Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Wielrenner Alaphilippe bekroont solo met wereldtitel

Wielrenner Alaphilippe bekroont solo met wereldtitel

IMOLA (ANP) - De Franse wielrenner Julian Alaphilippe is in het Italiaanse Imola wereldkampioen geworden. Alaphilippe ontsnapte op de slotklim uit een selecte groep en soleerde naar de finish op het racecircuit van het Italiaanse Imola. De Belg Wout van Aert won de sprint van een achtervolgende groep van vijf renners. Het brons was voor de Zwitser Marc Hirschi. Alaphilippe is de opvolger van de Deen Mads Pedersen.

Tom Dumoulin finishte als beste Nederlander op de veertiende plaats in een tweede achtervolgende groep.

Het WK werd geopend door een groep van zeven vroege vluchters. De laatste twee van hen, de Duitser Jonas Koch en de Noor Torstein Traeen, hielden het voorop vol tot kort voor het ingaan van de voorlaatste ronde. Op dat moment had kopman Dumoulin alleen nog Dylan van Baarle en Sam Oomen bij zich. Het waren de Belgen die bij de laatste beklimming van de Mazzolano de kop namen. Op de Cima Gallisterna, de zwaarste van de twee beklimmingen die de renners negen keer kregen voorgeschoteld, meldden ook de Slovenen zich op kop. Tourwinnaar Tadej Pogacar, die kort ervoor van fiets was gewisseld, plaatste een serieuze aanval met nog ruim 40 kilometer te gaan. Van Baarle raakte even in de problemen, Dumoulin haakte aan.

Voorsprong

Pogacar daalde richting de streep op het racecircuit van Imola en had bij het ingaan van de laatste ronde 25 seconden voorsprong. Vijf Belgen, onder wie topfavoriet Van Aert, hielden de kop. Dumoulin en Van Baarle reden ook nog in de eerste groep waarin ook de Italianen, de Fransen en de Spanjaarden goed vertegenwoordigd waren. Pogacars poging strandde op de laatste doorkomst van de Mazzolano. Het was Dumoulin die als eerste de Sloveen bereikte.

Nog voor de top kwam de groep terug met de Italiaan Vincenzo Nibali attent voorin. Van Aert schoof moeiteloos mee. Op de slotklim trok Greg Van Avermaet zich in dienst van Van Aert als eerste naar boven. Hirschi versnelde, Van Aert volgde in zijn wiel. De Pool Michal Kwiatkowski probeerde het, gevolgd door de Fransman Julian Alaphilippe, een andere favoriet.

Alaphilippe, nog winnaar van de tweede etappe in de Tour de France, kreeg een gaatje op een vijftal met ook de Deen Jakob Fuglsang en de Sloveen Primoz Roglic. Een gezamenlijke achtervolging kwam niet op gang. Alleen kon Van Aert het ook niet. Na de tweede plaats in de tijdrit, achter de Italiaan Filippo Ganna, moest de Belg opnieuw genoegen nemen met zilver.

Meer uit Sport

Riner en Pérec ontsteken olympisch vuur, Spelen Parijs begonnen

PARIJS (ANP) - Judoka Teddy Riner en oud-atlete Marie-José Pérec hebben als laatste dragers van de vlam het olympische vuur voor de Spelen van Parijs ontstoken. Daarmee zijn de dertigste moderne Olympische Spelen officieel begonnen.

4 uur geleden
Cavendish wint ook wielercriterium in Heerlen

HEERLEN (ANP) - Mark Cavendish heeft voor de tweede keer deze week een Nederlands criterium gewonnen. De 39-jarige Britse wielrenner van Astana was onder het toeziend oog van enkele tienduizenden toeschouwers de beste in de Franssen Franken Ronde Heerlen.

5 uur geleden
Abbingh en De Jong zwaaien met vlag op regenachtige Seine

PARIJS (ANP) - Handbalster Lois Abbingh en 3x3-basketballer Worthy de Jong zwaaien ondanks de regen vol trots de Nederlandse vlag tijdens de openingsceremonie van de Olympische Spelen op de Seine van Parijs. De Nederlandse afvaardiging, bestaande uit 144 atleten en begeleiders, was op de gezamenlijke boot met Peru als 58e van de 85 aan de beurt. Abbingh en De Jong stonden als enigen in het oranje op de boot.

6 uur geleden
Regen overschaduwt unieke openingsceremonie op Seine

PARIJS (ANP) - De regen heeft de openingsceremonie van de Olympische Spelen van Parijs op de Seine na een droog eerste halfuur overgenomen. Sporters kiezen er regelmatig voor om zich gekleed in een poncho vanaf de boten aan de honderdduizenden aanwezigen te tonen. De glimlachen op hun gezichten waren er niet minder om.

6 uur geleden
Tribunes langs Seine volgestroomd voor opening Spelen

PARIJS (ANP) - De vele tribunes met betaalde zitplaatsen langs de Seine zijn bij aanvang van de openingsceremonie van de Olympische Spelen zo goed als volgestroomd. Veel mensen hebben boven de kades een plekje gezocht waar ze het spektakel gratis kunnen zien.

7 uur geleden
Van Dijk kan TeamNL eerste plak bezorgen, hockeyteams in actie

PARIJS (ANP) - Op de eerste dag na de openingsceremonie van de Olympische Spelen in Parijs strijden de wielrensters en wielrenners om de medailles bij het tijdrijden. Demi Vollering en Ellen van Dijk doen zaterdag namens Nederland mee bij de vrouwen, Daan Hoole bij de mannen.

8 uur geleden
Openingsceremonie op Seine begonnen met vuurwerk en Griekse boot

PARIJS (ANP) - De openingsceremonie van de Olympische Spelen in Parijs is vlak na 19.30 uur officieel begonnen met vuurwerk in de kleuren van de Franse vlag. De boot van Griekenland was de eerste in een parade vanaf Pont d'Austerlitz, waarin de afvaardigingen van tweehonderd landen verspreid over 85 boten uiteindelijk ruim 6 kilometer over de Seine zullen afleggen.

8 uur geleden