Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Wientjes hoopt nog steeds voor juni advies te presenteren

Wientjes hoopt nog steeds voor juni advies te presenteren

VLISSINGEN - De coronacrisis beïnvloedt ook het werk van speciaal adviseur Bernard Wientjes om een compensatiepakket voor Zeeland samen te stellen voor het mislopen van de marinierskazerne. Toch houdt hij vooralsnog vast aan zijn opdracht om eind mei zijn advies te leveren, meldt het Overleg Zeeuwse Overheden (OZO) maandag.

‘Het is de vraag of de focus voor het compensatiepakket op de kerncentrale moet liggen’, heeft Wientjes het OZO laten weten. De overlegorganisatie publiceerde maandag een extra nieuwsbrief met een interview met de adviseur. Daarin vraagt het OZO hem of de kerncentrale deel van het pakket kan uitmaken, bijvoorbeeld door de overdracht van aandelen aan het Rijk. ‘We moeten waken voor “cherry-picking” van “makkelijke” of voor het Rijk aantrekkelijke onderdelen’, zegt Wientjes. ‘Het valt wel op dat het fonds voor economische structuurversterking in Zeeland relatief klein is, in vergelijking met andere regionale structuurfondsen.’

Aanvaardbaarheid

Het OZO verzond maandag ook vijftien moties van de verschillende gemeenten, waterschap Scheldestromen en de provincie Zeeland naar het kabinet en de Tweede Kamer. Hiermee tonen zij wederom hun eensgezindheid in dit dossier en dat noemt Wientjes belangrijk. ‘Om dat eendrachtige gevoel te behouden moet het wat mij betreft gaan om een gemeenschappelijk Zeeuws compensatieplan, met extra focus op Vlissingen, dat een brede basis aan “aanvaardbaarheid” heeft binnen Zeeland en in Den Haag. En dat, waar het niet naar ieders zin is, toch goed uit te leggen valt.’

Ideeën

De adviseur laat weten al volop in gesprek te zijn met verschillende organisaties, bijvoorbeeld op sociaal-economisch vlak, over compensatiemogelijkheden. ‘Ik zie allerlei ideeën in Zeeland ontstaan, zoals over bereikbaarheid, versterking van het onderwijs en onderzoek en het energie/klimaat. Daarvoor zie ik ook aanknopingspunten voor een structurele aanpak.’

Daarnaast leest Wientjes veel stukken om een beeld te krijgen van de sociaal-economische structuur in Zeeland en Vlissingen en van projecten die al worden gerealiseerd of nog in de pijplijn zitten.

Samenhangend

‘Ik waak ervoor dat er een versnipperd pakket ontstaat, want dat sorteert geen structureel effect voor Zeeland. Daarom is mijn dringende advies aan iedereen met een goed idee om te zorgen dat het een structureel effect heeft en breed bestuurlijk en maatschappelijk draagvlak. Mijn streven is een samenhangend pakket maatregelen te presenteren.’

Meer uit Vlissingen

Ferry brengt bezoekers Festival aan Zee thuis

VLISSINGEN - Op 27 mei vaart de Westerschelde Ferry tot extra laat vanuit Vlissingen naar Breskens om bezoekers van Festival aan Zee gemakkelijk en veilig naar huis te laten gaan. 

2 dagen geleden
Meer dan honderdvijftig kramen op de Pinkstermarkt

VLISSINGEN - Op Eerste Pinksterdag vormen de boulevards traditiegetrouw het decor voor de jaarlijkse Pinkstermarkt. Ruim honderdvijftig kramen uit diverse branches brengen een keur van waren aan de man of vrouw. 

2 dagen geleden
Vernieuwd Muzeeum gratis te bezoeken tijdens openingsweekend

VLISSINGEN - Om de heropening te vieren en zoveel mogelijk mensen kennis te laten maken met het vernieuwde Muzeeum, begint het Muzeeum vanaf vandaag met een speciale openingsactie. In het openingsweekend van 10 en 11 juni is het Muzeeum gratis toegankelijk. Het aantal gratis toegangskaarten is beperkt. De tickets worden geboekt via www.muzeeum.nl. De actievoorwaarden zijn te vinden op muzeeum.nl/openingsactie.

