrijft voor dat jongeren pas na vier weken een beroep kunnen doen op een uitkering. Door de wijziging kan Utrecht naar eigen zeggen ook direct aan de slag om jongeren "passende hulp te bieden en naar werk te begeleiden". Daarnaast mogen Utrechtse jongeren tot maximaal 221 euro aan inkomsten uit vrijwilligers- of deeltijdwerk behouden naast hun uitkering. "Hiermee krijgen jongeren de ruimte om werkervaring op te doen en te ervaren dat werken loont", stelt de gemeente.
Met het besluit trekt Utrecht de aanpak voor jongere werkzoekenden gelijk met die voor volwassenen. De gemeente hanteert de wijziging gedurende in ieder geval een jaar. De Utrechtse wethouder Linda Voortman zegt dat jongeren die zo’n aanvraag doen vaak kwetsbaar zijn met problemen op meerdere gebieden. "We zien dat de regelgeving sterk in hun nadeel werkt, jongeren in de schulden drijft en soms zelfs tot dakloosheid leidt." De gemeente roept ook het Rijk op de Participatiewet snel te herzien.
Ook andere gemeenten hebben aanpassingen doorgevoerd rond de Participatiewet. In Amsterdam krijgen inwoners die in de bijstand zitten en ook werken, tot in elk geval 31 december 2023 een bijverdienpremie van maximaal 219 euro per maand. In Rotterdam worden ouders in de bijstand voorlopig niet gekort op hun uitkering als hun volwassen kinderen nog thuis wonen. Deze gemeente schort als proef de zogeheten kostendelersnorm op voor inwonende kinderen van 21 tot en met 27 jaar.
Wiersma zegt in zijn reactie ook dat juist nu jongeren die nog zonder werk zitten, de wind mee hebben. "Er zijn banen genoeg en iedereen is nodig. Het lijkt me dat je als gemeente er dan alles aan wil doen mensen aan het werk te krijgen in plaats van juist in de bijstand thuis op de bank." Daarnaast is bijverdienen met een uitkering oneerlijk ten opzichte van de jongeren die wel aan de slag gaan, vindt de staatssecretaris. "En voor kwetsbare jongeren geldt altijd dat maatwerk mogelijk is."
Meer uit Binnenland
ROTTERDAM (ANP) - De Rotterdamse politie onderzoekt een melding over een mogelijke ontvoering van een kind van naar schatting tussen 5 en 10 jaar oud. Volgens een getuige werd het kind in de Hollandsestraat in de wijk Charlois in Rotterdam-Zuid een zwarte bestelbus met geblindeerde ramen ingetrokken.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Gemeenten en de schuldhulpbranche schorten eerder gemaakte afspraken om schulden bij mensen sneller te signaleren op. Eerst willen ze van het kabinet duidelijkheid over de financiering ervan.
1 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Het optreden van de omstreden Engelse rapgroep Bob Vylan op 12 september in Paradiso in Amsterdam gaat niet door. Het duo zou het voorprogramma doen van Gogol Bordello. Die band liet weten dat Bob Vylan door "logistieke complicaties" niet meer betrokken is bij hun tournee.
1 uur geledenNIJMEGEN (ANP) - De 107e editie van de Vierdaagse in Nijmegen gaat dinsdag van start met 45.539 deelnemers. Die mensen hebben zich op tijd aangemeld. 1461 wandelaars die zich wel hadden ingeschreven voor de wandeltocht hebben zich niet gemeld, zegt de organisatie. In totaal hadden zich 47.000 wandelaars uit 82 landen ingeschreven. Onder hen bijna 6500 militairen. Ruim 15.000 deelnemers lopen de Vierdaagse voor het eerst.
3 uur geledenBRUSSEL (ANP) - Nederland wil dat de Europese Commissie zich blijft inzetten om tot een handelsdeal met de Verenigde Staten te komen voor 1 augustus, zei staatssecretaris Hanneke Boerma (Handel) na afloop van overleg met EU-bewindspersonen. "We hebben uitvoerig gesproken met alle lidstaten en we staan unaniem achter de Commissie", zei ze. "Alle ballen moeten op de onderhandelingen."
5 uur geledenUTRECHT (ANP) - De druk op de geestelijke gezondheidszorg groeit doordat steeds meer mensen om hulp vragen voor hun concentratieproblemen. Volgens de branchevereniging, de Nederlandse ggz, gaat dit "ten koste van mensen die echt zorg nodig hebben". Voorzitter Ruth Peetoom maakt zich daar zorgen over.
5 uur geledenUTRECHT (ANP) - Vakbond FNV dreigt met nieuwe stakingen bij NS als het spoorbedrijf niet met een beter cao-bod komt voor zijn meer dan 17.000 medewerkers. De achterban van de bond heeft het eindbod van NS voor de nieuwe cao in meerderheid afgewezen. Eerder op de dag wezen de leden van VVMC het voorstel van NS ook al af. De achterban van CNV ging wel akkoord met het eindbod.
7 uur geleden