3 dagen geleden

OOST-SOUBURG - De traditionele Karolingenmarkt vindt zaterdag (27 mei) plaats in Oost-Souburg. In en om de Kanaalstraat en Paspoortstraat staan er vele kramen met allerhande waren. Ook zijn er allerlei activiteiten, zoals demonstraties van de brandweer, en houden Souburgse winkeliers speciale acties.Ondernemersvereniging Actief Ondernemend Souburg organiseert de Karolingenmarkt samen met Euromarkt Sint Christoffel. De Karolingenmarkt is te bezoeken van 10 tot 16 uur. De hele dag is er van alles te doen voor het hele gezin. Zo vermaakt clown Milko het jonge publiek. Tijdens de Karolingenmarkt is er op het terrein van De Wijngaard aan de Kanaalstraat een snuffelmarkt met terras. Op de snuffelmarkt zijn onder meer curiosa, tweedehands kleding, schoenen, sieraden en boeken te vinden. De opbrengst is voor het zendingswerk van De Wijngaard. De Protestantse gemeente Oost-Souburg houdt van 8.45 tot 16 uur een tweedekansmarkt met onder meer boekenverkoop in de kerktuin, bijgebouwen en op het plein voor de kerk aan het Oranjeplein.

3 dagen geleden
Tweede editie Festival aan Zee biedt plaats aan meer bezoekers

VLISSINGEN - Zaterdag 27 mei wordt op het Badstrand voor de tweede keer het Festival aan Zee gehouden. Organisator Martin Priem heeft alle vertrouwen in een geslaagde editie. “We hebben een fantastische line-up en de kaartverkoop loopt goed,” aldus Priem.

3 dagen geleden
Vier dagen feest in en om de Lasloods

VLISSINGEN - In en om de Lasloods is het van vrijdag tot en met maandag vier dagen lang feestenfestival Las Fiestas. Naast beproefde attracties als de botsauto’s en de silent disco dit jaar ook met een paar nieuwtjes. “De formule blijft vier dagen lang eten, drinken en vertier voor jong en oud. En hopelijk werkt het weer ook een beetje mee,” aldus organisator Louk Peperkamp van de Lasloods.

4 dagen geleden
Woonzorglocatie Villa Stella in Middelburg in gebruik genomen

MIDDELBURG - Feest in Villa Stella, een nieuwe woonzorglocatie voor ouderen met dementie in Middelburg. Op 23 mei heeft locatiemanager Peter Boeije officieel de sleutel in ontvangst genomen van aannemer Batenburg. Hiermee is het startsein gegeven om de zorgvilla verder in te gaan richten en deze zomer nog haar eerste bewoners te verwelkomen.In de afgelopen periode is de voormalige sterrenwacht aan de Herengracht verbouwd tot zorgvilla voor ouderen met dementie. De naam, die ster betekent, verwijst naar de voormalige bestemming van het gebouw. Veel van de authentieke details aan de buitenkant van deze prachtige zorgvilla worden behouden, vanbinnen is de zorgvilla volledig gemoderniseerd en van alle gemakken voorzien. De 25 appartementen zijn tussen de 30m2 en 45m2 groot en zijn allemaal voorzien van een eigen badkamer. De bewoners ontmoeten elkaar in de gezamenlijke ruimtes en tuin. Aan de voorzijde kijkt de villa uit over de gracht. “De zorg en welzijn worden afgestemd op de wensen van de bewoners”, aldus Peter Boeije.Tijdens de officiële sleuteloverdracht is er geproost op dit bijzondere moment samen met de aannemer, medewerkers van de villa en andere betrokkenen. Peter Boeije: “En nu is het tijd voor inrichten en open dagen. We willen dan ook iedereen uitnodigen om een kijkje te komen nemen.” Meer informatie over de villa en de open dagen zijn te vinden op www.steppingstones.nl/villa-stella.

4 dagen geleden